“… Tartozunk azzal, hogy az erőtlenek gyengeségeit hordozzuk,...”   Róma 15,1

 

1146 Budapest, Bethesda utca 3. hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset_32x.png
+36-1-920-6000
bethesda@bethesda.hu

youtube-30.png facebook-30.png
 

Híreink arhív

Kolontár - Devecser | Bethesda Gyermekkórház

Prevenciós programjainkkal Kolontáron és Devecserben jártunk február utolsó hetében. A dolog úgy esett, hogy Fodor János devecseri plébános, akit Debrecenből, a pásztorálpszichológiai képzésről ismerünk, meghívott a gyülekezetébe a soron következő ökomenikus estre előadást tartani.

Innen jött az ötlet, hogy ha már amúgy is arra járunk, miért ne kéredzkednénk be a helyi általános iskolákba prevenciós programjainkkal. Első szóra szívesen fogadtak, így hát még az utolsó februári hóesésben felkerekedtünk, hogy eleget tegyünk a felkérésnek.

Kolontár község általános iskolája gyönyörűen felújított barátságos épületben működik. A két alsótagozatos osztáyban együtt tanulnak a különböző évfolymok. Két fiatal és lelkes pedagógus (Éva és Zita "néni") hamar összeterelte a gyerekeket, akiknek az alóstagozatos égéssérülés megelőző programunkat vetítettük le, és közben persze beszélgettünk a gyerekekkel, akiket minden érdekelt, és mindenhez volt hozzászólni valójuk. Az óra után köszönetképp a tanítónénikkel közösen bemutatták nekünk farsangi csoporttáncukat, Éva néni koreográfiáját. Amíg a gyerekek ebédelni, mi az emeleti könyvtárba mentünk, hogy megnézzük a helytörténeti gyűjteményüket, meg a jól felszerelt könyvtárat, ami a községi könyvtár is egyben. A tetőtér széles ablakából jó kilátás nyílik a szemközti dombon álló templomra és a főutcára. Zita néni ebből a látványból idézte fel nekünk az iszapkatasztrófa napját, ugyanide menekültek fel a gyerekekkel, ők is innen nézték végig, ami történt. A vasúti töltés felé üres, most emlékparkká alakított tér látszik, azelőtt házsorok álltak ott.-

Este már Devecserben voltunk, a katolikus közösség házában, ahol a Keresztyén Orvosok Magyarországi Társaságának megyei szervezete és a katolikus közösség tartott összejövetelt. Bennünket arra kértek fel, hogy mutassuk be a reformáts úrvacsora felfogás teológiai és egyháztörténelmi hátterét. Az előadás után még jókat beszélgettünk, és természetesen itt is szóba került a katasztrófa utóhatása, hogyan hagyott testben-lélekben nyomot, amit az emberek elszenvedtek. Este János atya vendégei voltunk. Másnap a devecseri Gárdonyi Géza Általános Iskolában folytattuk a prevenciós programot párhuzamosan két osztályteremben, interaktív tábla mellett beszélgetve a gyerekekkel - túlnyomó részt roma gyerekek - balesetmegelőzésről, droghasználatról, egészséges életmódról, családi életről, szóval mindeféléről, amiről csak lehetett. Itt is nagyon imponáló volt az igazgató asszony, valamint a tantestület hozzáértése, lelkesedése, és az a mód, ahogy a speciális nevelési igényű gyerekekkel bántak. Le a kalappal előttük. Délután még egy összvont foglalkozást tartottunk az általános iskolában is, amelyik külön épületben működik a templommal szomszédos épületben.

Hazafelé indulás előtt még megtekintettük az Eszterházy kastély felújított épületét, amely most a városi könyvtárnak ad helyet. -

A látogatás életre szóló élmény volt, és ismét beigazolódott, hogy aki csak tv-ből, újságból látja, igazán csak akkor értheti meg, mit élhettek át korábban honfitársai, ha helyszínen járva látja meg és éli át a valóságot. (Németh-Rideg)

©2016 | 1146 Budapest, Bethesda utca 3. (Zugló) Tel.: +36-1-364-9020  | Design: Green-Graph