A köhögés egy reflexes folyamat, a légúti váladék, szennyeződés eltávolítását szolgálja. Leggyakrabban felső légúti fertőzések kapcsán fordul elő, többnyire vírusfertőzés okozza, de sokszor találkozunk bakteriális felülfertőződéssel is.

A köhögés típusa szerint lehet száraz, amikor a beteg nem tud váladékot felköhögni, kínozza a köhögés, ég és fáj a mellkasa.

Hurutosnak nevezzük a köhögést, ha váladékot köhög fel a gyermek, ekkor recsegős-oldott már a köhögés, nem annyira kínzó a beteg számára. Gyógyszeresen a száraz köhögést váladékoldókkal, "köptetőkkel" tudjuk befolyásolni melyeket addig célszerű alkalmazni, míg a száraz köhögés hurutossá nem válik, ez után adásuk már felesleges.
Gyógyszertárban recept nélkül kapható váladékoldók a teljesség igénye nélkül: ACC, Fluimucil, Ambroxol, Mucopront, Rhinathiol .stb.

Köhögéscsillapítást sokkal ritkábban alkalmazunk és kizárólag száraz, kínzó köhögés esetén illetve amikor a gyermek éjszakai nyugalmát zavarja a köhögés. Este, egy adagban adjuk ilyenkor a köhögéscsillapító gyógyszert, melyek mindegyike receptköteles, tehát előtte orvosi vizsgálat is szükséges! Köhögéscsillapító szerek: Sedotussin, Sinecod stb.