• Pap MártaPap Márta
    diplomás ápoló, közegészségügyi –járványügyi felügyelő
    tel.: (06 1) 422 27 90
    Labor épület II. emelet


Mi a kórház higiénia feladata?
A beteg gyermekek gyógyulásának segítése; a szükséges steril eszközök biztosítása, szükséges mennyiségű fertőtlenítőszer beszerzése, hogy a kórházban élő mikrobákat távol tarthassuk a gyermekektől.

A tisztaság, takarítás ellenőrzése, az élelmezési higiénia ellenőrzése.

Fertőző betegségben szenvedő gyermek esetében a család segítése abban, hogy a fertőzés ne terjedjen tovább más családtagra, látogatóra, és a többi beteg gyermekre. Ilyen esetben tanácsadást végzünk a gyermek ápolásában segítő szülő részére.

 

Oktatási tevékenység a betegápolást segítő családtagok részére. Az oktatáson  megtanítjuk a helyes kézmosást egészségügyi intézményben, a szülők által használt tárgyak fertőtlenítését, a biztonságos táplálást a csecsemők, és kisdedek számára. A táplálék tárolásának lehetőségét, és körülményeit

 

Ellátó szolgálat: 23 fővel látjuk el a kórházi belső tereinek tisztán tartását, fertőtlenítését, közülük 8-an okleveles takarítószakmunkás bizonyítvánnyal rendelkeznek, amelyet a Lakás és Intézménytakarító Szakképzés keretei közt szereztek meg a Bethesdába kihelyezett oktatáson.

Mindkét épületben csoportvezetők irányítják a munkát: Berényi Mihályné (Bethesda), Tekes Fejes Sándorné, Kati (Ilka)

 

Kutatás:
Folyamatosan ellenőrizzük, hogy milyen mikrobák élnek a kórházi környezetünkben. Ennek érdekében gyakran veszünk a felületekről (berendezési tárgyak, eszközök, stb.) mintaanyagot, és ezt laboratóriumban vizsgáljuk.

A környezetben megtalált mikrobákat, összehasonlítjuk, a betegektől vett vizsgálati anyagok eredményeivel. Folyamatosan tájékoztatjuk a gyógyító személyzetet az eredményekről. A biztonságosabb betegellátás érdekében oktatást tartunk a gyógyító személyzet részére.