“… Tartozunk azzal, hogy az erőtlenek gyengeségeit hordozzuk,...”   Róma 15,1

 

1146 Budapest, Bethesda utca 3. hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset_32x.png
+36-1-920-6000
bethesda@bethesda.hu

youtube-30.png facebook-30.png
 

Híreink arhív

Nagyheti istetiszteletünk | Bethesda Gyermekkórház

Nagyhéten szerdán tartottuk kórházunk ünnepi istentiszteletét, melynek igehirdetője dr. Bogárdi Szabó István a Dunamelléki Református Egyházkerület püspöke volt. Tekintettel az igehirdető személyére nemcsak a kórházból, de a szomszédos Schweitzer Albert Szeretetotthonból is sokan eljöttek.

Püspök úr igehirdetésének alapigéjét a bibliaolvasó kalauz napi igéje szerint a Máté írása szerinti evangélium 27. részéből vette. Ez az a rész, amelyben a tömeg Barabást választja Pilátus kérdésére.

Az igehirdetés bevezetéséül püspök úr egy a fiatal Edisonról szóló történetet idézett fel, mely szerint az operációra szoruló fiatalabb testvére műtétje és így élete is a gyenge fényviszonyok miatt kétséges volt. A még szinte gyerek Edison a történet szerint tükrökből rögtönzött olyan szerkezetet, amely megsokszorozta a gyertyák és lámpások fényerejét, így a műtét elvégezhető lett, és a testvér is megmenekült.

A nagyheti történethez, amelyről elmondható, nem látni benne jól, néhány "tükör" kell, hogy megvilágítsa lényeget. Miért gyáva például Pilátus egyedül dönteni, noha a római birodalom áll mögötte? Miért nem hallgat a feleségére? Miért nyugszik bele a tömeg rablógyilkost választó ítéletébe? És még számos homályos kérdés van itt.

A történet mai hallagtói biztos azt mondanák, ők mai eszükkel Jézus választanák és nem Barabást. Csakhogy zha a kérdés úgy volna ma feltéve: Jézus, vagy bárki más? - mindjárt bonyolulltabb a helyzet. Az ember, mint akkor Pilátus is, csak egy kis mozgásteret szeretne a felelősség súlya alatt. A következményekkel megbírkózni azonban gyenge. Sőt ha a kérdést kiélezzük és úgy tesszük fel: "Jézus, vagy én" a választás, akkor természetesen mégis inkább mindenki a maga szabadulására szavaz. Ha dönteni kell, akkor természetesen én.

A fordulat, ami élesen látszik ebben a történetben, hogy Jézus belemegy ebbe a döntésbe, azért, hogy döntésünk súlya és következménye világosan álljon előttünk: csak rosszul tudunk dönteni. E felismerésből nyílik út a megváltáshoz, amikor kudarcos döntésemre ráismerek. "Per crucem ad lucem" (a kereszt által a világossághoz) jutunk el az igazi kérdéshez: magadat választod-e, vagy a feltámadottat? -

 

Az istentiszteleten a kántori szolgálatot dr. Hamar Judit látta el.

©2016 | 1146 Budapest, Bethesda utca 3. (Zugló) Tel.: +36-1-364-9020  | Design: Green-Graph