A fogorvoslátogatás gyakran vált ki félelmet és aggodalmat, különösen a gyermekek körében. Az ismeretlen helyzetek, a félelmetes eszközök és az esetleges fájdalom mind hozzájárulhatnak ahhoz, hogy a fogorvosi szék sokak számára ijesztő helynek tűnik. Azonban fontos tudni, hogy a megfelelő megközelítéssel és támogatással a fogorvoslátogatás akár pozitív és élményekkel teli tapasztalat is lehet. 

A szülőknek fontos szerepük van a gyermekük megnyugtatásában a fogorvoslátogatások előtt. Kommunikáljunk nyíltan, válaszoljunk a kérdéseikre, és mindig erősítsük meg bennük a fogorvoslátogatás pozitív oldalát.

Mitől fél a gyermek?

A fogorvostól való szorongás kezelésének első lépése annak az azonosítása, hogy miért fél a gyermek. Sok esetben a következő tényezők állnak az érzelem háttrében:

  • Nehéz légzéstől való félelem: A fogászati viziten a pácienseknek a vizsgálat során nyitva kell tartaniuk a szájukat. Ez a pozíció nehezítheti a hagyományos légzést, különösen, ha valaki hajlamos a száján keresztül lélegezni. Ez a helyzet ijesztő lehet a gyerekek számára.


  • Kontrollvesztés: A fogorvosi székben fekve egy másik személy kezeivel a szájukban a gyermek úgy érezheti, hogy nincs kontrollja felette. Ha valami fáj vagy kellemetlen, félő, hogy nem tudja hatékonyan közölni.


  • Fájdalom: A fogorvos mindig igyekszik gyengéd lenni, függetlenül a páciens korától. De vannak olyan helyzetek, amikor valami fájhat vagy kellemetlen lehet, különösen egy fogászati eljárás esetén.


  • Megmagyarázhatatlan félelem: esetenként nehéz meghatározni, mi is okozza a gyermek szorongását a fogorvosnál. Lehet, hogy sok rémtörténetet hallottak már más gyerekektől, vagy akár felnőttektől, ami megalapozza a félelmeiket. Majdnem mindenkinek van fogorvosos története, ami a legritkább esetben szól pozitív élményekről, annál inkább hallhatunk hosszadalmas, kellemetlen, fájdalmas beavatkozásokról, gyakran eltúlozva, kiszínezve az eseményeket. A gyerekek is hallják ezeket a beszélgetéseket, és ahogy a felnőttek félelmeit, úgy a gyerekekét is megalapozzák, felerősítik ezek a rémtörténetek. Ha egy szülő maga is retteg a fogorvostól, a félelme óhatatlanul átragad a gyerekére is. Az is lehet, hogy gyermek egyszerűen csak azért fél, mert nem tudja, mire számítson a fogorvosnál.

Hogyan segíthetünk a gyereknek legyőzni a fogorvosi félelmet?

  • Ütemezzünk be rendszeres fogászati ellenőrzéseket!

Azoknak a gyermekeknek, akik hajlamosak a fogorvostól való szorongásra, érdemes rendszeresen ellátogatniuk egy lehetőleg barátságos rendelőbe, hogy leküzdjék félelmeiket. A félévi rendszeresség lehetővé teszi, hogy a gyermek megismerkedjen a fogorvossal és magával a rendelővel. Ha családias környezetet, barátságos interakciót biztosítunk a gyermeknek, nagyobb valószínűséggel alakul ki benne a biztonság érzése.

  • Jelezzük előre a látogatást a gyermeknek!

Sok szülő kísértést érez, hogy az utolsó pillanatig titokban tartsa a találkozót, hogy óvja gyermekét a szorongástól. Ennél jobb módszer, ha előre jelezzük és felkészítjük gyermekünket a közelgő találkozóra, időt hagyva a szorongás feldolgozására.

Bátran szánjunk időt arra, hogy beszéljünk a gyermekünkkel arról, hogy mire számíthatnak a fogorvosnál. Ha a gyermek kivizsgálásra megy, emlékeztessük őt, hogy mi fog történni – fogmosás, vizsgálat, röntgen és egyéb eljárások. 

 

Dr. Jáky László fogszakorvosunk tanácsai szülőknek

Így mesélhetjük el a fog tömését, a barázdazárást vagy a foghúzást:

„A fogorvos bácsi/néni erős lámpával bevilágít a szájába, kicsi tükörrel esetleg egy kis fogpiszkálóval megvizsgálja a fogakat. A lyukas fogat egy zizegő spricnivel és vízipisztollyal tisztítja ki, a vizet pedig egy pici porszívó fogja kiszívni. A kitisztított lyukat, ha lehet egy varázsgyurmával betömi, amit kék színű varázslámpával világít meg, hogy megkeményedjen. Ha púpos a kész tömés, kicsit megradírozza. A fogak kitisztítása egy furcsa rezgő, zizegő érzettel jár. Bátor gyerekek ettől nem ijednek meg!”

„Először kicsi motoros fogkefével fogat mosunk, aztán citrom zselével kenjük be a fogat, amit aztán vízipisztollyal lemosunk, levegővel megszárítunk.  Papírgurigákat teszünk a fog mellé, hogy ne legyen újból nyálas, vizes és jöhet a zárópaszta, amit a kék varázslámpa keményít meg. Ha kell itt is leradírozzuk a felesleget. A citrom zselé és a záró paszta fecskendőben van, nem szuri, nem kell egyiktől sem félni.”

 „Mozgó vagy kihúzandó fogakat egy kis hideg sprayvel befújja vagy zsibbasztó szuri után kipöcköli, kipiszkálja a fogorvos.”

  • Válogassuk meg szavainkat!

Bár fontos az őszinteség, az is fontos, hogy ne adjunk túl sok részletet a nehezebb beavatkozásokról. Például, ha egy gyermek lyukas fogát betömik, nem tanácsos részletezni, hogyan fogja az orvos „fúrni” a fogát, vagy más olyan képzeletnek megágyazni, amely fájdalmat vagy kellemetlen érzést sugallhat. Ha nem vagyunk biztosak benne, hogy a fogorvos mit fog csinálni, rábízhatjuk magára az orvosra, hogy a megfelelő módon és szavakkal ő maga tudassa gyermekünkkel a kellő információkat. 

  • Mutassunk jó példát!

Azok a szülők, akik rendszeresen járnak fogorvoshoz és hangsúlyozzák a jó szájhigiéniát, jó példával járnak elöl, ezzel sokat segíthetnek enyhíteni a gyermekük fogorvosi beavatkozással kapcsolatos szorongásait. 

  • Hangsúlyozzuk a jó szájhigiéniát már otthon!

A szülő csökkentheti annak valószínűségét, hogy a gyermeknek fiatal korában fogászati beavatkozásra legyen szüksége, ha hangsúlyozza azokat a szokásokat, amelyek védik a fogait és ínyét. A napi kétszeri fogmosás, a napi egyszeri fogselyem használata javasolt.

A megfelelő táplálkozás és szájhigiéné azért is fontos, mert a szuvasodásért felelős baktériumok a szénhidrátokkal táplálkozva savas közeget teremtenek, ami a fog felszínének időszakos felmaródását okozza. Ezt a felmaródást helyes táplálkozással és megfelelő szájhigiénével meg tudjuk előzni.

A gyerekek motiválásakor kerüljük, hogy fogorvosi kezeléssel fenyegetőzzünk!

Szerző: Dr. Jáky László fogszakorvos, ambulancia vezető főorvos, Bethesda Gyermekkórház

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support