“… Tartozunk azzal, hogy az erőtlenek gyengeségeit hordozzuk,...”   Róma 15,1

 

1146 Budapest, Bethesda utca 3. hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset_32x.png
+36-1-920-6000
bethesda@bethesda.hu

youtube-30.png facebook-30.png
 

"Háromlábú" konferencia 2010. Szeged | Bethesda Gyermekkórház

A Magyar Gyermekneurologiai, Idegsebészeti. Gyermek és Ifjúságpszichiátriai Társaság XXXIV . kongresszusát első alkalommal rendezték meg Szegeden 2010. május 27-29 között. Ennek apropóját a jeles esemény, a szegedi  Gyermek-, és Ifjúságpszichiátriai Osztály 50 éves évfordulója adta.

 

A gyermekneurológus, gyermekpszichiáter kollegák, idegsebészek minden évben nagy örömmel találkoznak  ezeken a napokon. A szakmai ismeretek bővülése mellett a személyes találkozások, megbeszélések, ismerkedések jelentősek minden kollega számára. Élményt jelentenek a szervezők által biztosított kulturális programok is.

 

A tudományos program közös főtémája volt az alternatív medicina, mely egyre nagyobb jelentőségű mind a gyermek neurológia, mind a gyermekpszichiátria területén. Petrányi Győző akadémikus és más kollegáink véleménye szerint a természetgyógyászat és homeopathia nem lehet alternatívája csak kiegészítője az orvostudománynak. Pl számos növényi hatóanyag hatásos lehet a tünetek mérséklésében. Az már más kérdés, hogy a hatóanyag és mennyisége ellenőrizhető –e. Biztosan placebo hatás feltételezhető az ezerszeresre higított hatóanyagokat tartalmazó „golyócskák” szedésénél. A biztosan kuruzslásnak tartható eljárások igen drágák, alkalmazásuk esetén az adekvát kezelés elmarad, mely súlyos következményekkel járhat. Színesítette a programot Vágó Istvánnal történő beszélgetés. a Szkeptikus Társaságának tagjával. Igen szigorúan bírálta az „alternatív medicinát”, s a hatásos akupunktúra kezelést sem méltányolta, illetve fogadta el. Megszívlelendő volt számunkra, amit mondott, de lényegében mi is tudunk magunkról: nem beszélgetünk a beteggel, kevés időt szánunk rá, csak a betegséggel törődünk, szemben  az „alternatívokkal, „ akik meghallgatják a beteget és beszélgetnek vele.

Nagy érdeklődéssel hallgattuk a neuromuszkuláris szekció előadásait, a ma még gyógyíthatatlan, progresszív betegségekkel kapcsolatos új diagnosztikai lépéseket, a prenatalis diagnosztika lehetőségeit, a gén és őssejt terápia kérdéseit, a nemzetközi izomdisztrófia regiszter készítését.Új színfolt volt „ Pergő ,poszter” és „Villám video” Pergő és villám bepillantást kaptunk egyes témákról és jelenségekről. Az előadó által röviden interpretált téma és jelenségek felrázták az éppen fáradó hallgatóságot és tartós emléket hagytak bennünk.

A ”ritka kórképek” szekció tetszést keltett a hallgatóságban. Sajnos időhiány miatt nem mindig tudunk utánanézni a ritka jelenségeknek, az előadásokból sok ismeretet szereztünk a gyakorlatban tudjuk hasznosítani Örvendetes volt, hogy sok fiatal szerepelt kitűnő előadásokkal. A pécsi Idegsebészeti Klinika előadóitól kitűnő előadásokat hallottunk többek között a súlyos koponyasérültek ellátásáról. A hallgatóság nagy létszámmal, érdeklődéssel hallgatta az előadásokat 3 napon keresztül, a hozzászólások, viták segítették a végleges álláspontok kialakítását egy-egy témáról.  Sajnos a gyermekpszichiátriai előadásokat nem tudtuk meghallgatni, melyeket egy másik klinikai épületben tartottak, s még a fergeteges záporok is akadályoztak az átjárásban.

A tiszaparti halászlé vacsorán sokan részt vettünk, s mód volt baráti és szakmai beszélgetésre is: élmény volt , hogy régi barátokkal ,kollegákkal találkozhattunk.

A kongresszus megnyitóján szereplő „Kicsinyek Kórusa”, a kongresszus zárásán fellépő Olasz Flóra hárfa játéka széppé és teljessé tette ezt a rendezvényt. Hálás szívvel köszöntük meg a szegedieknek  és a Társaság vezetőinek ezt a jól szerevezett , jól sikerült Kongresszust

2010. május 29.dr. Neuwirth Magdolna

©2016 | 1146 Budapest, Bethesda utca 3. (Zugló) Tel.: +36-1-364-9020  | Design: Green-Graph