“… Tartozunk azzal, hogy az erőtlenek gyengeségeit hordozzuk,...”   Róma 15,1

 

1146 Budapest, Bethesda utca 3. hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset_32x.png
+36-1-920-6000
bethesda@bethesda.hu

youtube-30.png facebook-30.png
 

Híreink arhív

Ünnepi koncert támogatóinknak | Bethesda Gyermekkórház

20 éve, hogy a Bethesda újraindulhatott, és 20 éve tapasztaljuk kórházunk ügye körül az adakozó szeretet jótéteményeit. Eljött az ideje, hogy a jubileumi évben most mi ajándékozzunk meg támogatóinkat, s erre a legjobb formának egy ünnepi koncert kínálkozott. Május 25-én este 6-kor a Németajkú Református Gyülekezet

templomában majdnem "teltház" előtt adott koncertet a Weiner-Szász Kamaraszimfónikusok.  Bevezetésül Vivaldi egy szimfóniáját, majd J. S. Bach E-dúr hegedűversenyét játszották, zárásul pedig Mozart Kis éji zenéje hangzott el, koncertemester és a Bach mű szólistája Juniki Spartakus. 

A koncerte gyülekező közönség a Bethesda 20 évéről készült fotóösszeállítást nézhetett, majd Velkey György főigazgató úr beszéde nyitotta meg ez estet, aki beszéde végén a koncert utáni állófogadásra, szeretetvendégségre is invitálta a jelenlévőket. A Weiner-Szász Kamaraszimfónikusok ezúttal is szívvel-lélekkel játszottak: már az első két mű elhangzása után is, de a Kis éji zene után legalább háromszor vastapssal jutalmazta a közönség  a nagyszerű élményt. (Sajna' ráadást nem adtak.) A koncert utáni szeretetvendégségen dr. Balla Péter a KGRE Hittudományi Karának dékánja mondott áldást, majd a jelenvoltak jóízű beszélgetéssel múlatták az időt, a nemkülönben jóízű falatkák elfogyasztása és az elhangzott pohárköszöntőre emelt poharak kedves zaja közben. -rgy-

 

Dr. Velkey György főigazgatónk az alkalmon elhangzott ünnepi beszéde:

  • Kedves Vendégeink!Gyönyörű, szép estét kívánok mindenkinek! Gyönyörű, szép nap van, május vége, pünkösd előtti péntek. Azt kérem minden kedves vendégünktől, hogy tegyük le erre az órácskára a feszítő hét alatt felgyűlt, és most esetleg bennünk vibráló sok-sok megoldatlanságot, elégedetlenséget, vagy akár a következő napokra szóló terveinket és örüljünk együtt ma a Szépségnek és a Jóságnak. Örüljünk a Bethesda Gyermekkórház elmúlt 20 évének. És adjunk hálát azért a sok jóságért, ami ennek a kórháznak az életét lehetővé tette, és azért a sok jóságért, ami sok-sok beteg gyereknek az életet jelentette!
  • Jó, hogy itt lehetünk ma a Németajkú Gyülekezet templomában, mert ez a hely is mindig erre emlékeztet engem; erre a hitből fakadó jóságra. Hogy voltak derék németajkú protestáns polgárok a XIX. században, akik gyülekezetet alapítottak Pesten, de mielőtt templomot építettek volna, 146 évvel ezelőtt saját költségeiken kórházat hoztak létre, és ez a kórház ma a Bethesda. Jó ilyen örökséggel itt állni.És jó itt állni azzal a tudattal, hogy ez az örökség, ez a hit, ez a lélek, ez a jóság folytatódik, nem hal el. Ezért is vagyunk ma itt. Hogy hálát adjunk együtt azért, hogy megjelenik és kimutatja magát a mindennapokban az isteni jóság. Kimutatja pénzadományokban – nagyobb és kisebb vállalkozók egyszeri vagy rendszeres segítségében, illetve sokszor a „szegény asszony két fillérjében” – azoknak a kisnyugdíjasoknak a havi adományában, akik egyáltalán nem dúskálnak a javakban. (Azért vetítettük ide ezt a napokban kapott levelet, mert talán néhány ilyen konkrét szó a maga egyszerűségében még jobban megmutatja ezt a puritán jóságot. ) Megjelenik ez a jóság sok-sok módon máshogy is: vidéki református gyülekezetek terményadományaiban, betegek melletti vagy kertben végzett önkéntes munkában, imában, egy-egy megértő zsinati vagy minisztériumi döntésben. Én ideértem a hajnal fél 4-kor a kórháztól 50 km távolságra felkelő ápoló életét is, aki naponta megtett hosszú út után nagyon kevés fizetségért kiadja a lelkét a gyerekekért. Vagy azt az orvost, akit nem lehet hazaverni egy kimerítő ügyelet után, mert a beteget még képtelen magára hagyni, és a saját keresetéből útiköltségre dugdos pénzt a kicsit kísérő édesanyának. És azt a kórházlelkészt vagy diakónust is, aki táborokat szervez, hogy a deviáns gyerekeknek saját éjjel-nappali izzadtsága árán valami értéket megmutasson.
  • Bármennyire sokfélék vagyunk itt ma, mégis így leszünk egyek a Bethesda falain kívül vagy belül élők. Jó tudni, hogy ez az emberi lényünkön túlról jövő jóság gyűjtött ma egybe bennünket, ami sokféleségében mégis valahogy nagyon egyforma. Egyforma, mert túllép azon, hogy sok jó ember ül ma itt. Nagy hálával köszönjük ezt az adakozó jóságot – elsőként Istennek, és másodsorban Önöknek, Nektek, akik eszközei vagytok ebben. (Olyan jó érzés nekem, hogy most azokkal szemben állva mondhatok kérés nélkül csak tisztán köszönetet, akiktől máskor jobbára csak kérni szoktam.)És hogy az örömünk teljes legyen, és a szépség és jóság találkozását belül az érzékeinkkel is megtapinthassuk, ma a Weiner Szász kamaraszimfonikus zenekar előadásában gyönyörködhetünk. Kötődésünk a zenekarhoz éppen húsz éves, az 1992-es együtt indulás hősi korszakának közös élménye köt össze. Ennek az időszaknak maradandó emléke az a Bethesda javára adott Mozart est a Zeneakadémián, melynek szólistái Rost Andrea és Polgár László voltak, s amelynek felvétele CD-én is megjelent.A zenekar megalakulása óta itthon és külföldön egyaránt koncertezik. Rangjukat a velük készült számos album, - (ezek közül legutóbb a Haydn évfordulóra kiadott aratott nagy sikert)- a Magyar Rádió élőkoncert-közvetítései és felvételei, valamint a velük dolgozó számos nemzetközi kiválóság (mint pl.: Kocsis Zoltán, Rost Andrea, Elisabeth Moser, Perényi Miklós és a Wiener Sängerknaben) neve fémjelzi. A mai esten Vivaldi, J. S. Bach és Mozart egy-egy műve hangzik el tolmácsolásukban. Koncertmester és a Bach hegedűverseny szólistája: Juniki Spartacus.Külön köszönetemet szeretném kifejezni a mai estéért és Bethesdát a Weiner-Szász Kamaraszimfonikusokkal összekötő baráti szálakért Szászné Réger Judit alapító elnöknek. És mielőtt végleg átadnám a hangot a zenekarnak, hagy hívjam meg már most minden kedves vendégünket a koncert utáni szeretetvendégségre, melyhez a templom alagsorában terítettük meg az asztalokat. Köszönöm figyelmüket!

©2016 | 1146 Budapest, Bethesda utca 3. (Zugló) Tel.: +36-1-364-9020  | Design: Green-Graph