“… Tartozunk azzal, hogy az erőtlenek gyengeségeit hordozzuk,...”   Róma 15,1

 

1146 Budapest, Bethesda utca 3. hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset_32x.png
+36-1-920-6000
bethesda@bethesda.hu

youtube-30.png facebook-30.png
 

Híreink arhív

Karácsonyi istentiszteletünk | Bethesda Gyermekkórház

"Különbözőségeinkben is együtt."
Dr. Spéder Zsolt a KSH Népességtudományi Intézetének igazgatója
Somogyi Péter szólóhegedű, Telbisz Katalin második hegedű, Botos Vera brácsa, Vallai Judit Cselló

December 19-e a gyógyítás szempontjából épp olyan nap volt, mint a többi. Csúcsra jártak az ambulanciák, tették a dolgukat az osztályok. Csak mi tudtuk, hogy a "kulisszák mögött" valami készül. Nálunk az a hagyomány, hogy a karácsony napját megelőző egyik délutánból egy órát a saját, összkórházi karácsonyunk megünneplésére szánunk.

Az osztályok ilyenkorra már megtartották a maguk szűkebb körű ünnepségeit, de karácsony hetében a munka után minden szabad perc már inkább a saját családi karácsonyra készülés jegyében zajlik ápolónak, orvosnak, minden munkatársnak. Nagy kérdés, hogy hányszor lehet átélni a karácsony örömét, ha december 24-e előtt már hetekkel elkezdődik a karácsonyozás. Mi úgy vagyunk vele, hogy igen: a karácsonyi ünnep egyedi és kivételes élménye a saját családé. Ám semmiképpen nem mondanánk le arról, hogy mi, akik gyermekek gyógyításában, családok támogatásában formálódunk közösségé, "családdá", a karácsony csodáját együtt megéljük. A konyha már reggel nekikészül. Vanília és citromhéj illata száll a levegőben szerte. Az igazgatói tárgyaló átalakul vendég váró helyiséggé. Alig múlik el dél és meggyújtjuk a gyertyákat az adventi koszorún, összesereglik minden vezető, hogy meghallgassa dr. Velkey György főigazgatónk karácsonyi és előre tekintő gondolatait. Kis idő múlva aztán a szeretetvendégséghez berendezett ebédlőnkben is felragyognak a fények, és lassan szállingóznak az istentiszteletre és az ünnepi műsorra készülő doktorok, ápolók, asszisztensek, gazdasági és más munkatársak csoportjai. Közös énekkel kezdődik az istentisztelet: "Békesség legyen velünk, itt van Jézus köztünk...". Aztán Dominiák Zsolt kórházlelkész a LK 10,38 alapján hirdeti az igét. Márta és Mária történetéből kibomlik a karácsonyra készülés evangéliuma. Újabb ének és imádság zárja le az istentiszteleti részt. Ezután főigazgatónk adta át dr. Spéder Zsoltank, a KSH Népességtudányi Intézete igazgatójának a Bethesdáért kifejtett munkája elismeréséül a tiszteletbeli bethesdásoknak járó arany kitűzőt. Ugyancsak kitűzőt vett át Dr. Joanné Loós Anita pszichológusunk, aki  erről az elismerésről valahogy lemaradt, pedig több mint tíz éve dolgozik nálunk. Majd két film következett. Az egyiket Bese Nóra kollégánk alkotta meg a 2017. év bethesdás eseményeinek képeiből. A másik film neurológusaink leleménye, Milne Micimackójának karaktereiből formálták meg az epilepszia kivizsgálás és terápiás folyamat szigorúan szakmai vázlatát.
A filmes tréfa után komoly zene következett. A Weiner-Szász vonósnégyese Bach és Vivaldi egy-egy művét tolmácsolta.
Végül szeretetvendégségre hívattak a jelenlévők, s ami abban a legjobb, a fehér asztal melletti kötetlen beszélgetésre. Néhányan még átmentünk a Bethesda Kidsz karácsonyi ünnepségére is, ahol Zsindely Kati és csapata várta a bethesdásokat.
Áldott karácsonyt kívánunk mindenkinek!
-rgy-

©2016 | 1146 Budapest, Bethesda utca 3. (Zugló) Tel.: +36-1-364-9020  | Design: Green-Graph