“… Tartozunk azzal, hogy az erőtlenek gyengeségeit hordozzuk,...”   Róma 15,1

 

1146 Budapest, Bethesda utca 3. hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset_32x.png
+36-1-920-6000
bethesda@bethesda.hu

youtube-30.png facebook-30.png
 

Híreink arhív

Bartl János, Zugló (Herminamező), Bethesda: koszorúzás a 168. évfordulón | Bethesda Gyermekkórház

A Bethesda legrégibb épületszárnyának kert felé eső oldalán emléktábla hirdeti, hogy Herminamező első civil "honfoglalója" Bartl János, a "kávés", telket vásárolt e helyen, s még ebben az évben Hild József mesterrel elkészíttette egy nyaralószállónak szánt épület tervét.

Május 14-én a Civil Zugló Egyesület, a Herminamező Polgári Kör és a Bethesda - mint minden évben - idén is megemlékezéssel, az emléktábla megkoszorúzásával ünnepelte az évfordulót.

 

Az ünnepség szónokai Dr. Buza Péter, a Civil Zugló Egyesület elnöke és Milisits Máté, művészettörténész-múzeológus voltak. Tőlük hallhattuk, hogy Bartl János és az általa e helyen emeltetett szanatórium-fogadó Herminamező és a későbbi Bethesda történetében is meghatározó. Az ausztriában született(Rückersdorf) Bartl már 1823-ban Pesten szerez polgárjogot, ahova házas emberként érkezett. Nevéhez kötődik a két korabeli híressé vált kávéház-szálló: a Magyar Királyhoz (Vörösmarty tér), később az Angol Királnyé, ahol Deák Ferenc is lakott. A városon kívülre a környező gyógyfürdők és az erdős liget miatt terjeszkedett, József nádor engedélyével még utat is nyitottak szállójához, ahol a szálló alig 30 éves története alatt több híres vendég megfordult. Megözvegyülve, örökbefogadott gyermekeit elveszítve e szívének kedves helyre vonult el a városból. A Bethesda az 1870-es években kapott itt helyet, ahol az 1950-es évekig működött, mint diakonissza kórház, az államosítás után Apáthy István néven gyermekkórházzá alakult, majd 1992-től ismét egyházi tulajdonba került az épület, újra szolgálhat a Bethesda.

 

Az egykori Bartl-fogadó híres vendégei közt tudhatjuk Liszt Ferencet is, aki zongorázott is e falak közt. Most zeneiskolások, nevezetesen a Szent István Király Zeneművészeti Szakközépiskola növendékei gyönyörködtették az ünneplő közösséget. Elsőként Dobszay Rita és Kuti Róbert adtak elő hegedű-duókat, utóbbi virtuóz szóló darabot is játszott.

 

A Hild tervezte épület homlokzata még viharvert állapotában is szemet gyönyörködtet, de teljes felújításra vár. Csak több 10 Mft-os beruházás árán lenne megvalósítható a terv, egyelőre bár a Bethesda és fenntartója a Magyarországi Református Egyház jószándéka megvan, a beteg gyermekeket kiszolgáló terek, osztályok, a műszerezettség és gépészeti korszerűsítés előnyt élveznek a felújítások listáján. Ám talán ismét jobb idők jönnek, és a 170. évfordulón már igazi szépségében mutatkozhat az épület és ünnepelhet Herminamező és a Bethesda.

 

©2016 | 1146 Budapest, Bethesda utca 3. (Zugló) Tel.: +36-1-364-9020  | Design: Green-Graph