“… Tartozunk azzal, hogy az erőtlenek gyengeségeit hordozzuk,...”   Róma 15,1

Felület
Állítsa be a kezelőfelületet, hogy megkönnyítse a használatát különböző körülmények között.

Magyarországi Református Egyház Bethesda Gyermekkórháza                              
1146 Budapest, Bethesda utca 3. Hiteles egészségügyi weboldal
+36-1-920-6000 
bethesda@bethesda.hu 

Bethesda Youtube Bethesda Facebook Bethesda Instagram

 

Címlap / COVID - aktuális információk

COVID - aktuális információk | Bethesda Gyermekkórház

A COVID idején is törekszünk a gyermekek zavartalan ellátására, azonban az Őket is érintő, egyre súlyosbodó járványhelyzet miatt tisztelettel kérjük Önöket, hogy  indokolt esetben, csakis az érintett gyermekkel jelenjenek meg a rendeléseken!   (egyéb esetekben e-mailen vagy telefonon vegyék fel velünk a kapcsolatot) 

Mi tegyek, ha COVID gyanús a gyermekem?

Amennyiben az Ön gyermekénél COVID gyanús tünetek jelentkeznek, telefonon értesítse a gyermek háziorvosát. Ő egy csekklista alapján kérdéseket tesz fel a beteg állapotára vonatkozóan. Ebből eldönthető: valóban a koronavírus fertőzés tüneteit mutatja-e a gyermeke, illetve felmerül-e a kórházi ellátás szükségessége?

Amennyiben a háziorvos döntése alapján a gyermek otthonában kezelhető, minden esetben kövesse a házi gyermekorvos utasításait.

Ha kórházi kezelés szükségessége igazolódik, akkor érdemes Sürgősségi Ambulanciánkra telefonálni, ahol az esetek egy részében a kis beteget akár kórházunk érintése nélkül a gyermekek számára kijelölt COVID ellátó intézménybe (Heim Pál Kórház) irányíthatják, illetve további tanácsokkal láthatják el a szülőket.

Legkésőbb a kórházba érkezéskor a 6 év feletti (amennyiben a fiatalabb gyermek eltűri, akkor minden életkorban indokolt a maszkviselés) gyermekre is adjunk maszkot, az intézmény területére egy kísérő lépjen be. Minden esetben a főbejárat mellett bal oldalra eső triázs pulthoz fáradjanak először. Itt egy kérdőívet kell kitölteni és megmérik a beteg testhőmérsékletét is. Ügyeleti időben este tíz óra után a triázst (beteg osztályozás) az ügyeletes ambulanciák végzik.

A gyermeket a gyógyintézetbe olyan hozzátartozó kísérje, aki szükség esetén a kórházi tartózkodás alatt is a beteg mellett tud maradni, mert az országosan érvényben lévő látogatási tilalom miatt, a fekvőbetegek érdekében, a kísérők a bent tartózkodás alatt nem válthatják egymást.

Tesztelik-e a kórházban a COVID-dal érkező gyermekeket? 

Kórházunkban speciális, naprakész eljárásrend alapján döntünk a koronavírus gyanús tüneteket mutató gyermekek teszteléséről. Általánosságban elmondható, hogy a tünetes és kórházi felvételre szoruló gyermekektől veszünk mintát. A mintavétel eljárása ideális esetben éhgyomorra történik, egy vékony kefeszegélyű pálca segítségével végzett orr- vagy orr- és garattörlettel. Az éhgyomrosság szabályát az ellátás sürgős szüksége felülírhatja. A vizsgálat kissé kellemetlen, de veszélytelen eljárás. Indokolt esetben az osztályra felvett gyermek kísérőjét is szűrjük.

Amennyiben a kórházi orvosi vizsgálat a gyermek felvételét nem tartja szükségesnek, a háziorvost a gyermek hazabocsátásáról értesíteni kell. COVID gyanú esetén a karanténszabályok szigorú betartása indokolt. Otthon ápolt koronavírus fertőzés gyanús beteg tesztelését a háziorvos szervezi meg: az Országos Mentőszolgálat mintavevő egysége a saját lakásában keresi fel a beteget vagy előzetes megbeszélés és időpontegyeztetés után az OMSZ valamely mintavevő állomásán történik. A karantént csak a mintavétel idejére szabad elhagyni.

Miért fontos a tesztelés?

Önmagában a tesztelésnek gyermekkorban terápiás következménye nincs, ám a Covid-19 betegségnek rövid- és hosszútávú hatásai is vannak. A szervezetre kifejtett összetett hatása miatt a kórokozó kimutatása gyermekkorban is igen fontos. A Magyar Gyermekorvosok Társasága által megfogalmazott, teszteléssel kapcsolatos elvek (dr. Tordas Dániel ábráját alapul véve):

Csak pozitív teszteredmény után van lehetőség gyermekközösségeket (bölcsődei, óvodai, iskolai csoportokat) egységesen karantén alá helyezni – megelőzve a fertőzés további terjedését. A teszt lehetőséget teremt a kontakt kutatásra. Kivel találkozott az igazoltan koronavírusfertőzött személy a tünetek kezdete előtt számított két napban? A teszteléssel biztosíthatjuk, hogy kórházi ellátás igénye esetén a gyermek Covid-19 ellátásra felkészült osztályra kerüljön. Új tünetek megjelenését követően kideríthetjük, azokat a Covid-19 betegség rövid- és hosszútávú szövődményei okozzák-e? (Pl. PIMS – koronavírus betegség utáni sokszervi gyulladás). Amennyiben a teszteléssel igazoltan fertőzött személy szoros kontaktjánál is tünetek jelentkeznek, a járványügyi intézkedések gyorsabban történhetnek meg. A hosszútávú szövődmények felismerése miatt a sport (hobbi- és versenysport) az átvészelt fertőzést követően 4-6 hétig tilos, a testmozgás megkezdése előtt további vizsgálatokra lehet szükség. Nagykorú szoros kontakt megbetegedése esetén terápiás következménye is van a gyermekeknél kimutatott Covid-19 betegségnek: a felnőtt háziorvosa tanácsára szedheti az alapellátásban is elérhető favipiravir hatóanyagú gyógyszert.

Covid beteg gyermekek beutalási rendje változatlan! 

2021.03.11.

A KIJELÖLT COVID ELLÁTÓ KÖZPONT TOVÁBBRA IS A HEIM PÁL GYERMEKGYÓGYÁSZATI INTÉZET! Aki Covid gyanúval érkezik kórházunkba, rögtön oda irányítjuk.

Mindemellett a hozzánk érkező, egyéb ellátásra várakozó gyermekeknél, ha szükséges, elvégezzük a tesztelést, és az ellátási rend szerint, pozitivitás esetén (akikből sajnos napról napra több van) tovább küldjük a Heim Pálba.

Kórházunk továbbra is nem koronavírusos beteg gyermekek ellátásában kapott kiemelt szerepet, a beutalási rend nem változott!

A gyermek ellátása kórházunkban zavartalan!

2021.03.05.

Rengeteg telefonhívást kaptunk a délelőtti bejelentés óta, így segítsetek, hogy mindekihez eljusson üzenetünk: a gyógyító munka zavartalanul zajlik kórházunkban a továbbiakban is. 

Tartsatok ki! A következő két hétben hasznos otthoni tancsácsokkal igyekszünk segíteni, hogy a pszichés terheket is jobban viseljék a családok, gyerekek.

 

ONLINE fül-orr-gégészeti rendelés a Bethesda Gyermekkórházban!

2021.01.13.

A járvány idején még nehezebb eljutni szakorvoshoz, ezen szeretnénk segíteni online rendelésünkkel, konzultációnkkal!

Hétfőtől - péntekig 9 és 14 óra között, a +36 70 241 44 88 Dr. Ternai Zita

Hogyan zajlik az online rendelés? A konzultáció módja zoom, telefon.

Mit tudunk online rendelésünkön biztosítani? Korábbi kórelőzmények feltérképezése, tünetek alapján konzultálás, bizonyos esetekben diagnózis felállítása, speciális esetekben recept felírása.

 

Mire kérjük a gyermekükkel bentfekvő szülőket?

2020.10.19.

 

Csupa olyan szabály betartására, amellyel csökenthetjük a vírus terjedésének veszélyét! Köszönjük! Vigyázzunk egymásra!

KÉZFERTŐTLENÍTÉS
• Minden, gyermekükkel történő foglalkozás előtt fertőtlenítsék a kezüket mielőtt a gyermekhez nyúlnak, kérjék ezt a látogatóktól is.
• Tüsszentés, orrfújás után történjen kézfertőtlenítés.
• Telefon használat után fertőtlenítsék a kezüket.
• A kórterem elhagyása előtt fertőtlenítsék a kezüket.
• A kórterembe való visszaérkezéskor fertőtlenítsék a kezüket.
• Étkezések előtt fertőtlenítsék a kezüket.

ORR-SZÁJMASZK HASZNÁLATA
A maszk megnevezéséből következik, hogy úgy kell viselni, hogy mind az orrnyílást mind a szájat takarja. Mikor kell használni az orr-száj maszkot? A személyzetnek folyamatosan munka közben.

MASZK HASZNÁLATA A SZÜLŐKNEK KÖTELEZŐ, HA...
• ... a személyzet belép a kórterembe, hogy ott a gyermeket vizsgálja, vagy egyéb ápolási tevékenységet végezzen
• ...vizit van a kórteremben
• ...takarítják a kórtermet
• ... a vizsgálóba viszi gyermekét, (pl: osztályon vagy RTG-be)
• ... elhagyja a kórtermet (folyosóra, ebédlőbe megy)

Nem kell maszkot viselnie a kórtermen belül, ha nincs bent személyzet.
Az osztály folyosóján kérjük, tartsák be egymástól 1,5méter távolságot.

 

Látogatási tilalom

2020.09.01.

Tekintettel a COVID 19 vírus fertőzések számának folyamatos emelkedésére 2020. szeptember 1–től A FEKVŐBETEG OSZTÁLYOKON LÁTOGATÁSI TILALOM LÉP ÉLETBE*.

A látogatás rendjéről a gyermek kezelőorvosa ad tájékoztatást.

A rendelkezés visszavonásig érvényes.

Dr. Velkey György

Főigazgató

 

 

 

 

 

©2016 | 1146 Budapest, Bethesda utca 3. (Zugló) Tel.: +36-1-364-9020  | Design: BT