Hasznos tudnivalók szülőknek

 

Segítséget szeretnénk nyújtani a kórházunkban való eligazodásban. Kórházba kerülni mindig megterhelő és új helyzetet jelent egy család, egy gyermek életében, átérezzük az Önök és gyermekük bizonytalanságát. Ezért szeretnénk kézen fogni a családokat és végigvezetni a rendszeren, válaszolva a kérdésekre, bemutatva a lehetőségeket, szabályokat.

A kórház és környékének térképén  feltüntettük a legfontosabb szolgáltatókat, ezután általános információkat olvashatnak a kórházi tartózkodásról, végül pedig osztályokra lebontva találják a speciális szabályokat, tudnivalókat. Kérjük, mindig olvassák el a konkrét osztályra vonatkozó információkat is, hiszen az osztály tevékenységéből, az ellátás speciális jellegéből adódóan lehetnek olyan információk, amelyek felülírják az általános szabályokat.

A hasznos tudnivalókat PDF formátumban le is töltheti saját eszközére vagy online lapozható kiadványként is olvashatja. 

Hasznos tudnivalók szülőknek

Kiadványunk a fenti képre kattintva online lapozható formában is olvasható!

BETHESDA UTCAI TELEPHELY:

A-szárny


Földszint: 

• Gyermekbelgyógyászati osztály
• Sürgősségi osztály és ambulanciák

I. emelet:

• Gyermeksebészeti osztály
• Fül-orr-gégészeti osztály
• Égéssérült Gyermekeket Gyógyító Országos Központ

 

B-szárny


Földszint: 

 • Radiológia
 • Fül-orr-gégészeti ambulanciák

I. emelet:

• Aneszteziológiai és Intenzívterápiás osztály

II. emelet:

 • Csecsemőosztály

 

Bethesda térkép
piktogrammok

C-épület

 • Étterem
 • Büfé
 • Gyógyszertár

 

F-ház

 • Anyák-háza

 

H-ház

 •  KIDSZ és járóbeteg szakrendelések

 

K-ház

 • Labordiagnosztikai osztály
 • Járóbeteg szakrendelések

 

M-ház

 • Járóbeteg szakrendelések

 

PRAKTIKUS TUDNIVALÓK

Gyógyszertár

NYITVATARTÁS:
H, Sz, P: 9:00–18:00,
K, Cs: 9:00–15:30
ÜGYELET: Sz, P: 18:00–22:0

Bethshop

NYITVATARTÁS: H, Sze, P: 8:00-18:00, K, Cs: 8:00-16:00
A Shopban védőfelszereléseket, higiéniai termékeket, pelenkát, papírzsebkendőt, valamint egyszerűbb élelmiszereket
(ásványvizet, teát, kekszet, müzliszeletet) vásárolhatnak.

WIFI

WIFI-KÓD: guest, jelszó nélkül.

Pénztár

NYITVATARTÁS: H–P: 7:00–15:00
Amennyiben gyermeke térítésidíj-köteles ellátást kapott, a kiállított számlát a pénztárban tudja befizetni (C-ép. I. emelet).

Anyák Háza

Az Anyák háza az F-ház földszintjén található, 50 km-nél meszszebbről bentfekvő beteg, szoptatós édesanya, súlyos betegség esetén van lehetőség egy szülő elhelyezésére (a jogosultság megítélése az orvos feladata)

Büfé

NYITVATARTÁS:
H–P: 7:00–18:00
Meleg reggeli H–P: 7:00–9:00 között kapható (bundáskenyér, tojásrántotta, bacon, virsli/kolbász, zöldségek, müzli)

Kávéautomata

Kávégép a portától jobbra nyíló folyósó végén (B-szárny) található.

Dohányzóhely

Dohányozni az F-ház előtt kijelölt dohányzóhelyen lehet! Az L-épületben dohányzásra a kerítésen kívül, az épület előtt van lehetőség.

Parkolás

Bethesda utcában a C-épület előtti, utcára merőleges parkolóhelyeken ingyenesen lehet parkolni, a Hermina úton fizetős parkolásra van lehetőség.
Az Ilka utcában fizetős parkolásra van lehetőség. (A parkoláshoz érdemes aprót tartani maguknál!)

Portaszolgálat

A főbejáratnál 0–24 órában portaszolgálat üzemel. A Lorántffy-épület bejáratánál 6–18-ig portaszolgálat üzemel. Az ételrendeléseket kérjék a szülők nyugodtan a portához, ott vegyék át.

Étterem

EBÉDKIADÁS: 11:30–13:30
Az étteremben kétféle menü kapható (A menü: 750 Ft, B menü: 1050 Ft). Az ebédre hétköznap a büfében nyitvatartási időben lehet befizetni, a kapott blokkal lehet az ebédet az ebédlőben
kikérni.

Hétvégén közvetlenül az ebédlőben lehet ebédet vásárolni, kizárólag készpénzes fizetéssel. Az aktuális heti menüről szintén a büfében tájékozódhatnak

Kórházlelkészi szolgálat

Szakképzett kórházlelkészeink, lelkigondozóink segítenek lelkigondozó, támogató beszélgetésekkel, valamint egyházi rituálékkal (imádság, áldás, keresztelő, úrvacsora).
Elérhetőségünk: +36-1-422-2761
Ügyeleti időben és hétvégén:
+36-30-163-7342
Állandó alkalmaink: imádság a gyermekekért, családokért minden kedden 11–12 óráig (F-ház, Anyák háza fszt.) Istentisztelet minden hónap első vasárnapján 10 órától (Étterem).

GYAKRAN ISMÉTELT KÉRDÉSEK

Mit tegyek, kinek szóljak, ha ki szeretnék szaladni ügyet intézni, boltba, mosdóba stb.?

Ha bármilyen okból elmozdul a betegágy mellől, kimegy a kórteremből, kérjük, húzza fel kattanásig az ágyrácsot és szóljon a nővérpultban, hogy tudják, hogy a gyermek felügyelet nélkül maradt.

Kimehetek a gyermekemmel sétálni, levegőzni?

Amennyiben a beteg gyermek állapota engedi, hogy az adott osztályt ideiglenesen elhagyják (pl. udvari séta kapcsán), mindig csak orvosi egyeztetés után, a nővérpultban jelezve tehetik ezt meg. Egyedül a gyermek soha, semmilyen körülmények között, sehova nem mehet.

Szabad behozni mobilt, tabletet, egyéb elektromos eszközt? Van lehetőség ezeket elzárva tárolni?

Mobiltelefont, tabletet, laptopot, egyéb telekommunikációs eszközt saját felelősségre lehet behozni, de tudni kell, hogy általában nincs lehetőség ezeket elzárni. Lehetőség szerint fülhallgatóval, de a betegtársakat semmiképpen sem zavarva használják ezeket az eszközöket. Egyéb elektromos eszközt (pl. sterilizáló) tilos behozni!

Van lehetőség értékmegőrzésre?

Sajnos nincs lehetőség. Az értékeket, telefont mindig tartsák magunknál, ne hagyják a folyosón a kabátjukban! Ha vizsgálatra mennek, akkor is vigyék magunkkal, ne hagyják az éjjeliszekrényen!

Milyen étkezést fog kapni a gyermekem? Van lehetőség ételérzékenyek étkeztetésére, vagy ezt nekem kell intéznem?

A kis betegek étkeztetése teljeskörűen
megoldott, dietetikusaink segítségével bármilyen ételérzékenységet tud kezelni konyhánk.

Hozhatok be külön ételt a gyermekemnek? Hol tudom tárolni?

A behozott ételeket felcímkézve, a nővér segítségével az arra kijelölt hűtőben lehet elhelyezni. Takarításkor a jelölés nélküli, illetve ránézésre nem megfelelő élelmiszert dobozostul kidobja a takarító személyzet.

Kell szólnom a nővérnek, ha etetni-itatni szeretném a gyerekem? Megkínálhatom a gyermekem szobatársát?

Nagyon fontos, hogy minden etetést-itatást meg
kell beszélni a nővérekkel, hiszen lehet, hogy bizonyos beavatkozás éhgyomrot igényel, vagy előfordulhat, hogy figyelni kell a folyadékbevitelt. Más gyermekét ne kínálják még jószándékból se, hiszen nem tudhatják, hogy neki milyen beavatkozása lesz.

Állandóan ott tartózkodhatok a gyerekem mellett a kórteremben? Mikor kell elhagynom a kórtermet?

Kérjük, hogy a kórteremben zajló vizit, vizsgálat, osztályátadás, új beteg felvétele alatt a helyiséget hagyják el külön felszólítás nélkül.

Le szabad venni a gyermekem karszalag ját?

A betegazonosító karszalagot biztonsági okokból folyamatosan viselni kell, kérjük, soha ne vegyék le! Amennyiben leesik/megsérül, a nővérek segítenek a pótlásában.

Bent tartózkodáshoz milyen ruhát hozzak magammal?

A szülők kényelmes szabadidőruhában, papucsban legyenek, kérjük Önöket, kerüljék napközben a pizsama használatát.

Mit jelent az „alapvető tisztasági felszerelés”?

Az alábbi tisztálkodási szerekre lesz szüksége
Önnek és gyermekének is: fogkefe, fogkrém,
tusfürdő, törölköző, esetleg sampon, fésű.

Hozhatok be játékot a gyermekemnek?

Könnyen tisztítható, fertőtleníthető játékot hozzanak gyermeküket, plüssöt csak akkor hozzanak, ha nem tud nélküle aludni a gyermek.

Szabad fényképet, videót készíteni a kórházban?

Fénykép, videó készítése osztályvezetői, illetve
igazgatói engedélyhez kötött.

Kit kérdezhetek/kérdezzek a gyermekem állapotával kapcsolatban?

A nővérek egyedül a gyermek általános állapotáról adhatnak felvilágosítást, a többi információ közlése (pl. vizsgálati eredmények, diagnózis, terápiák, prognózis) az orvos feladata.

Érdeklődhetek telefonon a gyermekem állapota felől? A családtagok érdeklődhetnek?

Amennyiben az osztályon van lehetőség telefonos érdeklődésre, azt csak a gyermek felvételkor rögzített törvényes képviselője teheti meg. Más rokon, hozzátartozó a szülőtől/gondviselőtől érdeklődhet

Mi fog történni távozáskor, mire ügyeljek?

A zárójelentés kiadásakor lehetőség van annak részletes megbeszélésére az orvossal. Távozáskor kérjük, ürítsék ki az élelmiszereiket a hűtőből! Amennyiben a nővéreknek adtak le behozott speciális gyógyszert, ne felejtsék el visszakérni!

Mit NE hozzak be még véletlenül se?

Babakocsit, hordozót, kismotort ne hozzanak
(vagy küldjék haza mielőbb), sajnos nincs elég hely a tárolására. Kést és egyéb szúró-vágó eszközt ne hozzanak, ne tartsanak magunknál!

LÁTOGATÁSI TILALOM

Kórházunkban különböző járványügyi helyzetekben (CoViD-19-járvány vagy egyéb szezonális influenzajárvány) látogatási tilalmat rendelhetünk el a beteg gyermekek védelme érdekében.

Mit jelent a látogatási tilalom kórházunkban?

Egy hozzátartozó folyamatosan bent lehet a beteg gyermekkel a kórházban, de kérjük, hogy végig ugyanaz a hozzátartozó maradjon a gyermek mellett a fertőzés kockázatának csökkentése érdekében. Kérjük a Szülőket, hogy a befekvéskor döntsenek a bent maradó hozzátartozó személyéről. Betegeink járványügyi védelme érdekében további látogatókat nem tudunk fogadni az osztályon. Csomagot az osztályok fotocellás ajtajánál lehet leadni. Akut betegellátó osztályainkon, a Bethesda utcai főépületünkben a szülők csak meghatározott céllal hagyhatják el az osztályt, és mozoghatnak az intézményben (higiéniai szükségletek, étkezés, röntgenbe kísérés). Intenzív osztályunkra a fokozott veszély miatt csak az Anyák házában beköltözött szülők
mehetnek be a gyermekhez.

A gyermek akkor hagyhatja el a kórtermet, ha vizsgálatra megy, ill. bizonyos betegségtípusok esetén, amikor indokolt és szükséges a testmozgás (pl. cukorbetegség). Ilka utcai nem akut betegellátó osztályainkról a gyermekekkel bent lévő szülők indokolt esetben (pl. boltba mennek) megfelelő védőfelszereléssel rövid időre kimehetnek a kórházból, ill. a beteg gyermek a kórház udvarára lemehet a szülővel, ha az állapota megengedi.

HASZNOS TÁJÉKOZTATÓK

INFORMÁCIÓ AZ OSZTÁLYOKRÓL

Az alábbi piktogramokkal jelölt információkat megtalálja az egyes osztályok oldalain:

Látogatás ikon

A SZÜLŐ BENNTARTÓZKODÁSÁVAL
KAPCSOLATOS INFORMÁCIÓK
Van lehetőség arra, hogy folyamatosan
a gyermekem mellett legyek?
Válthatjuk egymást a házastársammal?
Aludhatok bent a kórházban?
Hol van lehetőségem WC-re menni, zuhanyozni?

Napirend ikon

OSZTÁLYOS NAPIRENDI PROGRAM

Elbírálás ikon

LÁTOGATÁS

Mikor látogathatják meg a gyermekemet a családtagok?
Hányan jöhetnek be egyszerre?

Információ ikon

INFORMÁCIÓ A GYERMEK ÁLLAPOTÁRÓL
Kitől kérhetek információt
a gyermekem állapotáról?
Telefonálhatok az osztályra? Mikor?
Hogy tudom elérni a gyermekem orvosát?

Konyhai eszközök ikon

A SZÜLŐK ÁLTAL HASZNÁLHATÓ ESZKÖZÖK

Van hűtő, mikró?
Hosszabb benntartózkodás esetén van lehetőségem mosni?

Étterem ikon

ÉTKEZÉS

Kapok ebédet gyermekem benntartózkodása idején?
Hol tudok meleg ételt vásárolni?
Hol tudok egyéb ételt venni?

Kert ikon

AZ OSZTÁLY IDEIGLENES ELHAGYÁSA

Kimehetünk a gyermekemmel a kertbe,
a játszótérre levegőzni

Nővér ikon

SEGÍTSÉG AZ ÁPOLÁSBAN

Miben segíthetem a gyermekem ápolását?
Etethetem-itathatom a gyermekemet?

kérdések ikon

SZÜLŐI FELSZERELÉS

Mire lesz szükségem a benntartózkodásom idején?

Saját eszközök ikon

GYERMEK CSOMAGJA

Mit hozzak be a gyermekemnek?

Gyógyszer ikon

GYÓGYSZERELÉS

Szabad saját gyógyszert behozni?
Szabad étrendkiegészítőket, vitaminokat behozni?
Adagolhatom ezeket saját magam a gyermekemnek?

Szociális ügyek ikon

EGYÉB, AZ ADOTT OSZTÁLYON FONTOS
INFORMÁCIÓK

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support