“… Tartozunk azzal, hogy az erőtlenek gyengeségeit hordozzuk,...”   Róma 15,1

 

1146 Budapest, Bethesda utca 3. hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset_32x.png
+36-1-920-6000
bethesda@bethesda.hu

youtube-30.png facebook-30.png
 

Híreink arhív

Ünnepség és istentisztelet október 29-én | Bethesda Gyermekkórház

A református egyház intézményeiben, így a Bethesda Gyermekkórházban is magától értetődő, hogy a reformáció emléknapjához (október 31.) közeledve istentiszteletet, ünnepséget tartunk osztozva a nagyobb közösség, a Magyarországi Református Egyház gyülekezeteinek ünnepségeiben.

A mi kis családias együttlétünk október 29-én, dr. Szabó István, a Dunamelléki Egyházkerület püspökének igehirdetésével kezdődött. János evangéliumából vette igehirdetése alapigéjét, a vakon született ember meggyógyításának történetét idézve fel. (Jn 10,20 kk.) Az idézett részben a konfliktust maga a gyógyítás: a vak ember újra látóvá válása jelentette a kortársaknak. A korabeli vallási és közösségi vezetők számára ettől a tettől összedől a felépítmény. Kérdőre vonják  a meggyógyult embert, a szüleit, végül magát Jézust: "vallj színt, meddig tartasz még bennünket bizonytalanságban, te vagy-e a Krisztus, azaz a megváltó?" Mai szóhasználatra lefordítva, hol van a diplomád, ki jogosított fel téged arra, amit tettél, azaz ki vagy te? Ez a kérdés már többször elhangzott az evangéliumban, keresztelő Jánostól, a tanítványoktól, sőt magától Jézustól is: "Kinek mondotok engem?" - kérdezte a tanítványait. A személymeghatározáson túl a nagy kérdés az volt és ma is az, miként a reformáció idején is az volt, hogyan találok irgalmas Istent, következésképp üdvösséget. Krisztus felelete az Isten és ember kapcsolat helyreállításában önmaga teljes feláldozása által megy végbe. "Senki nem veheti el az életemet, ha én magam nem adom azt oda, - Én és az Atya egyek vagyunk." - mondja. Üdvösségünk, gyógyulásunk, ha tetszik életünk helyreállítása annak a kérdésnek teljes életünkkel megfogalmazott válaszában lesz valósággá, amelyre az Atyával egy Krisztus megértése és megvallása tesz késszé és képessé. -

Az istentiszteleti rész után a Bethesda ünnepsége következett. Dr. Velkey György, kórházunk főigazgatója az igehirdetéshez kapcsolódó beszédében utalt arra a törekvésünkre, hogy a reformáció ünnepéhez közeledve a kórház körüli tágabb közösséget megreformálva, az e célból alapított "kitüntetéssel" - a Bethesda szimbólumát ábrázoló kitűző adományozásával - újra alakítsuk, bővítsük közösségünket a kórházunkat kívülről segítő, támogató személyek munkájának elismerésével. 2013-ban tiszteletbeli Bethesdássá vált az ünnepségen: dr. Szabó István, a Dunamelléki Egyházkerület püspöke; Dr. Bazsó Péter az OMSz főorvosa; az Egyházi Kórházak Szövetségének elnöke Szinai József a MAZSIHISZ Szeretetkórházának gazdasági igazgatója, Koricsánszki Tamás a Baurama Kft. vezetője; Zsindely Katalin a Bethesda KIDSz vezetője, Dr. Simon Judit jogász, önkéntesünk és Kenézné Ádám Zsuzsa a Sylvester János Gimnázium tanára.

Ugyancsak bethesda-kitűzővel köszöntötte igazgató úr azokat a munkatársainkat, akik ötödik szolgálati évüket töltötték be a Bethesdában. Név szerint: Anca István programozó, informatikus; Baló Gyöngyvér gyermekápoló II. Bel.; Bíró Péterné gyermekápoló ITO; Blascsák Enikő gyermekápoló Sebészet; Czombosné Horváth Magdolna gazdasági osztály; Csikós Erzsébet takarító; Fancsaliné Jakab Emília gyermekápoló Sebészet; Fejes Márton informatikus; Gábeli Tamás rendszergazda, informatikus; Hajma Károlyné eü.-i adminisztrátor; Horváth Henrik karbantartó; Józsa Mária Klára gyermekápoló II. Bel.; Lejtényi József portaszolgálat; Lengyel Tiborné gyermekápoló III. Bel.; Nagy Zsuzsa gyógytornász, Rehab, Neu.; Németh Krisztina vezető főműtős asszisztens; Neuwirth Péter Audiológia; Rácz Renáta gyermekápoló Sebészet; dr. Seprődi Bence gyermekgyógyász; Szepes Zoltán villanyszerelő; Dr. Sztanó Flóra pszichiáter; Vági Viktória eü.-i adminisztrátor; Vágóné Oberle Judit gyógytornász, Rehab.; Vincze Viola intenzív szakápoló ITO; Zsák József Logisztikai Osztály.

Végül a Mórocz Jenőné (Csorbi) főnővért köszöntöttük, aki 50. szolgálati évét töltötte be, ebből 21 évet a Bethesdában, 29-et pedig  elődjében az Apáthyban kórházban, azaz egy munkahelyen tejesített. Befejezésül szeretetvendégséggel szolgált Kovács Marcsi csapata az élelmezés, akiknek köszönet a jókedvű beszélgetésekhez felszolgált finomságokért. -rgy-

©2016 | 1146 Budapest, Bethesda utca 3. (Zugló) Tel.: +36-1-364-9020  | Design: Green-Graph