“… Tartozunk azzal, hogy az erőtlenek gyengeségeit hordozzuk,...”   Róma 15,1

 

1146 Budapest, Bethesda utca 3. hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset_32x.png
+36-1-920-6000
bethesda@bethesda.hu

youtube-30.png facebook-30.png
 

Híreink arhív

Dizseri-díj átadás és konferencia 2011. | Bethesda Gyermekkórház

A Dizseri Tamás Szeretetszolgálalati Díj Kuratóriuma 2011-ben munkatársunknak, Németh Sándornak ítélte oda a díjat. Ünnepélyes átadására 2011. január 29-én 10 órai kezdettel került sor a Budapest-Németajkú Gyülekezet templomában.

Az ünnepségre érkezőkkel jóformán megtelt a templom. Balog Zoltán a Protestáns Fórum nevében köszöntötte az egybegyülteket: "Hetedik alkalommal gyűlünk össze a Dizseri-díj átadására, amely arról szól, nem hiábavaló azoknak a munkája, akik az Úrban munkálkodnak. A mi dolgunk Dizseri Tamásról megemlékezve ilyenkor, hogy megkérdezzük újra és újra: hol tart ma a diakónia, az emlékezés, hála és mérték igényétől vezetve."

Dr. Szabó István püspök úr igehirdetésének alap igéjéből: ApCsel 12, 1-14 kiemelte a 11. verset, Péter apostol szavait: "Most tudom igazán..." az igehirdetés rövid summája: Életünknek azoknak a minősített pillanati igazán fontosak, amikor a meggyógyult, szabad, megkegyelmezett emberként tér magához, ahogy az az aposttollal történt. Nem arra ébredünk, hogy minden úgy van, ahogy volt, hanem arra, hogy az álom lett a valóság. Ezek a jófajta józanodás pillanatai. A "tudom" azt a teret nyitja meg, ahol tudatosan van jelen az ember az Istentől adott valóságban. Tudatosan adjuk oda magunkat, nemcsak sodródunk. Az "igazán" (aleteia), a valósággal való jelentlét a keresztyén élet legnagyobb kockázata: amelyben "az ember dolgait nem keverjük össze az Isten dolgaival." Isten szabadit meg és azt érdemes tudni, amit megszabadítottként, megigazítottként tudhatunk.

 

Az istentiszteleti rész után Bencze János a díj kuratóriumának titkára ismertette a kuratórium döntését, majd dr. Bölcskei Gusztáv püspök úr távollétében dr. Huszár Pál, a Zsinat főgondnoka mondta el a laudációt, és adta át a díjat Németh Sándornak.

Válaszában a díjazott, a köszönet szavai mellett arról szólt, hogy a díj érmének két oldala: a samaritánust Melocco Miklós által megmintázva ábrázoló és a feliratos oldal arra emlékezteti, hogy mennyire nem érte még el az ideált. De azt reméli, hogy talán életében, ami hátra van, sikerül megközelíteni. Az emlékérem erre az úton létre fogja emlékezteti majd őt.

 

Ezután konferenciává alakult az ünnepség, dr. Velkey György dizseri Tamásra emlékzeve két fontos területet emelt ki életútjából: a diakónia az egyik, a másik a társdadalmi elkötelezettség. Sokunkat a környezetünkből ez a nagyon nagy feladat elé állít. Előadásikkal arról szólnak hogyan egyeztethető össze a két terület a kormányzati munkában.

 

Balog Zoltán államtitkár a "Szegények mindig veletek lesznek" című előadásában megfodítva a jézusi mondatot abból indult el, hogy szegények mindig lesznek veletek. Egy mondatban summázva előadását: "a hatalom gyakorlása eszköz, hogy tegyünk a rossz rendszerek megvátltoztatásáért.

 

Dr. Cserháti Péter államtitkár arról beszélt, hogy a keresztyén ember milyen kihívások előtt áll, milyen nehézségekkel küzd, és azokat hogyan éli meg, hogyn "éli túl" hite segítségével. Sok példával illusztrált beszédéből bepillanthattunk az egészségügyi kormányzat feladataiba, küzdelmébe, nehézségeibe és örömeibe.

 

A konferencia végén szeretetvendégségre maradtak az egybegyültek.Köszönjük mind résztvevőnek az érdeklődést.

 

Az ünnepségről hangfelvétel készült, amelyet tárhely hiányában nem tudunk itt közzé tenni. Ám kérésre mindenkinek szívesen elküldjük, vagy CD-re másoljuk, ha levelet írnak ide.

 

-rgy-

 

 

 

©2016 | 1146 Budapest, Bethesda utca 3. (Zugló) Tel.: +36-1-364-9020  | Design: Green-Graph