“… Tartozunk azzal, hogy az erőtlenek gyengeségeit hordozzuk,...”   Róma 15,1

 

1146 Budapest, Bethesda utca 3. hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset_32x.png
+36-1-920-6000
bethesda@bethesda.hu

youtube-30.png facebook-30.png
 

Híreink arhív

Ilyen volt az adventünk | Bethesda Gyermekkórház

December havaidén is forgalmas időszak volt nálunk. A betegek áradata szinte megkettőződik, az osztályok, ambulanciák állandóan zsúfoltak. Ezzel együtt elkezdődik a jótékony akciók sora: ajándékozó, vagy műsorral érkező önkéntesek, diákok, magánszemélyek váltják egymást.

Közben azért mi is megpróbáljuk felkészíteni magunkat az ünnepre: ilyenkor tartják az osztályok külön karácsonyi összejövetelüket, de az egész közösség számára is szervezünk programokat. Ezekből ad most rövid ízelítőt ez a beszámoló.

Az adventi eseménysort az első vasárnap előtti szombat délutánján hagyományosan az adventi koszorú készítő alkalom vezeti be. Erre a délutánra családok jönnek el, kicsik és nagyobbak együtt. Mákos kalács, fenyő és szegfűszeg illata tölti be az ebédlőt, és hatalmas a zsibvásár. A családok az adventi koszorú mellé kézműves ajándékot: habbal díszített és ehető mézeskalács díszeket, szebbnél szebb képeslapokat és más ügyességeket készítenek. Az eseményeket a két főszervező: Gyűszű Katalin és Sorompóné Fléger Ildikó és segítőik próbálják uralni és persze segíteni a még nem egészen ügyes kis kezeknek. A kellékek árát idén is a megelőző jótékonysági ruhavásár bevétele, no meg az Alapítvány támogatása fedezte.

 

Advent második szombatján rendszerint hozzánk is bekopogtat a Mikulás. Ezúttal nemcsak csomagokat, de egy ügyes gyerek tánccsoportot is hozott ajándékba. A Happy-dance, mert így hívják őket, több országos versenyen is nyert már helyezést, most mikulásos műsorral készült. Rájuk azért is büszkék vagyunk, mert vezetőjük Szőkéné Mariann, a Rehabilitációs osztály ápolója. Két gyermeke is (Mariann és Karcsi: régi táborosaink) táncol a csapatban. A tánc után Mikulás-váró dalokat énekeltünk dr. Bartha Csaba és Rideg Gyula gitárkíséretével, és épp a "Hull a pelyhes..."-nél tartottunk, amikor megérkezett két hatalmas zsákjával a Mikulás, egyáltalán nem félelmetes krampuszai (dr. Molnár Eszter tud felvilágosítással szolgálni) kíséretében.

 

December 7-én a munkatársaknak szóló adventi délután vendége Karsay Eszter református lelkész volt. Énekeltünk, imádkoztunk, meghallgattuk Eszter bibliamagyarázatát, mely ezúttal a hétköznapi kísértésekről és az Isten kegyelmének viszonyáról szólt Jakab apostol levelének egy részlete alapján, s végül aki tudott, maradt egy kis teára, pogácsára.

 

 

Kórházunk karácsonyi délutánját december 20-án tartottuk. Lehetőségeink szerint ilyenkor megpróbáljuk családiasabbá tenni a hangulatot azzal is, hogy az asztalt üljük körül, amelyre Kovács Marcsi csapata már odakészítette az elmaradhatatlan mákos és diós kalácsot. Lelkész vendégünk ezúttal Kardos Ábel sukorói lelkipásztor volt, aki a Kolossébeliekhez írt második páli levél egy részletét véve kiindulásul arról beszélt, hogy mit is jelent az ajándék, amit nagyon várunk, de amire már az évek sora múltával alig, vagy egyáltalán nem emlékezünk. Jó karácsonykor ajándékozni és megajándékozottnak lenni, de még jobb hálát adni. Majd arra kérdésre irányította figyelmünket, mit is jelent a szövegben, hogy "Krisztus az elsőszülött."? Elsősorban azt, hogy nem vagyunk egyedül, s ebből az is következik, mindig számíthatunk rá. - szólt Kardos Ábel igehirdetésének válasza.

Az istentiszteleti rész után a Görömbő Kompánia következett. Mesemondójuk hamisítatlan székely beszédmódban deklamálva mondta el a betlehemi történetet. Ám közben minden részletnél megállva újabb és újabb szereplőket vont be a közönségből. Egyszerre volt mókás, mégis komoly. Nagyon ügyesen csinálták, mert egy kicsit megfeledkeztünk a hétköznapi nyomásról, és mi magunk is egy szűk órácskára gyermekek lehettünk újra. -rgy-

 

©2016 | 1146 Budapest, Bethesda utca 3. (Zugló) Tel.: +36-1-364-9020  | Design: Green-Graph