“… Tartozunk azzal, hogy az erőtlenek gyengeségeit hordozzuk,...”   Róma 15,1

1146 Budapest, Bethesda utca 3. hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset_32x.png
+36-1-920-6000
bethesda@bethesda.hu

youtube-30.png facebook-30.png

Híreink arhív

Sajtóközlemény: épületenergetikai korszerűsítés kezdődik kórházunkban | Bethesda Gyermekkórház

2016.12.21
SAJTÓKÖZLEMÉNY ÉPÜLETENERGETIKAI KORSZERŰSÍTÉS KEZDŐDIK A MAGYARORSZÁGI REFORMÁTUS EGYHÁZ BETHESDA GYERMEKKÓRHÁZÁBAN

A Magyarországi Református Egyház Bethesda Gyermekkórháza az Új Széchenyi Terv Keretében, a KEHOP-5.2.1-15 jelzésű pályázaton 342 900 000.- forint uniós támogatást nyert. Az „Egyházi fenntartású kórházak, valamint a Magyar Honvédség Egészségügyi Központ épületenergetikai fejlesztése” elnevezésű beruházás során hőszigetelés, nyílászáró korszerűsítés, és a gépészeti rendszerek felújítása valósul meg. A most induló fejlesztés kiemelt célkitűzései közé tartozik a betegellátás általános körülményeinek javítása, a kórház üzemeltetési költségeinek csökkentése, valamit kiemelt szerephez jutnak a környezettudatosságra irányuló törekvések is, melyek a megújuló energiaforrások hasznosításában jelennek meg.

A munkálatok során az intézmény Gazdasági, Labor, és Központi épületeinek külső homlokzatának, illetve a padlás és a tető hőszigetelése, valamint a meglévő nyílászárók cseréje történik meg. A fejlesztéssel jelentősen javulnak az említett épületek fizikai tulajdonságai, így csökkent az épületek primer hőigénye, ennek köszönhetően pedig az üzemeltetési költségek. A fejlesztés célja továbbá a szükséges hőenergiát kevesebb primer energia felhasználással történő előállítását megteremtő műszaki feltételrendszer kialakítása. Ennek módja a már meglévő hőszivattyús rendszer továbbfejlesztése újabb berendezésekkel, hogy nagyobb mértékben képesek legyenek lefedni a felmerülő teljesítményigényeket. A berendezések vezérlése a meglévő épületfelügyeleti rendszer segítségével történik. A tervezett berendezések hőcserélőn keresztül csatlakoznak majd a már működő rendszerhez. Az épületek szekunderoldali fűtési rendszereinek fejlesztésére is sor kerül, így a beruházás keretében megtörténik a hőleadók cseréje a központi épület meglévő légtechnikai rendszerének korszerűsítése.

Számszerűsíthető eredmények

A középületek éves elsődleges energia-fogyasztásának csökkenése (KWh/év) 183 830
A megújuló energiaforrásból előállított energiamennyiség (GJ/év) 164,16
Az üvegházhatást okozó gázok éves csökkenése (tonna CO2 egyenérték) 37,33
Energiahatékonysági fejlesztések által elért primer energia felhasználás csökkenés (GJ/év) 497,628
További kapacitás megújuló energia előállítására (MW) 0,1412

A fejlesztés várható befejezése 2018.03.31.
További információ: Marsai Miklós
telefon: +36704271881
e-mail: info@megujuloenergiapalyazat.hu
honlap: http://www.bethesda.hu