“… Tartozunk azzal, hogy az erőtlenek gyengeségeit hordozzuk,...”   Róma 15,1

 

1146 Budapest, Bethesda utca 3. hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset_32x.png
+36-1-920-6000
bethesda@bethesda.hu

youtube-30.png facebook-30.png
 

Híreink arhív

A gyermekurológia aktualitásai - beszámoló | Bethesda Gyermekkórház

A Magyar Gyermeksebész Társaság ez évi tavaszi ülését a Debreceni Egyetemi Gyermekgyógyászati Intézete rendezte. A 3 napos eseményen a felkért előadók a változatos és gyakran komoly diagnosztikus és terápiás problémákat is okozó gyermekurológiai kórképekről, fejlődési rendellenességekről.

 

A résztvevők elsősorban  gyermek-gyógyászok, gyermeksebészek és urológusok voltak. A  40 kreditpont  megszerzéséhez a résztvevőknek záró tesztvizsgát kellett tenniük. A miskolci kollégák (Diószeghy Péter, Szabó László) diagnosztikai lehetőségeket ismertették hangsúlyozva a napjainkban gyakran nélkülözhető, sugárterheléssel járó radiológiai vizsgálatokat. Szakavatott kézben az Ultrahang vizsgálat kiegészítve izotóp módszerekkel -természetesen a klinikai kép és laborjelek nem nélkülözhetők- a korrekt diagnózis csaknem mindig felállítható.

Elsősorban  nephrológiai kórképek ma isgyakran vezetnek veseelégtelenséghez...

Elsősorban nephrológiai kórképek ma is gyakran vezetnek veseelégtelenséghez, melynek konzervatív kezeléséről a debreceni Szabó Tamás és Bajusz Ilona, a vesetransplantációkról Asztalos László számolt be.  Utóbbiban továbbra is nagy gond a donorhiány, melynek a magyar egészségügyben nem csupán jogi korlátai rendezetlenek.

A Pécsi Gyermekklinika munkatársai a hólyagürülési zavarokról adtak áttekintést érintve a sebészi kezelés korszerű lehetőségeit is (Juhász Zsolt, Farkas András).Örökzöld téma  ( de sohasem lerágott csont )  a kettős vese, vesico-ureteralis reflux és a vizeletképző és - elvezető rendszer szűkület anomáliacsoport, melyek a hallgatóságnál heves vitákat is keltettek.A szervezők részéről újszerű kezdeményezés volt az extrophia vesicae urinariae – epispadiasis késői műtéti eredményeit értékelő előadás (Schäfer).

Az újszülött, gyermekkori kezelések után több évtizeddel sem esetlegesek a  szövődmények a sikerek mellett. (a súlyos kórformák korábban kimerítették a taigetoszi kritériumokat).

A 3 napon sebészek számára is ismertté vált Oláh Éva (Debrecen) előadásából, hogy a hypospadiasis genetikai hátterét is kiderítette a „tudomány”. Bezzeg nem ilyen sikeresek a műtéti megoldások, mert a 10- 30 %-s szövődményráta ma is fennáll a sok száz műtéti megoldás ellenére is (Réti –Miskolc, Farkas-Pécs, Davidovics- Győr) Ma is vita produkálható bárhol és bármikor, hogy milyen műtét javasolt.Sikeres, hasznos ismereteket nyújtó rendezvény mellett lehetőség adódott arra is, hogy Debrecen város elmúlt 5 – 10 éves fejlődéséről meggyőződjünk.

A résztvevők és az előadók köszönetüket fejezik ki Csizi Istvánnak és munkatársainak a cívis városban töltött kellemes, szép és szakmailag is hasznos rendezvény megszerve-zéséért.

 

Saját előadásom címe: Sikerek és buktatók az  extrophia - epispadiasis kezelésében. 4 évtized tapasztalatai

 

abstrakt:

A hólyagextrophia – epispadiasis kezelésének terve és kivitelezése a legnagyobb sebészi kihívások közé tartozik. Változatos formában és súlyosságban megjelenő kórkép megítélése, várható késői funkcionális, kozmetikai eredményei nagyot javultak, de a komplex kezelési elvek mellett is akad balsiker. A Pécsi Gyermekklinikán (1969 – 1989) valamint a Bethesda Gyermekkórházban 1989 óta kezelt és követett közel 20 beteg esetében a periódus első fele bizony nem nélkülözte a szövődményeket: infekció, uroszepszis, kőképződés, malignus transformáció, súlyos metabolikus zavarok mindennaposak voltak. Az epispadiasissal kapcsolatos korai problémák eltörpültek a  hólyaextrophia sebészi szövődményei mellett.A vizelettartási zavarokat alapvetően meghatozta a komplex anomália (hólyag, hólyagnyak) súlyossága és nem az epispadiasis típusa. E gondokon sokat segített a kontinens diverziók elterjedése. Az epispadiasissal összefüggő szövődmények ritkábbak. A Cantwell-Ransley mütét eredményei jók. A késői a fertilitási adatok biztatóak. Irodalmi és saját adataink is arra utalnak, hogy a korábban jó erectilis funkciók a 3 évtizedben is rosszabbodhatnak. Az ilyenkor fellépő vasculáris problémák kezelése újabb feladat egy göröngyös úton. szakmáknak

 

Schäfer József (Bethesda Gyermekkórház - Budapest)

©2016 | 1146 Budapest, Bethesda utca 3. (Zugló) Tel.: +36-1-364-9020  | Design: Green-Graph