“… Tartozunk azzal, hogy az erőtlenek gyengeségeit hordozzuk,...”   Róma 15,1

 

1146 Budapest, Bethesda utca 3. hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset_32x.png
+36-1-920-6000
bethesda@bethesda.hu

youtube-30.png facebook-30.png
 

Híreink arhív

Őszi epi-klub | Bethesda Gyermekkórház

Idén tíz éves az "Epi-klub" hagyománya. Áldott emlékű Neuwirth Magda főorvosunk találta ki, hogy évente kétszer gyűjtsük egybe azokat a családokat egy napos programra, akiknek az epilepszia nem könnyen felejthető rövid epizód, hanem életprogram. Magda már nincs köztünk, de az epi-klub tovább él.

Régiek maradtak, újak csatlakoztak a törzsgárdához azóta. Ha esik, ha fúj, ők jönnek a meghirdetett napra, így most is, november 12-én, a Bethesdába. Csak hogy értsük, hiába szakadt az eső, volt, aki már hajnali ötkor fölült a távolsági buszra, hogy időben itt legyen.
Van bizonyos kerete ezeknek az epi-kluboknak.  Mindenki készül rá: az anyák és nagymamák süteménycsodákkal rukkolnak elő, az apák számontartják az utazás logisztikáját, a fiatalok és a gyerekek meg a találkozás örömét. Mint mindig, most is közös énekléssel kezdtünk, hogy meglegyen a hangulat. Aztán Magai Margit tartott bibliodrámát sok szereplővel és mély tanulsággal. Most a szegénység, betegség és a segítő jó szándék személyes átélése volt a feladat. Aztán a felvidékről jött hozzánk egy fiatal pedagógus, aki egy gömöri népmesét dolgozott fel velünk kacagtatóan vidám közös játékban. A történet röviden annyi, hogy egy gyermektelen asszony nagy búsultában azt mondja, ha csak egy kicsi malaca is születne, neki már az is jó volna. Megtörténik. A születő kismalacot Juliskának hívják, akit felcseperedve megkér a szomszéd legény. Nagy bonyodalmak árán össze is házasodnak, s amikor aztán eljön a nászéjszaka, az ifjú férj elégeti a levetett malacbőrt. Juliska így aztán csodaszép asszony alakjában éli új életét. Közben a falu lusta legénye elirigyli volt legénytársa nagy szerencséjét. Maga is megkéri a szomszédasszony nagy disznaját. De bizony abból nem lesz szép menyecske, csak marad nagy kövér disznó. Hát így jár, aki elirigyli más érthetetlen szerencséjét. - Külön szerettük, ahogy Balázs Linda, előadónk, utánozhatatlan palóc tájszólása simogatta a fülünket. Következett az ebéd, Erzsi szakácsunk olyan bácskai rizses hússal rukkolt elő, hogy egy rizsszem nem maradt. Aztán vetítés következett, az év táborainak fotóiból  készített zenés összeállítást Rideg Gyula. Végül a fiatalok, gyerekek kézimunkához láttak, zokniból hóembert, wc papír rolniból rénszarvast lehetett készíteni. Közben a szülők Jakus Rita doktornővel beszélhették meg az aktuális kérdéseket. Már besötétedett, amikor minden sütemény, minden üdítő elfogyott, és a tavaszi viszontlátás reményében, feldobott hangulatban elköszöntünk egymástól.
Köszönjük az alapítvány támogatását, Kissné Bánfi Rozália főnővér és Magai Margitka pótolhatatlan szervező munkáját, Sós Gabi, Pálos Anett és Hegedűs Zoli közreműködő segítségét.
-rgy-

©2016 | 1146 Budapest, Bethesda utca 3. (Zugló) Tel.: +36-1-364-9020  | Design: Green-Graph