EEG Labor

Elérhetőség:
Ilka u. 57.  2. emelet.

 

KÖZPONTI TELEFON:

Munkatársak

Dr. Siegler Zsuzsa

Dr. Siegler Zsuzsa

Főorvos

+36 1 422 2874
Kiss Adrienne

Kiss Adrienne

Szakasszisztens

+36 1 422 2875
Légrádiné Markos Ildikó

Légrádiné Markos Ildikó

Vezető asszisztens

+36 1 422 2875
Tariné Arlett Tünde

Tariné Arlett Tünde

Szakasszisztens

+36 1 422 2875

Az EEG Labor a Neurológiai Osztály részeként működik

Az Epilepszia Diagnosztikai Részleg szervezetileg és helyileg a Neurológiai Osztály részeként működik. Egyik vizsgálóhelyiségében a rutin EEG vizsgálatok zajlanak, a másikban tartós (többnapos, folyamatos) video-EEG monitorizálást végzünk.

Évente kb. 1600 rutin vizsgálat és 60-70 video-EEG monitorizálás készül.

EEG Vizsgálatok

A vizsgálatok kiváló technikai feltételek mellett, kellemes, barátságos környezetben zajlanak. Igyekszünk mindent megtenni, hogy a gyerekek és a szülők is jól érezzék magukat.

Nézze meg, hogyan zajlik egy EEG vizsgálat kórházunkban!

A rutin vizsgálatok elsősorban az epilepszia diagnózisának alátámasztásához, az epilepszia szindróma azonosításához történnek. Az EEG az epilepsziák kisebb hányadában a terápia hatékonyságának követésére is alkalmas. Egyéb neurológiai betegségekben is hozzájárulhat a diagnózis felállításához, de a képalkotó vizsgálatok fejlődésével az EEG ilyen irányú szerepe csökkent.

Szükség esetén spontán ill. alvásmegvonást követő alvásban is végzünk vizsgálatokat.

A vizsgálat fájdalmatlan, a szülő jelenlétében történik.

A video-EEG monitorizálás részben epilepsziasebészeti kivizsgálás részeként, az epilepsziás rohamok kiindulási helyének meghatározására, részben differenciáldiagnosztikai indikációval történnek. A vizsgálat során folyamatos, szinkron EEG és video-felvétel készül. Az utóbbival az epilepsziás rohamokat ill. rohamszerűen fellépő jelenségeket tudjuk rögzíteni.

A felvételek részletes elemzése alapján állítjuk fel a diagnózist.

A sok előjegyzés miatt előfordulhat, hogy 4-8 hetet várni kell a vizsgálatra.

Kapcsolódó osztályok és ambulanciák:

Kapcsolódó Kisokos cikkek:

Kérdések a gyermekkori epilepsziával kapcsolatban

A gyermekneurológiai rendelésen gyakran felmerülnek az epilepsziával kapcsolatos kérdések: a betegség diagnosztizálásától a gyógyításon keresztül a „legapróbb” kérdésekig. Alább a leggyakoribb kérdéseket és a rá adott válaszokat gyűjtöttük össze 18 pontban, illetve rövid összefoglalót készítettünk a legfontosabb epilepszia szindrómákról.

bővebben
Az epilepsziáról 1.

Az epilepsziáról 1.

Az epilepszia körülbelül minden századik gyermeket és serdülőt érinti, míg a felnőttek közül csak minden kétszázadik epilepsziás. Ennek oka, hogy a fejlődő agyban nagyobb a görcskészség, így nemcsak az epilepszia, hanem más rosszullétek is gyakrabban fordulnak elő gyermekkorban.

bővebben
Az epilepsziáról 2.

Az epilepsziáról 2.

Epilepszia – TV
Epilepsziás gyermekben a televízió vagy a számítógép villogó képernyője az agyban lévő idegsejtek fokozott ingerelhetőségéhez vezet, és rohamokat válthat ki (fény kiváltotta – fotogén epilepszia).

bővebben

Kapcsolódó híreink:

Hagyományőrző epitábor az Ilkában

Hagyományőrző epitábor az Ilkában

Köszönet Rozi főnővérnek és csapatának a helytállásért, köszönet a Bethesda Kórház Alapítványnak, jelesül Bencze Jánosnak – aki nagyon érti ezt a műfajt és mindenben, mindig segít – a támogatásért.

bővebben
Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support