“… Tartozunk azzal, hogy az erőtlenek gyengeségeit hordozzuk,...”   Róma 15,1

 

1146 Budapest, Bethesda utca 3. hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset_32x.png
+36-1-920-6000
bethesda@bethesda.hu

youtube-30.png facebook-30.png
 

Híreink arhív

Semmelweis napot ünnepeltünk | Bethesda Gyermekkórház

Testi-lelki felfrissülést hozott június 26-a, amikor is igazi "bethesdás" mód ültük meg Semmelweis doktor születésének 195. évfordulója alkalmából a hazai gyógyítás ünnepét. Néhány nap előtt még közel negyven fokban senyvedtünk betegeinkkel együtt a korán jött

kánikulában, ezért nagyra értékeltük az ajándékba kapott hűvös időt, miként az ünnepre hívott vendégeink lelket simogató beszédeit, muzsikáját és a közösség tagjainak ünnepi találkozását.

Szőke Attila dunakeszi lelkész igehirdetése indította útjára az ünnepi gondolatsort. Máté evangéliumának 25. részének záró soraiból vette az alapigét: "Mert éheztem és ennem adtatok, szomjaztam és innom adtatok,....,beteg voltam és meglátogattatok." A nagy tabló, amelyet e szavakkal Jézus megfest, voltaképp az utolsó ítélet elővételezésére felállított kép. A különös ezekben a jézusi szavakban az, hogy nem a vallásgyakorlás és a kegyesség tettei emeltetnek ki bennük, hanem azok a természetesen egyszerűnek tűnő tettek, amelyekkel másokon segítünk. A tettek és a hit egysége ezekben olyan magától értetődően mutatkozik meg, hogy akik megcselekedték, már nem is emlékeznek rá, hogy mindezt ők megtették. "Mikor láttuk, hogy éheztél és enned adtunk?" - kérdezik. Egyúttal arra is figyelhetünk e szavakból, - hívta fel figyelmünket igehirdetőnk - hogy minden elesett állapotú emberben (szenvedőben, éhezőben, szomjazóban,...) magával Krisztussal találkozunk. A bibliai gondolatok és közös imádság után ünnepségünk fő előadása következett Raduly Józseftől, aki magát következetesen cigány embernek, magyar cigánynak nevezte a cigányság történetéről és gondjairól szóló előadásában, ami nagy bátorságra vall ebben a "píszi - újbeszél világban" ahol a nyelv természetesen egyszerű alkalmazása komoly kockázatokkal jár az emberjogizmus dühöngése közepette. Mivel nálunk sem szakadt le a tető a szó hallatán, előadónk vázlatosan utalt a cigányság eredetéről szóló történeti forrásokra, a három elkülönülő népesség csoportjára (romungro, oláh, beás), kulturális és felfogásbeli különbségekre, azonosságokra, és azokra az okokra, amelyek miatt ez a hazai népcsoport olyan elesett még mindig. Előadása ezzel a hitvallással ért véget: "épp annyira lenni cigánynak, mint amennyire magyarnak." -

Az ünnepség hátralévő részében köszöntések, díjátadások következtek. Velkey György főigazgató úr adjunktussá nevezte ki dr. Csohány Ágnes és dr. Jórász Zsolt kétszeres szakorvosokat. Köszöntötte a gyermekgyógyász szakvizsgájukat megszerző fiatal orvosokat: dr. Ambrus Bencét, dr. Hercsuth Magdát, dr. Szever Zsófit, dr. Major Jánost, dr. Gyömörei Beát, illetve virágcsokorral köszöntötte Molnár Gabriella ápolási igazgatót és Gyűszű Katalin családvédelmi pedagógus és oktatásszervezőt, akik magas miniszteri kitüntetésben részesültek tavasszal, de még nem köszöntöttük őket a hazai pályán nagyobb nyilvánosság előtt.

Végül a Bethesda-díjak átadására került sor. Idén az orvos kategóriában dr. Liszkay Gábor, az ápolók kategóriában Kissné Bánfi Rozália, az asszisztensek közül Horváth Erika, egyéb diplomásként Gyűszű Katalin valamint a műszak-gazdasági területről Kertész Balázs kapták a legtöbb szavazatot kollégáiktól és így ők nyerték el a Bethesda-díjat, ami egy Simon András tervezte érem-plakett és némi pénzjutalom. A főigazgatói díjat dr. Tóth Katalin gyermeksebész szakorvos kapta. Az ünnepség zenei részét a Triola fúvósegyüttes szolgáltatta, akik Mozart, Yokoyama és Piazzola egy-egy darabját szólaltatták meg a közönség örömére. Végül szeretetvendégség következett, mely gyümölcssalátából, rétesekből és pogácsákból állt, és a közönség hálás méltatásában részesült, tekintve az üresen maradt tányérokat. Köszönet érte, Kovács Marcsi élelmezésvezető csapatának, valamint az egész ünnepségben megmutatkozó jó kedélyért a közönségnek. Nem hiába mondta Mikszáth Kálmán, amikor arról faggatták miért ragaszkodik ahhoz a közösséghez a Tisztelt Ház-ban, amelyhez: "Ja, kérem, a kutyát nem a lánc teszi hűségessé." mondotta volt. Na, ez a helyzet a Bethesdával is.

-rgy-

©2016 | 1146 Budapest, Bethesda utca 3. (Zugló) Tel.: +36-1-364-9020  | Design: Green-Graph