Labor – Calprotectin vizsgálat felnőtteknek is

KÖZPONTI TELEFON:

TÁJÉKOZTATÓ A SZÉKLET CALPROTECTIN VIZSGÁLATRÓL

(nem csak gyerekeknek…)

Mire való? Ez a vizsgálat adatot ad annak kiderítésére, hogy van-e gyulladásos bélbetegsége, vagy ha már van ilyen diagnózisa, akkor annak kontrolljához ad támpontot.

Hasi fájdalom, hasmenés, láz tünetegyüttes hátterében akut vagy krónikus gyulladásos bélbetegség (IBD), illetve emésztőrendszeri fertőzés állhat. A székletből történő calprotectin kimutatás olyan megbízható, nem invazív vizsgálat, mely segítséget ad az organikus és funkcionális bélbetegségek differenciál diagnosztikájában 3 éves kor felett. Emiatt a calprotectin mérés sok esetben helyettesítheti a béltükrözést (kolonoszkópiát). További haszna, hogy a vizsgálat alkalmas az IBD terápia hatékonyságának ellenőrzésére, valamint a betegség aktivitásának követésére is: ismert IBD-s betegekben a széklet calprotectin szintjének emelkedése már a klinikai panaszok megjelenése előtt kimutatható.

A calprotectin kémiailag a fehérjék közé tartozik, mely a fehérvérsejtek egy bizonyos típusában, a neutrofil granulocitákban található meg nagy mennyiségben, és a fertőzések elleni védekezésben van fontos szerepe. A gyulladásos bélbetegségek (Crohn betegség, colitis ulcerosa) aktív szakaszában, a bélfalban nagy mennyiségű neutrofil granulocita jelenik meg, melyekből a calprotectin a bélbe kerül, s ezt a laboratórium a székletből mérni tudja. A fehérvérsejtek mennyisége és a széklet calprotectin értéke szoros összefüggést mutat egymással.

Ha a vizsgálatot az orvosa kéri, és rendelkezik érvényes orvosi beutalóval, akkor az adatlapot nem szükséges kitöltenie.

Az eredmények értékelése:  A calprotectin szintje akut gyulladásban a normálérték felső határának több tízszeresét is elérheti. Funkcionális bélbetegségben a calprotectin szint mindig normális. A pozitív eredményeket feltétlenül ajánlott gastroenterológus szakemberrel megbeszélni!

Minta: Friss, fél napnál nem régebbi széklet a gyógyszertárakban forgalmazott széklettartályban. Fontos megjegyezni, hogy hasmenéses, véres-nyákos széklet nem alkalmas a vizsgálatra, valamint menstruáció alatt ne történjen mintavétel!

Minta átvétele: hétfő-csütörtök 8-9 óráig a laboratóriumban (Labor épület, I. emelet)

Vállalási határidő: 1 hét, leletátvétel személyesen. (Telefonon nem áll módunkban eredményt közölni.)

A vizsgálat ára: 10000,- Ft (Fizetés a pénztárban készpénzzel vagy bankkártyával lehetséges.)

A vizsgálati díj befizetésének módja:

A beteg a pénztárban (C épület, 1. emelet) befizeti a vizsgálat díját. A pénztárban készpénzes számla készül és bevételi bizonylat. A labor csak a pénztári befizetés bizonylatával érkező páciensektől veheti át a székletmintát, végezheti el a vizsgálatot, és adhatja ki az eredményt. 

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support