“… Tartozunk azzal, hogy az erőtlenek gyengeségeit hordozzuk,...”   Róma 15,1

 

1146 Budapest, Bethesda utca 3. hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset_32x.png
+36-1-920-6000
bethesda@bethesda.hu

youtube-30.png facebook-30.png
 

A "kiszáradás"-ról | Bethesda Gyermekkórház

A kiszáradásról

Hányás, hasmenés leggyakrabban a gyomor- bélrendszer heveny fertőzései miatt alakul ki, szövődményeként  kiszáradás jöhet létre. A kórokozók lehetnek vírusok, baktériumok, különböző paraziták.

Vizsgálat

A bakteriológiai széklettenyésztési vizsgálattal, - amit az ANTSZ-ben végeznek - csak bizonyos baktériumok által okozott megbetegedéseket tudjuk kimutatni. Azt is tudni kell, hogy a hányással, hasmenéssel járó megbetegedések nagy részét különböző vírusok okozzák, amelyek rutin széklettenyésztéssel nem mutatható ki.

Szövődmény

A hányás, hasmenés következménye, szövődménye lehet a kiszáradás. Kiszáradás akkor következik be, ha a bevitt és az ürített folyadék mennyisége az utóbbi irányába billen el. Hányásos, hasmenéses betegség esetén a bevitt mennyiséget rögzíteni kell, pontosan le kell jegyezni mikor és mennyit evett, ivott a gyermek. A veszteséget csak megbecsülni lehet, de a pelenkás gyermeknél mérése itt is segítség lehet. (természetesen egy jó digitális mérleg is szükséges, amelyet minden mérés után gondosan fertőtleníteni kell.)
Azt általában minden szülő tudja, hogy minél több a hasmenés vagy a hányás, annál nagyobb az esély a kiszáradásra.
Fontos tudni még három dolgot.

  • Az egyik, hogy a ha láz is csatlakozik a tünetekhez, akkor az is jelentős folyadékvesztést okoz.
  • A másik az, hogy a hányás veszélyesebb a hasmenésnél, pusztán azért, mert folyamatos hányingernél, hányásnál a folyadék felvétele akadályozott. Tehát a legjobb helyzet, ha csak hasmenése van és a gyermek jól itatható. Hányás esetén csak óvatosan szabad folyadékot itatni, a gyermeket gyakran kb. 10 percenként kínáljuk meg néhány korty, vagy néhány kanál folyadékkal. A sokszor keveset elv eredményes lehet, természetesen nagy türelmet, odafigyelést igényel. Nagyobb mennyiségek a hányást provokálhatják.
    Léteznek olyan készítmények „rehydráló” porok, vagy italok, amelyek optimális koncentrációban tartalmaznak ásványi anyagokat, és az energia bevitel szempontjából fontos cukrot. Ezek a készítmények is segítenek az enyhébb lefolyású kiszáradásnál a folyadék és elektrolit egyensúly helyreállítását. Persze minél több úton következik be folyadékvesztés, annál gyorsabban léphet fel a kiszáradás. A betegség súlyosságát, elhúzódását befolyásolja a gyermek életkora is, minél kisebb a beteg, annál veszélyeztetettebb.
  • Nagyon fontos ismerni a kiszáradás jeleit: karikás szemek, száraz ajkak, ráncolható bőr, acetonos lehelet. Súlyos jel ha nem vagy alig pisil a gyermek, száraz a pelenka ill. a kifejezett bágyadtságot, aluszékonyságot észlelünk. Legfontosabb annak eldöntése meddig mehet el a szülő az önálló otthoni ápolásban. Ez nem mindig könnyen eldönthető, de itt is érvényes az alapszabály: ha kétségei vannak inkább bízza az orvosára. És még valami: a hányós, hasmenéses gyerekek állapota gyorsan változhat. Lehet, hogy az orvosi vizsgálat után egy-két órával lesz rosszabbul, ilyenkor értesíteni kell őt a fejleményekről.

 

Szerző:

©2016 | 1146 Budapest, Bethesda utca 3. (Zugló) Tel.: +36-1-364-9020  | Design: Green-Graph