“… Tartozunk azzal, hogy az erőtlenek gyengeségeit hordozzuk,...”   Róma 15,1

 

1146 Budapest, Bethesda utca 3. hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset_32x.png
+36-1-920-6000
bethesda@bethesda.hu

youtube-30.png facebook-30.png
 

Híreink arhív

Izomtábor - Bethesda | Bethesda Gyermekkórház

A gyerek az folyton rohangál, ügyködik, felfedez, és ha sok van belőle egyhelyben, az úgy néz ki, mint a hangyaboly, vagy még inkább egy zsák bolha. A népek azt gondolnák, hogy akinek az izma sorvad, megül egyhelyben, fáradékony, nem rúgja ki a ház oldalát.

De nem így, ha gyerek, Még ha tolószékben ül is, főképp ha az villanymotoros, fantasztikus mutatványokra képes. Lehet például leszáguldani a rámpán, vagy más gyereket felállítani a tengelyre és úgy mutatni be kifordulós kaszkadőr jeleneteket. A másik, akinek egy keze se áll jól, ha mozdulatba kezd, a szavát se nagyon érteni, mert a hangképző izmok se jól működnek, addig küzd, addig kapaszkodik eltántoríthatalanul, amíg kézbe nem szerzi a gitárt, amelyen persze nem tud játszani, de nagyon akar. És még sorolhatnánk a példákat, hogy mindenki értse, hogy néz ki egy krónikus izombeteg tábor. Lassan megy a mozgás, segítség nélkül talán semmi se' megy, de nem busong, nem kesereg a sorsán, hanem játszik, vágyakozik, és örül az együttlétnek. Remek programot állított össze a neurológiai osztály, jelesül a két fő szervező Magai Margit és Kissné Bánfi Rozália főnővér, aki mögött egy emberként állt a teljes nővércsapat a segítésben. Csak néhány program közül ízelítőül. A legnépszerűbb az uszodai program volt. Otthon alig vagy egyáltalán nem jutnak el ilyenre. Nekünk is a Vakok Intézete tette lehetővé, hogy tanmedencéiket használhassuk, így csak magunkban lehettünk. Szükség is volt erre, mert minden öltözés-vetkőzés, medencébe beemelés, tolókocsizás, szárítkozás nehézkes és hosszadalmas, így azonban nem zavartunk másokat.A második legnépszerűbb program a lovaglás. Fóton vendégeskedtünk a Lovasterápiás Alapítvány lovardájában, ami egész napos, piknikkel,. játékkal és kézműves foglalkozással egybekötött alkalom volt. Ezt a programot Pálmafy Bea doktornőnek köszönhetjük, aki nemrég még a Bethesdában gyógyított a Neurológián.Voltunk a Fővárosi Nagycirkuszban is, ahol Devis bohóc aratta a legnagyobb sikert, különösen azzal a számával, amelyben a nézők soraiból kihívott apukákból csinált "zene"-bohócot. Az egyik délután jött a kórházba, máskor simogatni való kutya, szerveztünk vetélkedőt a LIgetben (Barla Gábor), ki-mit-tudra készülés napokon át, és persze rengeteg beszélgetés, kártyázás és mesélés, lányoknak szépítkezés, hajfonás a szobában.A tábor szellemi részét Magai Margitka foglalta keretbe. Minden nap volt egy drámajáték szerű foglalkozás, amelyekre Margitka olyan történeteket hozott a Bibliából, amelyekben gyerekek szerepeltek, és tettek valami fontosat. Az elmesélt történetet aztán kendő jelmezekben, rögtönzött párbeszédekkel meg is jelenítettük, és mindig volt tanulság is. A jelenet előtt és után nagy éneklések voltak gitárral, ritmushangszerekkel, igazi hangzavar..A hét a szokásos módon az Ilka kertjében tábortüzes bográcsozással (lecsó készült), a ki-mit-tud nyerteseinek jutalmazásával, tortaevéssel, és a búcsúzás miatt kicsit szomorkásan zárult, De reméljük, jövőre újra találkozunk.

Köszönet a neurológia teljes csapatának, Magai Margitkának, Pálmafy doktornőnek, Németh Sándornak és Obberecht Gabriellának, aki a Gyógyító Jószándék Alapítványtól segíti ezt a tábort.

 

Íme a részvevők névsora: Csöndes Mihály, Csizmadia Vivien, Szabó Mercédesz, Szabó Salome, Iha Ferenc, Ildikó, Tímea, Kálmán, Fekete Fruzsina, Landel Laura, Farkas-Radóczky Dorina, Oberrecht Soma és Jana, LAduczki Glória, Pribelszki Bence, Németh Patrik.(R.Gy.)

©2016 | 1146 Budapest, Bethesda utca 3. (Zugló) Tel.: +36-1-364-9020  | Design: Green-Graph