Tájékoztató az altatásos MR vizsgálatokról 

Kedves Szülők! 

A gyermekneurológiai kivizsgálás/gondozás során egyes gyermekeknél szükségessé válhat MR vizsgálat elvégzése. Ennek célja általában egy fennálló betegség (pl. epilepszia) vagy tünet (pl. lassabb fejlődés vagy fejfájás) okának felderítése. Az MR vizsgálat minimum 20-50 perc hosszúságú zajos beavatkozás, ezalatt kellene az adott gyermeknek teljesen mozdulatlannak maradnia. Mivel ez kisgyermekeknél vagy sérült betegeknél nem megvalósítható, ilyenkor az altatásos MR vizsgálatot ajánljuk fel a szülőknek.

Az altatásos MR vizsgálatot a hazánkban elérhető legjobb felbontású gépeken végezzük el, ez tovább növelheti a vizsgálat elvégzésének és a leletezésnek az idejét. Magyarországon jelenleg nem finanszírozza a biztosító az MR vizsgálathoz szükséges altatást, ezért ezt az altatóorvosaink szívességből végzik el, a kórházban (műtőben, intenzív osztályon) történő munkájuk rovására. Emiatt az igényekhez képest kevés vizsgálatot tudunk elvégeztetni havonta, és ez jelentősen megnöveli a várólistánkat.

Az MR-t megelőzően altatóorvosi vizsgálaton kell átesni, ahol az orvos megítéli, hogy alkalmas-e a gyermek az altatásra. Akut betegségek esetén (pl. felső légúti hurut) nem vállalja el az altatást, hanem annak halasztását javasolhatja. Az altatóorvosi vizsgálatokat szerda és pénteki napokon 9-15 óra között végzik el a Bethesda u 3 szám alatti aneszteziológiai ambulancián az előre lefoglalt időpontban. A vizsgálatra kérjük vigyék magukkal a kitöltött altatóorvosi kérdőívet. Az altatóorvostól kapott, általa kitöltött „Aneszteziológiai jegyzőkönyv”-et pedig mindenképp hozzák magukkal az MR vizsgálatra.

Az MR vizsgálatának napján

Az MR vizsgálatának napján reggel, az altató asszisztenssel egyeztetett időpontban kell megjelenni osztályunkon az Ilka utca 57. sz. II. emeletén, ahol az altatáshoz szükséges branül behelyezése történik meg (ez kicsiknél vagy speciális esetekben sajnos nem feltétlenül sikerül első szúrásra). Az aznapi altatások sorrendjét az altatóorvos határozza meg, elsősorban az életkor és az állapot súlyossága alapján. Az altatóorvos által előírt éhgyomrossági előírásokat kérjük mindig betartani: az altatás előtt legkésőbb 6 órával ehet utoljára könnyű táplálékot, tápszert; az altatás előtt legkésőbb 2 órával fogyaszthat utoljára tiszta, átlátszó folyadékot (tea, víz, almalé). Ha messziről érkezik a gyermek, és ezért ott megvizsgálta valaki altathatósági szempontból, a branül-berakás után akkor is meg kell jelenni a Bethesda kórház aneszteziológiai ambulanciáján az altatási lap kitöltése és az aneszteziológussal való találkozás végett.

Tekintettel arra, hogy Magyarország legjobb és legforgalmasabb MR készülékén történnek a vizsgálatok, nem ritka, hogy súlyos állapotú sürgősségi betegek vizsgálata miatt felborul az aznapi vizsgálati menetrend és a tervezettnél akár órákkal később kerül sorra gyermekük, aki ráadásul nyűgös lehet az éhezés/szomjazás miatt is. Kérjük, hozzák el a várakozás idejére gyermekük kedvenc játékát, képeskönyvét, segítsen a hosszabb várakozás türelmetlenségének mérséklésében!

MR vizsgálat után

A lezajlott vizsgálat után hosszabb-rövidebb megfigyelési időszakra van szükség, mely általában csupán a helyszínen, az MR laboratóriumban történik, azonban egyes, előre nem mindig látható esetekben azonban az osztályunkon folytatódhat. Kérjük, hogy altatás után csak akkor etessék/itassák meg gyermeküket, ha erre a szakszemélyzet engedélyt adott. Ezzel a félrenyeléseket kerülhetjük el.

Az elkészült nagyfelbontású, sok száz képet tartalmazó vizsgálati anyag leletezése több órát is igénybe vehet. A legnagyobb tapasztalattal rendelkező és ezért rendkívül túlterhelt radiológusunknak akár 2-3 hónapos várólistája is kialakulhat. Ez azt jelenti, hogy részletes leletet csak 2-3 hónap múlva kapnak majd, de természetesen ha komoly probléma van (pl. rosszindulatú agydaganat), akkor arról azonnal kapunk visszajelzést. Kérjük ezért, hogy a MR laboratórium Beleegyező nyilatkozatának kitöltésekor olvashatóan adják meg email címüket. Az MRKK elküldi majd erre a címre az elkészült leletet. Ha ezt megkapták –vagy ha az Ügyfélkapun keresztül elérhető EESZT rendszerben látják, hogy elkészült a lelet- akkor tudják elhozni a képadatokat tartalmazó DVD lemezt munkanapokon 9-15 óra között az MRKK-ból. Mi nem hozhatjuk el Önök helyett, mert a lelet és a lemez a beteg tulajdona. A kapott lelettel és lemezzel együtt a soron következő neurológiai ambuláns rendelésen tudják majd átbeszélni az MR vizsgálati eredményt kezelőorvosukkal. Kérjük, hogy telefonon ne hívják a neurológust a lelet értelmezésével kapcsolatban, mert csak személyesen magyarázhatjuk el azt.

Köszönjük, hogy végigolvasták ezt a részletes tájékoztatót. Talán kiderül belőle, hogy egy közel lehetetlen és finanszírozás nélküli feladatot próbálunk megvalósítani gyermekük egészsége érdekében. Kérjük türelmes együttműködésüket, hogy a lehető legbiztonságosabban és minél zökkenőmentesebben oldhassuk meg ezeket a kihívásokat.

Az MR vizsgálatokban résztvevő, altatóorvosok, asszisztensek, ápolók, radiológusok és gyermekneurológusok nevében,

Prof. Fogarasi András osztályvezető főorvos

 

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support