EEG Labor

Elérhetőség: L épület, Ilka u. 57.  2. emelet

 

KÖZPONTI TELEFON:

Munkatársak

Dr. Siegler Zsuzsa

Dr. Siegler Zsuzsa

Főorvos

+36 1 422 2767
Kiss Adrienne

Kiss Adrienne

EEG Szakasszisztens

Légrádiné Markos Ildikó

Légrádiné Markos Ildikó

EEG Vezető asszisztens

+36 1 422 2875
Tariné Arlett Tünde

Tariné Arlett Tünde

EEG Szakasszisztens

+36 1 422 2875

Az Epilepszia Diagnosztikai Részleg EEG-laborja mind szervezetileg és helyileg a Neurológiai Osztály részeként működik. Két vizsgálóhelységünk egyikében a rutin EEG-vizsgálatok zajlanak, a másikban tartós (többnapos, folyamatos) video-EEG monitorizálást végzünk; évente megközelítőleg 1600 rutin vizsgálatra és 60-70 video-EEG monitorizálásra kerül sor.

Az EEG-vizsgálatok kiváló technikai feltételek mellett, kellemes, barátságos környezetben zajlanak. Igyekszünk mindent megtenni, hogy a gyerekek és a szülők is jól érezzék magukat.

Az alábbi videón megtekinthetik, hogyan zajlik egy EEG vizsgálat kórházunkban!

A rutin vizsgálatok elsősorban az epilepszia diagnózisának alátámasztásához, az epilepszia szindróma azonosításához történnek. Az EEG az epilepsziák kisebb hányadában a terápia hatékonyságának követésére is alkalmas. Egyéb neurológiai betegségekben is hozzájárulhat a diagnózis felállításához, de a képalkotó vizsgálatok fejlődésével az EEG ilyen irányú szerepe csökkent.

Szükség esetén spontán ill. alvásmegvonást követő alvásban is végzünk vizsgálatokat.

A vizsgálat fájdalmatlan, a szülő jelenlétében történik.

A video-EEG monitorizálás részben epilepsziasebészeti kivizsgálás részeként, az epilepsziás rohamok kiindulási helyének meghatározására, részben differenciáldiagnosztikai indikációval történnek. A vizsgálat során folyamatos, szinkron EEG és video-felvétel készül. Az utóbbival az epilepsziás rohamokat ill. rohamszerűen fellépő jelenségeket tudjuk rögzíteni.

A felvételek részletes elemzése alapján állítjuk fel a diagnózist.

A sok előjegyzés miatt előfordulhat, hogy 4-8 hetet várni kell a vizsgálatra.

IMG 0eed03a2a7d63d4fb9ed06c3b53ad444 V

Kapcsolódó osztályok és ambulanciák:

Kapcsolódó Kisokos cikkek:

Az epilepsziáról 1.

Az epilepsziáról 1.

Az epilepszia körülbelül minden századik gyermeket és serdülőt érinti, míg a felnőttek közül csak minden kétszázadik epilepsziás. Ennek oka, hogy a fejlődő agyban nagyobb a görcskészség, így nemcsak az epilepszia, hanem más rosszullétek is gyakrabban fordulnak elő gyermekkorban.

bővebben
Az epilepsziáról 2.

Az epilepsziáról 2.

Epilepsziás gyermekben a villogó képernyő az agyban lévő idegsejtek fokozott ingerelhetőségéhez vezet, és rohamokat válthat ki (fény kiváltotta – fotogén epilepszia).

bővebben

Kapcsolódó híreink:

Hagyományőrző epitábor az Ilkában

Hagyományőrző epitábor az Ilkában

Köszönet Rozi főnővérnek és csapatának a helytállásért, köszönet a Bethesda Kórház Alapítványnak, jelesül Bencze Jánosnak – aki nagyon érti ezt a műfajt és mindenben, mindig segít – a támogatásért.

bővebben
Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support