“… Tartozunk azzal, hogy az erőtlenek gyengeségeit hordozzuk,...”   Róma 15,1

 

1146 Budapest, Bethesda utca 3. hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset_32x.png
+36-1-920-6000
bethesda@bethesda.hu

youtube-30.png facebook-30.png
 

Híreink arhív

Családokkal Bakonyszücsön | Bethesda Gyermekkórház

Bakony alján, erdő szélén lakik a mi, no egyáltalán nem öreg, és még csak nem is nénénk, hanem dr. Bakos Tóth Márta, aki foglalkozására nézve pszichológus, hivatására nézve pedig "jó tündér", aki évtizedekkel ezelőtt fejébe vette, hogy elsősorban daganatos, de minden más krónikusan beteg gyermek és családja támasza lesz az általa megálmodott,

Bakonyszücsön létrehozott és fenntartott rehabilitációs otthonában. A Bethesdából mi is már lassan két évtizede élvezzük otthona vendégszeretetét. Ezúttal május 1-je és 4-ke között 10 krónikus epilepszás gyermeket nevelő családdal vonultunk el hozzá Magai Margit katechéta pedagógusunk és Kissné Bánfi Rozália főnővér avatott szervezésében. A szülőkkel, gyerekekkel, és a néhány főnyi segítő kísérővel (Hegedűs Zoli, Németh Sanyi és Rideg Gyula) összesen vagy negyven voltunk, mely létszámba természetesen beleértendő Neuwirth Magda főorvosnő, aki a tőle megszokott átkaroló szeretettel gyógyított, beszélgetett és tanácsolt mindannyiunkat mint biztos alap.

Programunkban nem volt semmi különleges kitűzött cél, talán éppen ezért sikerült olyan jól az együttlét. Egyszerűen csak a közös táborozás élménye volt, amit nyújtani szerettünk volna, s ehhez kínáltuk mindazt, amit hasonló alkalommal mindenki más is tenni szokott. Volt ismerkedő játék szülőkkel és gyerekekkel közösen sok mókával és kacagással. Voltak nagy éneklések, anyák napjára készülő kézműveskedés a gyerekeknek, vagy ugyancsak nekik bibliai történetet feldolgozó drámacsoport. Ezalatt a szülők külön csoportoztak elbeszélve történetüket, megosztották érzéseiket, tanácsokkal és a közös sors mindannyiuk számára ismerős részleteire a másik családban is ráismerve, könnyes-nevetős történetekkel vigasztalták egymást. Igaz, nem könnyűek az ilyen beszélgetések, de mégis van bennük valami felemelő. Jó volt látni köztük, hogy a betegséggel küszködve, különböző állapotban és helyzetben mégis mennyire erős bennük az akarás, a remény, az együttérzés, és hogy milyen sok erőt merítenek a néha bizony bekövetkező csüggedésük ellenére abból az élményből, hogy segíthetnek egymásnak.

Természetesen kirándulni is elmentünk, noha nem túráztunk. Nem is bírtuk volna az egész napos gyaloglást, amire csak akkor lett volna szükség, ha kitűzött célunkat, a Kőris hegyi kilátót Márta néni felajánlásának köszönhetően nem az általa kibérelt kisbuszokkal közelíthettük volna meg. Így is nagyszerű élmény volt, hogy a hegy tetejére épített kilátót ki-ki maga mászhatta meg a nyikorgó alkotmányon felkapaszkodva. A bátrabbak egy kis erdei túrával még az Ördöglik nevű barlanghoz is elsétáltak és jól megnézték a mélységet a barlang szájadékán át óvatosan bekukucskálva.

Eljutottunk Pápára is, ahol ezúttal csak a termálfürdő medencéiben időztünk el szülők és gyerekek örömére, - ne érje szó a ház elejét - kihagyva a máskor már több ízben megtekintett kötelező kulturális látnivalókat, pl. a Kékfestő Múzeumot.

Az egyik esténk remekbe sikerült programja volt a pápai Művelődési Központ fiatal zenészeinek népi zenei előadása, melynek végén, ahogy illik, azért roptunk egy kis lassú, meg gyors csárdást, sőt harmonikásuk a táncház után még kívánság koncertet is adott  befejezésül.

Nem maradhatott el a szokásos ki mit tud sem, amelyben főképp a gyerekek adtak elő, verset, táncot, jelenetet, s néha-néha a szülők is bekapcsolódtak az eseményekbe, de nemcsak mint nézők.

Az időnk gyönyörű volt, néha egy-egy kis koranyári zápor frissítette fel a levegőt, az orgonák teljes virágjukban pompáztak és ontották a mámorítóan édes illatot, de a szúnyogok is hamar felfedezték köreinkben a friss hús illatát. Természetesen a gondos anyukák erre a problémára is felkészülten mindenféle vegyi fegyvert bevetve szálltak szembe hadaikkal.

Összefogva az elbeszélést arra az élményre kell hivatkoznunk, amelyet minden résztvevő megszerezhetett ezen a békés, semmitől nem zavart pár napon, melyeken egyszerűen csak létezhettünk gondjainktól átmenetileg megszabadulva, megpihenve, jó érzésekre téve szert. Ezek talán elkísérnek mindannyiunkat otthonra is, hogy egy darabig könnyebb legyen vinni az élet terheit.

Köszönet a Bethesda Kórház Alapítványnak a támogatásért és Bakos Tóth Mártának a táborozás lehetőségéért, és a minden részletre kiterjedő figyelmes szeretetért.

-rgy-

©2016 | 1146 Budapest, Bethesda utca 3. (Zugló) Tel.: +36-1-364-9020  | Design: Green-Graph