“… Tartozunk azzal, hogy az erőtlenek gyengeségeit hordozzuk,...”   Róma 15,1

 

1146 Budapest, Bethesda utca 3. hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset_32x.png
+36-1-920-6000
bethesda@bethesda.hu

youtube-30.png facebook-30.png
 

Híreink arhív

Prevenciós úton Erdélyben | Bethesda Gyermekkórház

Egykori kollégánk dr. Pálmafy Beatrix a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálattal kezdett Erdélybe járni, majd később tőlük függetlenül is. Régóta hív bennünket, hogy társuljunk hozzá egy-egy hetes útjaira, mert nagy szükség van minden fajta segítségre, például prevenciós, vagy mentálhigiénés területen.

Így kerültünk kis csapatunkkal (Kissné Bánfi Rozália, Németh Sándor, Rideg Gyula) a nagyhéten Csíkba. Csiíkszentmáronban a Gyermekmentő nemrég felújított épületében volt a "főhadiszállásunk", s amíg Pálmafy doktornő előre szervezett neurológiai szakrendelést tartott, addig mi a helyi Korai Fejlesztő Intézet munkatársai által ugyancsak előre megszervezetten jártuk a vidéket, hogy a különböző falvakból összegyűjtött szülőknek, nevelőszülőknek, szociális munkásoknak, intézeti nevelőknek előadást tartsunk a legkülönbözőbb témákban. Mint szerte az országban úgy Hargita-megyében is a legtöbben gazdálkodásból élnek. Kemény mezei munkával nem túl biztos jövedelemből. Biztos pénz a földdel bajlódónak alig van, például akkor, ha egy vagy több gyereket befogadnak a családba a saját gyerekek mellé.  Nem egy családban négy-öt gyereket is nevelnek tehát a sajáton fölül. A nevelőszülőket pedig arra kötelezik, hogy időről-időre oktatáson vegyenek részt. Az már más kérdés, hogy nemigen van gazdája a továbbképzésnek és prevenciós, mentálhigiénés területen még annyira sincs, legalábbis mi így tapasztaltuk. Csíkszentmáronban, Csikszeredában, Csíksomlyón voltak meghirdetve az előadások, ide gyűjtötték össze autókkal, kisbuszokkal szállítva oda a népeket. Délelőtt, délután több csoporttal is találkoztunk, akik aztán nagyon is fegyelmezetten hallgatták előadásainkat az életmódról, a táplálkozás és az egészség kapcsolatáról, balesetmegelőzésről, mentálhigiénés kérdésekről.

 

Tartottunk órákat a csíkszentmártoni iskolában alsótagozatos gyerekeknek és Csíkszeredában tartottunk volna a Művészeti Iskola és Gimnázium diákjainak, ha a kitört tavaszi szünet nem csábítja ela diákokat hasznosabb időtöltésre. Cserébe ott az igazagtónő kalauzolt bennünket végig az iskolán.

Azért jutott idő arra is, hogy felkeressük a látnivalókat: láttuk Brassóban a fekete templomot, Kézdivásárhelyen Beke Ernő gyűjteményes kiállítását, voltunk a Szent Anna tónál, felmentünk Csíksomlyóban a Salvator kápolnához, megnéztük a mádéfalvi emlékművet és a máréfalvi székelykapukat, Csíkszeredán a Makó várat és Tusnádfürdőt. Nagypénetken este Gyergyószentmiklóson vettünk részt az istentiszteleten, és megnéztük az örmény közösség egyedülállóan szép templomát. Találkoztunk és beszélgettük sok eredeti székely emberrel, asszonnyal, szívesen hallgattuk a tájnyelv fülünknek édes zenéjét. Különösen nagy hatással voltak ránk a csíkszeredai anyák egyesülete, akik amolyan klubfélét működtetenek és hívnak meg a legkülönfélébb témákban előadókat, így minket is. Levelezőlistájuk 500 főt számlál, de van egy kemény magjuk 30-40 fővel, amelyik rendszeresen összejár, kapcsolatot tart, gondot visel tagjairól. Jó volt velük találkozni. - Tanulságos és hasznos volt ez az utazás: a szó szoros értelmében rettentően gyönyörű ez a vidék a tájjal és az emberekkel együtt. Rettentő olykor szegénységében, elhanyagoltságában, igénytelenségében, gyönyörű szépségeiben, történeti emlékeiben, kitartásában, életerejében. Aki egyszer ott járt, biztos, hogy beleszeret.

-rgy-

©2016 | 1146 Budapest, Bethesda utca 3. (Zugló) Tel.: +36-1-364-9020  | Design: Green-Graph