“… Tartozunk azzal, hogy az erőtlenek gyengeségeit hordozzuk,...”   Róma 15,1

 

1146 Budapest, Bethesda utca 3. hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset_32x.png
+36-1-920-6000
bethesda@bethesda.hu

youtube-30.png facebook-30.png
 

Híreink arhív

Főnővérek, vezető asszisztensek, ha elvonulnak... | Bethesda Gyermekkórház

Főnővérek, vezető asszisztensek ha elvonulnak Berekfürdőre ápolásvezetői napokra, akkor előtte sokáig fontolgatják, megtehetik-e egyáltalán, hogy kivonják magukat a forgalomból ennyi időre, mikor annyi a tennivaló. Hosszan előszervezik tehát  helyettesítésüket és az életet a Bethesdában és Otthon, hogy egy percre se álljon meg az élet, ha nincsenek jelen. Ilyenkor derül ki, hogy mennyien függenek tőlük így vagy úgy.Főnővérek, vezető asszisztensek, ha elvonulnak Berekfürdőre, akkor ha tehetik, hoznak magukkal még egy, vagy két embert az osztályról, hogy másnak is jusson a jóból.

Főnővérek, vezető asszisztensek, ha elvonulnak Berekfürdőre ápolásvezetői napokra, akkor csendes megadással fogadják a programot, amit a szervezők rájuk gondolva, de mégiscsak a maguk elképzelése szerint összeállítottak nekik.

 

Idén -2014-ben- nem volt ez olyan nehéz, de mindezt csak utólag visszatekintve tudhatjuk. A hosszadalmas autóbusz út után már is nyitó áhítat kezdődött, melynek igehirdetője a helyi gyülekezet lelkésze dr. Csoma Judit volt. A tengeren kitört viharban hánykolódó tanítványok helyzetéből tekintettünk magunkra, és persze énekeltünk is egész jó hangzással a Bethesdában bevett tezéi énekekből. Majd a vacsora mellé fölszolgált bor segített megszokni helyzetünket: a program egészen elkezdődött, megérkeztünk.Az este dr. Velkey György főigazgató minden részletre kiterjedő helyzetértékelésével kezdődött, a számok, adatok mellett értelmezést, jövőképet és ami több, munkánk jelentőségére való visszajelzést nyertünk. A plenáris ülés után meg is kezdődtek a négyszemközti beszélgetések igazgató úrral, hogy jelenlétét ügyes-bajos dolgok megbeszélésére használhassuk fel. De ez már a termálvízben ázva történt, időközben ugyanis elvonultunk egy kis éjszakai fürdőzésre. A másnap délelőttje a lélek történéseire koncentrált. Előadónk dr. Szondy Máté pszichológus, a Károli Egyetem adjunktusa, a "Hogyan tudnék továbblépni?" címmel beszélt egyik könyve témájáról. A pozitív pszichológiai megközelítés érthetően és gyakorlatiasan bontakozott ki előttünk a témában, megtudtuk, hogy miért is veszedelmes dolog a rágódás, a régi sérelmek dédelgetése, az elengedni, megbocsátani nem tudás. Megtudtuk azt is, hogy hogyan nem működik a megbocsátás, bárhogy is erőltetjük, és persze azt is, hogy hogyan fejlődünk személyiségünkben, ha mégis sikerül. Szállóige is született: "Ne gondolj egy fehér medvére!" Vagyis, amire nem szabad gondolnunk, azt nyomban gondoljuk is az agyműködésünk biológiai természete miatt. Az előadás gondolatait aztán három csoportra oszlott társaságunk szőtte tovább a maga szája íze szerint. A délelőttöt egy fárasztó, önmagam értékeire és céljaira koncentráló gyakorlatsor zárta, hátha közelebb kerülünk önmagunk reális megértéséhez. Volt aztán egy hosszabb szünet a délutánban, amikor is mindenki a maga elképzelése szerint passzívabban, vagy aktívabban pihent. Igazi női program következett a késő délutánban, dzumba csoportot vezetett nekünk Paloma művésznéven szólított versenytáncos lány, aki ugyancsak megizzasztott bennünket, de a legtömörebb testekből is sikerült előhoznia a nő báj szépségét. Erre szokták mondani, hogy igazi "csajos" program volt.

 

Az estében aztán következett egy hamisítatlan Németh-Rideg féle játék, ahol elszabadult a fokozott jókedv kísérője, a felhőtlen kacagás. De hát ki is bírta volna ki enélkül látva azokat a rögtönzött jeleneteket, amelyeket bethesdás életünkből összehoztak a versengő csapatok. A játék után még sokaknak beszélgetéssel, együttléttel nyúlt hosszúra az éjszaka.Az utolsó nap délelőttjét fórum névre kereszteltük, voltaképpen ekkor beszéltük át a kórházi osztályok életét, vezérfonalat a főnővérek, vezető asszisztensek tömör, jól eltalált összefoglalói adták, de már sietnünk is kellett az ebédhez, mert szokás szerint azért elcsúsztunk az időben.Főnővérek, vezető asszisztensek, ha elvonulnak Berekfürdőre ápolásvezetői napokra, akkor a végén kiszállva a buszból újra összerendezik ábrázatukat és a feladataikra, gondjaikra gondolnak. Tervezik a holnapot, gondoskodnak szeretteikről, dolgoznak, ügyintéznek, szóval teszik, amit kell. De közben néha bevillan egy-egy kép Berekfürdőrőről, ahol mégis annyi jó történt velünk, ahol láttuk egymást nevetni, felszabadultnak lenni, ahol fontos dolgokról tudtunk eszmét cserélni, ahol jobban működött az egymás közötti megértés. Na ezért vonulnak el főnővérek és vezető asszisztensek Berekfürdőre.-rgy-

©2016 | 1146 Budapest, Bethesda utca 3. (Zugló) Tel.: +36-1-364-9020  | Design: Green-Graph