“… Tartozunk azzal, hogy az erőtlenek gyengeségeit hordozzuk,...”   Róma 15,1

 

1146 Budapest, Bethesda utca 3. hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset_32x.png
+36-1-920-6000
bethesda@bethesda.hu

youtube-30.png facebook-30.png insta-logo-60.png

 

Kit keres?

Kollégáink listája

Dr. Szabolcs Andrea

Ambulancia: Pulmonológia
Beosztás: osztályvezető főorvos
gyermekgyógyász, neonatológus, gyermekpulmonológus, rezidensek, szakorvosjelöltek mentora
Telefon: +36-1- 422 28 22, (06-1) 422 28 34
Kisokosban létrehozott cikk: A csípőficam

Dr. Hajnal Katalin

Beosztás: szakorvos
Jelenleg szülési szabadságon.
Telefon: (06 1) 422 28 21

Dr. Mánya Eszter

Beosztás: reidens, osztályos orvos
Telefon: (06 1) 422 28 22

Dr. Steinbach Réka

Beosztás: gyermekgyógyász szakorvos
Jelenleg GYED-en
Telefon: (+36) 70 271 23 56

Dr. Zilahy Mónika

Beosztás: gyermekgyógyász
Telefon: (06 1) 422 28 22

Kovács Sándorné

Beosztás: főnővér
Telefon: (06 1) 422 28 22

Schlaktáné Czedik Márta

Beosztás: főnővér helyettes
Telefon: (06 1) 422 28 22

III. Csecsemő és Gyermekgyógyászati Osztály | Bethesda Gyermekkórház

Központi telefon

+36-1-422-2822

Elérhetőség

Bethesda utcai főépület 2. emelet

Tel.: +36-1-422-2822,  +36-1-422-2821,  +36-1-422-2826

Osztályvezető főorvos:
Dr. Szabolcs Andrea gyermekgyógyász, neonatológus, gyermekpulmonológus
 

Szakorvosok:
Dr. Zilahy Mónika
Dr. Monek Margit
Dr. Csurgó Viktória
Továbbá rezidensek, szakorvosjelöltek: 2-3 fő; 3-6 hónapos forgó rendszerben.

Főnővér: Kovács Sándorné
helyettese: Czedik Márta

Osztályunk 2012 nyarán teljes körűen felújítottuk: új, komfortos kórtermeket, kezelőt, vizesblokkokat, és egyéb a betegeink és hozzátartozóink komfortját szolgáló helyiségeket alakítottunk ki. Ágylétszámunk 20. Lehetőségeink és szándékunk szerint családbarát környezetet igyekszünk biztosítani. A csecsemőket, kisdedeket 8 kórteremben gyógyítjuk, ápoljuk. 

Éves betegforgalmunk átlagosan 1000-1100 csecsemő és kisded; emellett hasonló számú kísérő személyt - édesanyát -, a gyermekkel együtt veszünk fel az osztályra. Az anyák elhelyezése is - fotelágyak, matracos faágyak segítségével - a kórtermekben történik. 3 1+1 ágyas kórtermünk is van. Az osztályon 3 kifogástalanul felszerelt fürdőszoba áll rendelkezésre.
(A szülő/gondviselő kísérőként, éjszakai elhelyezés biztosításával gyermeke mellett maradhat.)

 

Feladatkörünk

Főbb profiljaink (feladatkörünk)

Általános újszülött és csecsemőgyógyászat: felső - alsó légúti megbetegedések, otitis media, húgyúti fertőzések, egyéb betegségek kivizsgálása és kezelése

Újszülöttkori pathológiás állapotok: icterus, haspuffadás, hányás, apnoe, újszülött kori görcsök, egyéb betegségek kezelése és kivizsgálása

Koraszülöttek, "volt" koraszülöttek: utóképek, utóbetegségek kivizsgálása és kezelése - újszülöttkori krónikus tüdőbetegség, krónikus idegrendszeri megbetegedések, egyéb betegségek.

 

Betegbarát, bababarát-szülőbarát környezet

Osztályunkon igyekszünk gyerekbarát környezetet kialakítani bár játszószobánk nincs, a folyosón, a kórtermekben koruknak, érdeklődésüknek megfelelő játékokkal játszhatnak a gyermekek. Jó idő esetén a gyermekeket az erkélyre, illetve az udvarra is le lehet vinni, ahol sétálhatnak, játszhatnak. Természetesen csak jó általános állapotú, aktuálisan vizsgálatra nem előjegyzett gyermeket vihetnek le az osztályról. Ez irányú igényüket feltétlenül beszéljék meg a gyermek kezelőorvosával, a nővérrel.

 

Műszerezettségünk
Osztályunkon korszerű beteg-monitorizálási és ellátási rendszer (apnoe alarm, vérnyomásmérő, pulsoxymeter, infúziós pumpák, légúti párásító készülékek) biztosított.

 

Adminisztráció
Osztályunkon világszínvonalú számítógépes rendszer működik, amely a betegadminisztrációban, betegdokumentációban nyújt segítséget. A zárójelentéseket és az elszámolási nyilatkozatokat a szülők aláírás ellenében vehetik át gyermekük távozása előtt. A zárójelentés egyik példányát őrizzék meg, a másik példányt pedig juttassák el a gyermekük háziorvosának. Következő megbetegedés, vagy kontroll vizsgálat esetén a korábbi zárójelentést és egyéb betegdokumentációs adatokat feltétlenül hozzák magukkal.

Szülők jelenléte

Mindannyian jól tudjuk, hogy egy beteg gyermek mielőbbi gyógyulásához az orvosi kezelés mellett elengedhetetlen a gondos ápolás, odafigyelés, szeretgetés, babusgatás.
A megértő, ragaszkodó szülők jelenléte talán valamelyest feledteti az idegen kórházi környezetet, az elkerülhetetlen, olykor fájdalommal járó vizsgálatok emlékét.  Ebben szeretnénk segítséget nyújtani azáltal, hogy a szülő/gondviselő a kórházi kezelés ideje alatt folyamatosan gyermeke mellett maradhasson.

 

"Mama - baba szoba"
A Csecsemőosztályunkon 1  „1+1” ágyas, fürdőszobás - magas komfortfokozatú- kórtermet alakítottunk ki. Az orvosi, nővéri munka ebben a kórteremben is ugyanúgy folyik; kezelések, vizitek, konzíliumok stb. Az osztályos házirendet is kérjük betartani.
Ez a kórterem „térítés”- komfortfokozati kiegészítő díjat kell fizetni:
205. kórterem: 5000 Ft/ éjszaka
(gyermekágy + szülő/gondviselő - matracos faágy, fürdőszobával)
A díj tartalmazza a napi háromszori étkezést is, amelyet ha igénybe akarnak venni a főnővérnek kell jelezni. Az ebédet kórházunk ebédlőjében lehet elfogyasztani 12 és 13 óra között. A gyermeket az ebédlőbe nem lehet levinni.
A térítésdíj kifizetése alól kivételt képeznek:
egészségügyi dolgozók
egyházi szolgálatot teljesítők
egyéni elbírálás szerint, orvosi indok alapján elkülönítést igénylő betegek szülei

A térítésdíj fizetése alól mentesülnek:
•    egészségügyi dolgozók
•    egyházi szolgálatot teljesítők
•    egyéni elbírálás szerint, orvosi indok alapján elkülönítést igénylő betegek szülei

Adminisztratív teendők: Az igényt a kezelőorvosnak, illetve ügyeletes orvosnak kell jelezni.
A komfortfokozati kiegészítő díjat a kiállított számla alapján az osztályos adminisztrátor, hétvégén a megbízott osztályos nővér szedi be, a befizetett összegről a szülő számlát kap. A díj befizetés 2 naponta, vagy rövidebb kórházi kezelés esetén a hazaadáskor történik.

Látogatási idő

A látogatási idő 16-1830 óra között biztosított.

Az osztály munkarendjére tekintettel  a gyermek mellett elsősorban csak a szülők tartózkodjanak, lehetőleg csak az egyik szülő látogassa. 14 éven aluli gyermek nem vihető fel látogatás céljából az osztályra.

Sohasem szabad elfelejteni, hogy gyógyintézetben, betegek között van.

Kérjük, hogy a kórházban ne dohányozzon, kabátját, táskáját a kijelölt helyen helyezze el. Az osztályon házi papucsban tartózkodjon.

Amennyiben telefonálni szeretne, a földszinten, a porta melletti kártyával működő nyilvános telefon készüléket használhatja.

Ha munkája miatt nem tud gyermeke mellett maradni, és telefonon szeretne gyermeke állapotáról érdeklődni, kérjük, ezt lehetőleg a kora délutáni órákban tegye.

Pénzéért, értéktárgyaikért felelősséget nem tudunk vállalni.

Az újszülöttek, csecsemők kevésbé ellenállóak a fertőzéssel szemben. Amennyiben lázas megbetegedése van, ill. bármely betegségben szenved, tartózkodjon a látogatástól.

A fertőzések megakadályozásában elsőrendű fontossága van a kézmosásnak. Mielőtt gyermekével foglalkozna, mindig mosson kezet!

Napirend

7 óra 45 perc: kórteremről, kórteremre orvosi-nővéri reggeli vizit, a napi aktuális teendők megbeszélése. 
8 óra 15 perc: az orvosoknak reggeli ügyeletei megbeszélés, reggeli rövid tudományos referáló, röntgenbemutatás van, amely kb. 15-20 percig tart. 9 óráig vérvételek, gyógyszerek beadása 9 órától osztályos orvosi vizit, a  kezelések, vizsgálatok - röntgen, ultrahang, fülészeti vizsgálatok, konzíliumok stb.- elvégzése
az osztályos orvosi vizit alatt a betegvizsgálatoknál a kórterem nővér segédkezik.

  • 11 óra 30 perc osztályvezetői vizit. 
  • Délután történik az addigi vizsgálati eredmények összegzése, amelyről részletesen tájékoztatjuk az édesanyát, illetve, a hozzátartozót.
  • A gyermekek hazabocsátása a vizit után, koradélutáni órákban történik. A szülők a zárójelentést, az elszámolási nyilatkozatot ekkor kapják meg. - a zárójelentés átvételét a szülőnek a zárójelentés "házipéldányán" aláírásával kell igazolnia.
    Emellett a gyermek kezelőorvosa, ápolónője részletesen elmagyarázza a gyermek betegségével kapcsolatos tudnivalókat, és részletes, testreszabott tájékoztatást kapnak az esetleges további otthoni kezeléssel ápolással kapcsolatban, a szükséges kontroll időpontjáról. Az otthonra javasolt gyógyszerek receptjeit is ekkor adjuk oda.
  • 15-16 óra között ügyeleti átadás: az ügyeletes orvosnak részletesen átadjuk betegeket, a legfontosabb kérdéseket, a szükséges teendőket részletesen elmondjuk.

 

A nővérek 12 órás műszakban dolgoznak.
Nekik is pontos munkarendjük van. Az etetéseknek, tisztázásoknak, a gyógyszerek beadásának meghatározott rendje van. A műszak végén a gyermekek átadása, átvétele ebben az esetben is betegágyról, betegágyra történik. Emellett a nővérek is a kis betegekről részletes írásos feljegyzéseket készítenek. Amennyiben az édesanya a gyermek mellett tartózkodik, és ápolásában nővéri segítséggel sokat segíthet gyermeke étkeztetésében, itatásában, fürdetésében, tisztába tevésében. Az említett teendőket az édesanya csak a nővérrel megbeszélve, annak útmutatásait követve végezheti. A gyógyszerek beadása a nővér feladata, a szülő természetesen segíthet. A csecsemők táplálása betegségük alatt még nagyobb figyelmet érdemel. Az édesanya a gyermek táplálási, étkezési szokásait részletesen beszélje meg a nővérrel, és a kezelőorvossal. A csecsemőápolási cikkeket behozhatnak gyermekük részére. Osztályunkon lehetőség van arra is, hogy a gyermek saját ruhájában legyen, illetve saját cumisüveget használjon, de ezt is külön meg kell beszélni a kórterem nővérével.

 

Kapcsolat

©2016 | 1146 Budapest, Bethesda utca 3. (Zugló) Tel.: +36-1-364-9020  | Design: Green-Graph