Kedves Érdeklődők! Az önkéntes munka iránti igény az utóbbi időben olyan mértékben megnövekedett, - hetente 10-15 magányszemély, több iskolai csoport, illetve havonta 2-3 vállalati CVR csoport jelentkezik -  hogy kénytelenek vagyunk a segítésnek ezt a formáját újraszervezni. Munkatársaink továbbra is fogadják magánszemélyek jelentkezéseit, ennek alapján "várólistát" állítunk fel, és a tényleges önkéntes munkát csak akkor tudják megkezdeni, ha jelenlegi önkénteseink közül valaki befejezi a munkát.

Diákcsoportok: Jelenleg 3 középiskolával van olyan "szerződésünk", melynek alapján önkéntes munkára jelentkező csoportjaikat fogadjuk.  Ezen felül csak kivételes esetben, meghatározott programhoz tudunk újabb csoportot fogadni.

Vállalati CVR: maximum 10-20 fős csoportot tudunk fogadni egyedi megbeszélés alapján olyan konkrét programokhoz, amelyekben a felajánlás az önkéntes munkán túl a munka eszköz és anyagigényét is biztosítja.

kapcsolat:

ágy melletti önkéntes munka

 • Ilka utca: A cím megtekintéséhez engedélyezze a JavaScript használatát.
 • Bethesda utca: A cím megtekintéséhez engedélyezze a JavaScript használatát. (Új jelentkezőket minden év januárjában és augusztusában fogadunk.)
 • diákok és vállalatok: A cím megtekintéséhez engedélyezze a JavaScript használatát.

 

Ágy melletti önkéntes munka

 • Ágy melletti önkéntesEzt a formát azok választják, akik közvetlenül a beteg gyerekek látogatásában szeretnének részt vállalni. Az ágy melletti önkéntes munkát végzők meghatározott időben járják a kórtermeket: felkeresik az éppen nem látogatott gyerekeket; mesélnek, beszélgetnek, játszanak, rajzolnak, festenek, kézműves dolgokat készítenek, a gyerekek figyelmét elterelik a betegségtől, fájdalomtól, unalomtól. Gyakran a látogató szülőknek is jól esik ez a segítség: megpihenhetnek, és rendszerint ők maguk is szívesen fogadják az érdeklődést.

  Az ambulancia várójában nagy a nyüzsgés. A családok jönnek, mennek, vizsgálatról-vizsgálatra. A szülők az aggodalomtól idegesek, türelmetlenek, a gyerekek, attól függően, hogy jártak-e már itt, vagy sem, vagy ijedtek, nyugtalanok, vagy izgatottan várják, mi is fog történni velük. Mindegy, hogy néhány perc, vagy hosszabb a várakozás, a feszültség ott van a levegőben, és az önkéntes feladata ezt feloldani, amennyire csak lehet. Ez az én dolgom is. Hetente egy alkalommal én próbálok ebben segíteni. A kicsiknek, rajzolgatással, mondókázással, mesekönyvvel, vagy akár babázással, kockavár építéssel, a felnőttek felé együttérzéssel, nyugalommal, alkalmanként „okos hallgatással”, olykor pedig pedagógusi tapasztalataim megosztásával próbálom a várakozás idejét elviselhetővé tenni. Boldoggá tesz, ha egy kisgyerek már nem könnyes szemmel, szülei pedig a gyógyulásban való őszinte bizakodással lépnek be a vizsgálóba, kifelé jövet pedig rám mosolyognak…Szolgálat a gyerekek mellett - Anita néni

   

  Az önkéntességnek ezt a formáját csak leinformálható, testileg-lelkileg egészséges felnőtt vállalhatja a ránk bízott gyermekek biztonsága érdekében.

   

  Önkéntes szolgálatunkhoz évente kétszer lehet csatlakozni: augusztus végén és szeptemberben, valamint január-februárban. A szolgálat heti max. 1 alkalmat, egy alkalommal max. 4 órát jelent. Önkéntes munkatársaink a koordinátorral egyeztetik szolgálati napjukat és óraszámukat. Egy bizonyos próbaidő után (kb. 5 alkalom) önkénteseinkkel szerződésben rögzítjük a szolgálat kereteit, ezen kívül etikai nyilatkozatot írnak alá, valamint elvégzik a szükséges orvosi vizsgálatokat, amelyek igazolják, hogy a gyermekkórházi önkéntes szolgálatra alkalmasak. (Ezek a hivatalos formák a Munkaügyi Főfelügyelőség ellenőrzései miatt szükségesek: a hivatal a bújtatott munkavégzést próbálja ellenőrizni és leleplezni.)

   

  Jelentkezés és kapcsolattartás
  Bethesda utcában: Szalma Anna
  email: A cím megtekintéséhez engedélyezze a JavaScript használatát.

 • Az Ilka utcában: Magai Margit
  email: A cím megtekintéséhez engedélyezze a JavaScript használatát.
 • Fizikai önkéntes munka
  Fizikai önkéntesekEzt formát azok választják, akik a kórház külső és belső környezetének rendben tartásában, csinosításában szeretnék kivenni részüket. Általában idényjellegű munkákról van szó, mint pl. a kertrendezés, kerítésfestés, vagy kamion kipakolása, raktár-, irattárrendezés stb. alkalmi jelleggel. Ilyen munkára gyakran ajánlkoznak gyülekezeti (ifjúsági) csoportok, közösségek, iskolai osztályok, cserkészcsapatok, vállalati, munkahelyi közösségek, családok, magánszemélyek.
  A fizikai önkéntes munkához felügyeletet, szerszámokat, szállítóeszközöket kell biztosítanunk, amelyek rendelkezésre állása előzetes szervezést kíván a mi oldalunkról, ezért csak tervezetten tudjuk fogadni a jelentkezőket.
  Előfordul, hogy szakmunkákban ajánlanak fel önkéntes segítséget, pl. festés, csempézés, villanyszerelés, stb. Ezeket a felajánlásokat a felhasznált anyagokat és a kivitelezést is érintő szigorú műszaki és ÁNTSZ előírások betartása mellett vehetjük igénybe.

  Jelentkezés és kapcsolattartás
  Benőné Székely Júlia gazdasági igazgató

 • Betegirányító önkéntes
  Aki ezt a munkát vállalja, a kórházba érkezőket segíti információval, kíséréssel, helyszínek megtalálásával, a vendégek fogadásával, útbaigazításával, problémamegoldással. Tapasztalataink szerint a hozzátartozók szívesen veszik, ha fogadja és segíti őket valaki, a személyes törődés jeleként értékelik. Elsősorban felvételes napokon: hétfőn, szerdán, pénteken, vagy az ünnepek előtti időszakban, amikor a betegforgalom igen nagy, jelentős segítség, ha van betegirányító önkéntesünk. A betegirányító önkéntes a portaszolgálattal együttműködve tudja a leghatékonyabb munkát végezni.
  Annak ajánljuk, aki jól kommunikál, gyors helyzetfelismerő és (néha) konfliktuskezelő képességgel rendelkezik.

 • Ambulancián segítő önkéntes
  Különösen a nagy forgalmú ügyeleti időszakokban tud jó szolgálatot tenni az ambulancián segítő önkéntes, aki a várakozás feszültségét könnyítheti beszélgetéssel, foglalkozással, meséléssel, rajzolással, játékkal. Eszközöket biztosítunk.
  Olyanoknak ajánljuk, akik könnyen teremtenek kapcsolatot, és jól kommunikálnak.

  Jelentkezés és kapcsolattartás
  A cím megtekintéséhez engedélyezze a JavaScript használatát.