“… Tartozunk azzal, hogy az erőtlenek gyengeségeit hordozzuk,...”   Róma 15,1

 

1146 Budapest, Bethesda utca 3. hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset_32x.png
+36-1-920-6000
bethesda@bethesda.hu

youtube-30.png facebook-30.png
 

Híreink arhív

"Egy nehéz téma" - részvételünk a II. Nemzetközi Gyermekhospice Kongresszuson | Bethesda Gyermekkórház

Március 14 - 18 között Pécsett rendezték meg a "Pillangó álma" II. Nemzetközi Gyermekhospice Kongresszust, melynek záró napjára meghívták dr. Velkey György főigazgató urat, hogy a Bethesda képviseletében a gyermek-hospice, és

palliatív ellátás területén szerzett tapasztalatainkról szóljon. A kongresszusnak a vadonatúj Kodály Központ adott helyet, melnyek minden kényelemmel felszerelt, tágas konferencia szárnyában még inkább érezhettük, milyen kevés számú hazai érdeklődő tartotta számon az eseményt. A szervezőktől megtudtuk: sajnos ez nem csak a zárónapon volt így. A szakma (klinikák, kórházak, családorvosok, stb.) távolmaradása annál is feltűnőbb volt, mert a külföldi szakmai résztvevők nem egy helyről a legmagasabb szinten képviseltették magukat a londoni Great Ormond Srt.-i Kórháztól, olaszországi, kanadai, finnországi, spanyolországi, amerikai (stb.) egészségügyi intézményeken át a moszkvai gyermekklinikáig. Kétségtelenül nem ez a legfontosabb problémája, témája a hazai gyermekgyógyászatnak, hiszen a morbiditási, mortalitási mutatók szerint (tegyük hozzá hála Istennek) a gyerekek betegségei túlnyomó részt jól gyógyíthatóak, vagy jó prognózisuak. Mégis, akinek a sors úgy adta, hogy gyógyító munkája során kellett már gyermeket és családját a halálig kísérnie, az tudhatja, milyen fájdalmasan nehéz, sok szakmai kérdést is nyitó út ez a fájdalomcsillapítástól a kommunikáció területéig. Ha másért nem, a tapszatalatok megosztásáért lehet fontos egy ilyen konferencia, s amint az lenni szokott a személyes érintettség a legfőbb motiváció. A konferencia háziasszonya és fő szervezője Gyura Barbara - a Szemem Fénye Alapítvány elnöke - nyitotta meg a konferencia záró napját. Ő is személyes érintettségből, gyermeke elvesztésének történetéből építkezve fogott a hatalmas munkába, melynek gyümölcseként tavaly megnyílhatott Pécsen a "Dóri ház", hogy befogadja azokat a gyerekeket és családjaikat, akik palliatív ellátásra szorulnak.

Ezután dr. Hoppál Péter az Országgyűlés Oktatási, Tudományos és Kutatási Bizottságának tagja, városi képviselő köszöntötte a konferenciát.

Az első szakmai előadó dr. Velkey György volt, aki előadásában részben visszatekintett a dr. Békési Andrea vezette, 2006-ban megszűnt onkológiai és hospice részleg szakmai-emberi tapasztalataira, majd azokról a betegségcsoportokról szólt, amelyekben a palliatív ellátásnak kiemelt szerepe van. Különösen is kiemelte, milyen jelentősége van a kuratív és palliatív szak közötti váltás vezetésének a család, az orvos, az ápoló és minden más segítő szempontjából. Ugyanakkor a gyermekhospice ellátás problémáira is kitért. Előadása után nagy kontrasztot jelentett Anna Sonkina moszkvai gyermekgyógyász előadása, aki a palliatív ellátás súlyos hiányosságairól és egyes szakembereken múló heroikus küzdelméről szólt abban a 12 milliós nagyvárosban, ahol minden évben csak onkológiai betegségben kb. 120 gyermek hal meg.

Majd Dr. Marcello Orzalesi (olasz-amerikai) gyermeksebész professzor - kidolgozója volt az európai gyermekpalliatív ellátás szakmai protokolljának - előadása következett a szakmai irányelvekről, végül dr. Peter Ellis a Richard House - London első gyermekhospice háza - főigazgatója beszélt a családok spirituális támogatásának tapasztalatairól a fájdalomcsillapítással együtt.

A plenáris ülések után meghívást kaptunk Gyura Barbarától, hogy látogassuk meg a Dóri házat, amelyben, ha úgy adódna a Bethesda rászoruló betege és családja is helyet kaphat, sőt már szinte kész a törökbálinti ház, melynek orvosszakmai hátteréül a Bethesda szolgálna.

-rgy-

 

©2016 | 1146 Budapest, Bethesda utca 3. (Zugló) Tel.: +36-1-364-9020  | Design: Green-Graph