“… Tartozunk azzal, hogy az erőtlenek gyengeségeit hordozzuk,...”   Róma 15,1

 

1146 Budapest, Bethesda utca 3. hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset_32x.png
+36-1-920-6000
bethesda@bethesda.hu

youtube-30.png facebook-30.png
 

Híreink arhív

Családok - epi - Bakonyszücs | Bethesda Gyermekkórház

A Neurológia (Kiss Sándorné főnővér, Magai Margit pedagógus) idén is megszervezte az epilepsziás gyermeket nevelő családok táborát, amelyet most is dr. Bakos Tóth Márta a bakonyszücsi Gyermek- és Felnőtt Rehabilitációs otthon fogadott be.

10 család jelentkezett, végül 9 tudott eljönni. A történtekről az egyik anyuka beszámolóját olvashatják:

Mi a lányommal jól éreztük magunkat. Azóta minden reggel megkérdezi, hogy iskola után megyünk Bakonyszücsre? Elmondta, hogy a mienk volt a legjobb szoba, és focizott a fiúkkal. Csütörtök délután egy nagyon kedves , derűvel megáldott, összeszokott csapat fogadott. Rövid bemutatkozással kezdtünk, hogy a már megérkezett családok megismerkedjenek. Az ország minden tájáról érkeztek olyan családok akik elmondták magukról, hogy gyermekükkel így családostól alig tudnak kimozdulni. Másnap,  a reggeli után a bakonybéli Pannon Csillagdát látogattuk meg közösen. Páratlan élményekkel gazdagodtunk, hiszen a nemrégiben felavatott látogatóközpontban nemcsak csillagászati és űrkutatás történeti kiállításokat nézhettünk meg, hanem távcsövön láthattuk a Napot, majd a planetáriumban a Naprendszer bolygóit ismerhettük meg egészen újszerű vizsgálati eljárások eredményeképpen. Ebéd után Pápán kényeztethettük magunkat a Várkertfürdőben. Este szalonnasütésre hívtak a szervezők. A napi fáradság után már nem volt kedvünk a meleg tűz köré gyűlni. Aztán amikor felcsaptak a lángok, és pattogott  a száraz fa a tűzön, mindenki tolongott a nyársra fűzött szalonnájával a tűz körül. Amíg megsültek a szalonnák, addig a gyerekek fociztak. Jó volt látni, hogy a labdába-rúgás öröméért és nem a gyarapodó gólokért játszottak együtt a sérül és egészséges testvérgyerekek. Másnap reggel hosszasan készülődtünk , csak 10 órakor kezdődött  a következő program. A gyerekekkel egy bibliai jelent tanulságait keltették életre Margit néni, Zoli bácsi segítségével. Míg mi szülők egymással ismerkedhettünk rövid 20-20 percben. A következő játékossággal: egy papíron  a családok nevei  voltak felírva, aztán mindenki húzott egyet családot és azzal beszélgetett. Én nem ismertem volna meg ilyen közelről annak a családnak a mindennapjait, ha ez az alkalom nem adatik meg. A játék ezzel a beszélgetéssel még ne ért véget, hanem az általam húzott családot én mutathattam be az egész családi csoport előtt. Ebéd után volt a várva várt délutáni pihenő. Azalatt elkészítettem a délutáni előadáshoz a kellékeket.

 

Ebben a táborban már hagyomány, hiszen tavaly is volt egy olyan alkalom, amikor a családok egy kedves mutatványt, dalt, prózát adnak elő. Mi a saját produkciónkat kicsit izgulva adjuk elő, ezt nem szeretem. De amikor mások arcát látom miközben egymást segítve összehangolódik az egész család, azt nagyon szeretem. Gondolom, hogy másoknak is öröm minket látni, és ezért vállaljuk ezt a kis izgalmat. Vacsora előtt még egy csodálatos kézműves foglalkozás is volt. Hogy mi minden volt ott? Agyagozás, magokból, termésekből csodaszép képeket lehetett készíteni, fali képet is készítettünk szalvéta technikával, lyukasztóval könyvjelzőket, gumikartonból faliképet, és színezőkből is volt bőséggel. Másnap Neuwerth főorvos asszonnyal beszélgettünk epilepsziáról, gyermekek nappali ellátásának lehetőségeiről, kiegészítve egymás személyes tapasztalataival. Ezalatt a gyerekeink megint Margit nénivel és Zoli bácsival beszélgettek és csodás ajándékokkal,matricákkal tértek vissza hozzánk. Ebéd előtt lehetőségünk volt szentmisére menni , és ezzel együtt megnézhettük a barokk stílusú bakonyszücsi templomot belülről is. Az ebéd volt az utolsó együttlétünk, ahol megköszöntük házigazdánknak Dr. Bakos Tóth Mártának azt hogy itt lehettünk. És ezúton mondok köszönetet annak a csapatnak akik a Bethesda Gyermekkórházból minket meghívtak és közvetlenségükkel, figyelmességükkel, lelki érzékenységükkel úgy körülvettek ezalatt a négy nap alatt, hogy ezzel a betegséggel együtt élni, legyen erőnk, kitartásunk a hétköznapokban is.

Nagy Zsuzsanna

 

©2016 | 1146 Budapest, Bethesda utca 3. (Zugló) Tel.: +36-1-364-9020  | Design: Green-Graph