“… Tartozunk azzal, hogy az erőtlenek gyengeségeit hordozzuk,...”   Róma 15,1

 

1146 Budapest, Bethesda utca 3. hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset_32x.png
+36-1-920-6000
bethesda@bethesda.hu

youtube-30.png facebook-30.png
 

Híreink arhív

Csabdi hittanosok - német diákok | Bethesda Gyermekkórház

A Bethesdában rendszeresen fogadunk látogatókat, akik közelebbről is szeretnének benyomásokat szerezni munkánkról. Július 22-re két csoport is jutott: a Csabdi református gyülekezet hittanos csoportja és Osterholz (Németország) város kórháza (Kreiskrankenhaus) mellett működő

egészségügyi szakközépiskolájának diákjai látogattak el hozzánk. 

 

Csabdi református egyházközségének hittanosai az elmúlt heti hittantábor után jutottak az elhatározásra, hogy meglátogatják a Magyarországi Református Egyház kórházát a Bethesdát. Készültek a találkozásra, segíteni szerettek volna az ő lehetőségük szerint, ezért összegyűjtötték kedves játékaikat, melyeket a nálunk gyógyított gyerekeknek szántak, emelett pedig pénzadományt is gyűjtöttek alapítványunknak. Lelkészük Stift János vezetésével érkeztek, és kicsit csalódottan fogadták, hogy az átépítések és higiéniai okok miatt nem tudják személyesen átadni ajándékaikat a beteg gyerekeknek. Beszélgetésre és egy kis kórházról szóló vetített bemutatóra főigazgató úr szobájába telepedtünk le velük,és még igazgató úrral is váltottak néhány kedves szót.. Mi megtudtuk, hogy Csabdi nagyon érdekes község Bicskétől nem messze. Van egy román kori templom romja a községen kívül, ahol a gyerekek ilyenkor nyáron gyakran összegyűlnek játszani, beszélgetni. Keresztül folyik a völgyben fekvő községen a Szent László patak, amit ugyancsak szeretnek a helyiek. Elmesélték azt is, ki miért szeret iskolába járni, vagy miért nem. A csoport legfitalabb tagja ősszel megy majd iskolába, a legidősebb most fejezte be a 6. osztályt. Mi pedig arról meséltünk cserébe, hogy mi is történik a kórházban, hogyan élünk, hogyan dolgozunk. Mindezt az égési osztályunkat kiválasztva mutattuk be, kiegészítve némi égéssérülés megelőzési ismerettel. A látogatás után rövid séta következett a kertünkben, megemlítettük a kórház alapításának történetét, vetettünk egy pillantást a Hild tervezte épületre, megemlékeztünk a diakoniosszákról, majd a csapat tovább indult egy kis Liget nézésre, fagylaltozásra.

 A német egészségügyi szakközépiskolások tanulmányi útra jöttek Magyarországra, egyházi kapcsolataikon keresztül esett választásuk a Bethesdára, ahova Andreas Hinz tanár úr vezetésével érkeztek 21-en. Boros Zsuzsa és Gyűszű Katalin fogadta a csoportot, amelynek tagjai szintén kicsit csalódottak voltak, hogy látogatásuk épp az átépítés idejére esett, emiatt nem tudtak körbenézni az osztályokon. A bibliateremben telepedtek le, hogy meghallgassák, megnézzék a Bethesdáról szóló képes bemutatót. Nem véletlenül az ápolási kérdések érdekelték őket leginkább, de tettek fel kérdéseket az ápolók helyzetére, karrier lehetőségeire, munkakörülmnyeire vonatkozóan. Érdekelte őket a diakonissza anyaház története is, és elgondolkodtak az egykori diakonissza jelmondat mai alkalmazhatóságán: "Jutalmam, hogy tehetem!" A nagy melegben nem volt kedvük hivatalos további programjukra elindulni, ehelyett még búcsúzóul hosszan elidőztek az étteremben, meg a kerti kis tavunk mellett némi hideg üdítőt kortyolgatva.

-rgy-

©2016 | 1146 Budapest, Bethesda utca 3. (Zugló) Tel.: +36-1-364-9020  | Design: Green-Graph