MRE Bethesda Gyermekkórház

Főigazgató

Dr. Velkey György főigazgató

 

Nem várt és sose tapasztalt bajok érték el a Bethesdát 2022-ben. Az év elején még a koronavírus világjárvány okozta a gondot; a fertőzött munkatársak kiesése és a járványkórházakból ránk zúduló nem covidos betegáradat mellett a nagy erőkkel végzett oltási munkához egyre nehezebbé vált a munkatársak folyamatos szervezése. Aztán a szomszédunkban kitört a háború; dolgoztunk az állomásokon, a határ mellett és a menekültellátási pontokon, gyógyszer- és műszeradományokat raktunk össze és szállítottunk Kárpátaljára, szerveztük az ukrajnai beteg gyermekek (és nem ritkán felnőttek) ellátását, és gyógyítottuk a Magyarországra menekülteket tekintélyes számban. 

Nyár óta az energiaárak és az infláció elszabadulása miatt fő a fejünk. Időközben egy borzasztó internetes kihívás miatt vasúti kocsikra mászó nyolc gyermek nagyfeszültségű áramütése kényszerítette közösségünket szinte folyamatos és szó szerinti élet-halál harcra, majd jó esetben rehabilitációra és párhuzamosan országos prevenciós kampány szervezésére. Év végén a fertőző betegségek halmozódása miatt kellett átszervezni az életünket, mert az egyszerre jelentkező, kiscsecsemőket érintő RSV, valamint intenzívebb influenza és a még mindig zajló covid járvány együttesen nagy terhet jelentett. 

Mindehhez még hozzátartozik, hogy az elmúlt években a gyermekellátás a környezetünkben sokat gyengült, más kórházak osztályai zártak be, vagy vesztették el szakellátásaikat, és igencsak megroppant a házi gyermekorvosi rendszer egésze. Közben mi intenzíven fejlődtünk, sok egyedi ellátást is kialakítottunk, és ezért a betegek jóval nagyobb számban keresték meg a Bethesdát. Álltuk is a sarat, amit lehetett, megtettünk. Ezért is ért bennünket váratlanul és kritikusan a súlyos pénzhiányhoz és gazdasági krízishez vezető döntéshozói eljárássorozat. 

Az országban egyedüli, a korábbi munkájához képest kimagasló betegellátó teljesítményt végző kórházként sem kaptuk meg még utólag sem a munkavégzésünk valódi ellenértékét, sőt az állami kórházakkal ellentétben nemcsak hogy 2022. év végéig, de máig (2023. február 26.) sem történt meg az ennek következtében képződött jelentős adósságállományunk kompenzálása. Ráadásul az állami kórházakhoz képest fél éves, illetve több hónapos késéssel kaptuk meg a messze nem teljes mértékű energiaár-kompenzációt, valamint koronavírus és menekült költségtérítéseket. Így az évünk két legfőbb jellemzője a hatalmas mennyiségű munka, és az elviselhetetlen mértékű, aránytalan pénzhiány volt. Jövőbe mutató reményeinket rontotta, hogy az ország gazdasági teherbíróképességének romlása miatt az éppen a megvalósításra előkészített nagy építési terveinket néhány évvel halasztani kényszerültünk. 

És mégis…

nem várt és sose tapasztalt örömök érték el a Bethesdát 2022-ben. Sok reménytelen beteget meggyógyítottunk, de az enyhébb bajokkal gyógyultak is szinte kivétel nélkül elégedetten, igen sokan megható dicséreteket küldve távoztak tőlünk. Átütő sikereket értünk el a számunkra kedves, betegeinknek pedig nélkülözhetetlen, egyedülálló szakterületeken, miközben régi profiljaink is jelentősen fejlődtek. Csak néhány elemet emelek ki: génterápiás munkánk nemzetközi elismeréseket szerzett, vezetésünkkel országos irányelvet alkottunk, és elindítottuk az újszülöttkori szűrőprogramot az izombeteg gyermekek megsegítésére. Fájdalomterápiás, otthonlélegeztetési, korai fejlesztési és gyermekpszichiátriai úttörő tevékenységünk új elemekkel bővült. Az intenzív és gyermeksebészeti osztályainkat vezető új főorvosok lendületes fejlődési pályára állítják egységeiket az elődeik által épített alapokat tisztelve. Gyermekneurológiai és rehabilitációs osztályaink kiemelkedő országos hírnévvel dolgoznak, bel- és csecsemőgyógyászati, fül-orr-gégészeti és diagnosztikus osztályaink pedig hatalmas erőfeszítéssel és becsületes, kitartó munkával végzik napi, a rutinnál sokszor messze bonyolultabb feladataikat. Közösségünk erejét a bajok inkább fokozták. Betegeink és látogatóink is visszajelzik az egymást segítő pozitív hangulatot. Az évünk legátütőbb élménye az előző év utolsó hónapjában minisztériumi támogatásból elindított egészségfejlesztő programunk. Ez munkatársaink legnagyobb részét megmozgatva és közösségbe szervezve sok örömet és egészségesebb életet jelent sok száz bethesdásnak és családjának. Belső szolidaritásunk egyedülálló jele a magasabb bérű kollégák rendszerbe szervezett segítségnyújtása a kisebb jövedelműeknek. A bajban öröm volt az a váratlan és erőteljes társadalmi segítség, ami 2023-ban elért bennünket. A novemberi jótékonysági gálánk nagy sikere mellett a mindennapokban is elárasztott bennünket a jóakaratú emberek cselekvő szeretete és intuitív segítsége. 

Imával visszatekintve 2022-es mindennapjainkra, mintha nem választ, hanem a Márk Evangéliumában (Mk. 8. 16-21.) megfogalmazott kérdést kapnánk útravalóul életünkre, 2023-ra és a közeljövőre:

Erre tanakodni kezdtek arról, hogy nincs kenyerük.

Amikor ezt Jézus észrevette, így szólt hozzájuk: „Mit tanakodtok azon, hogy nincs kenyeretek? Hát még mindig nem veszitek észre, és nem értitek? Még mindig olyan keményszívűek vagytok? Van szemetek, és mégsem láttok, fületek is van, és mégsem hallotok? Nem is emlékeztek? Amikor az öt kenyeret megtörtem az ötezernek, hány kosarat szedtetek tele kenyérdarabokkal?” Így feleltek: „Tizenkettőt.” „És amikor a hét kenyeret törtem meg a négyezernek, hány kosarat szedtetek tele kenyérdarabokkal?” Ezt mondták: „Hetet.” 

Erre Jézus újra megkérdezte: „Még mindig nem értitek?”

Dr. Velkey György

Dr. Velkey György főigazgató Bethesda Gyermekkórház

Dr. Velkey György, főigazgató

gyermekgyógyász,

gyermek-aneszteziológiai és intenzívterápiás szakorvos,

egészségügyi szakmenedzser

Zuglói elismerések

Az egészségügy fő problémája a párbeszéd hiánya

Dr. Velkey György: Az emberek vezetése

Beszédtár: A megújulás reménye

Astellas díj – Az év orvosa pályázat

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support