“… Tartozunk azzal, hogy az erőtlenek gyengeségeit hordozzuk,...”   Róma 15,1

 

1146 Budapest, Bethesda utca 3. hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset_32x.png
+36-1-920-6000
bethesda@bethesda.hu

youtube-30.png facebook-30.png
 

Ünnepi istentiszteletünk | Bethesda Gyermekkórház

Október 31. a reformáció emléknapja. 1517-ben ezen a napon szögezte ki Luther Márton 95 tételből álló vitairatát Wittemberg vártemplomának kapujára. Ezt a nem előzmények nélküli eseményt tekintik

a reformáció kezdetének. - Kapcsolódva a Magyarországi Református Egyház reformáció hónapi eseményeihez, ünnepi istentiszteletet tartottunk október 28-án. Az istentiszteleten dr. Fabinyi Tamás evangélikus püspök volt a vendégünk, aki a Máté evangéliuma 9,1-8 alapján szólt az egybegyültekhez. Ez az ünnep - mondta - méltán kapta az egyházi szóhasználatban a "pünkösd ősszel" nevet. Az egyetemes egyház születik itt újjá, amikor a bűnbocsánat ingyen kegyelemből való meghirdetése által bénultságából tér magához. Épp úgy, ahogy a felolvasott evangéliumi történetben a béna meggyógyul azután, hogy Jézus így szól hozzá: "az ember Fiának van hatalma a földön a bűnöket megbocsátani: Kelj föl, vedd a te ágyadat, és eredj haza."  Test és lélek gyógyulása kapcsoldóik így egybe és születik belőle "egész-ség". Ma ugyanúgy, mint egykor sokféle bénultsággal küzd az egyház, és benne minden ember. Ma is éppúgy a bűnbocsánat igénye alatt, önkritikával kell szóljunk a kegyelemre várva, mint egykor. Isten olyan, mint az orvos, aki nem a betege kívánságát teljesíti, hanem ami a gyógyuláshoz szükséges. Befejezésül az ifjúság reményteli lehetőségéről szólt és egy Bonhoeffer Etikájából vett idézettel zárta beszédét.

 

 

Az istentiszteleti rész után dr. Velkey György főigazgató és dr. Réti Csaba főorvos köszöntötték gyémántdiplomája átvétele alkalmából prof. dr. Lábas Zoltán főorvos urat és feleségét. Lábas professzor úr a hazai gyermek fül-orr-gégészet önálló szakmává tételében és az idegen test sebészetben lett a szakma tanító mesterévé. 1965 óta előbb az Apáthy, majd a Bethesda Gyermekkórházban vezetett osztályt, nyugdíjba vonulása után szaktanácsadóként működött.

 

Ezután került sor a Bethesda jelvények átadására. Tulajdonképp nem is jelvényről, inkább egy szerény kitűzőről van szó, ami a Simon András grafikus által megálmodott Bethesda logót formázza. Még Dizseri Tamás alapította ezt a díjat azzal a szándékkal, hogy a Bethesdáért viselt hűséges szolgálat méltóságára emlékeztetsse viselőjét. Előbb azok vehették át, akiknek bár nincs a Bethesdában "munkakönyvük" - mint Velkey György köszöntőjében elmondta - mégis a nagyobb Bethesda-családhoz tartoznak, mert munkájukkal, adományukkal, jelenlétükkel bizonyították hűségüket, szeretetüket. Bethesda kitűzőt kaptak: dr. Weinek Leonárd, Paczolay Zoltán, Horváth Istvánné, dr. Tóth Ernő, dr. Várhelyi Éva, Kuntner Alíz, Nádainé Fi Mária, Puskás László, dr. Kőhalmi Ferenc, Czoczek Erzsébet, Körmendi Csilla.

Munkatársaink közül: Ács Károlyné, Kenéz Pálné, Lengyel Réka, Rádlerné Hákli Hajnalka, Szalma Anna, dr. Szigeti Katalin, Szőke Károlyné, Vasadi Róbertné, Vasiné Jakab Anita, Vig Andrea, Zsinórné Mandl Magdolna.

 

Az ünnepségünkön most is Petróczki Edit pedagógus kórusa szolgált, távollétében Lellei Gábor vezényletével. Dr. Monek Margó pedig a gyülekezeti énekek kíséreténél tett nagyszerű szolgálatot az orgonánál.

©2016 | 1146 Budapest, Bethesda utca 3. (Zugló) Tel.: +36-1-364-9020  | Design: Green-Graph