Júliusban ismét megrendezésre került a szokásos Életmód táborunk. Az esemény célja az volt, hogy a résztvevő gyerekek elsajátítsák az egészséges életmód alapjait, amely az egészséges étkezésre, a lelki egyensúlyra, a mozgásra és a megfelelő mennyiségű alvásra épül. Dietetikus, pszichológus, gyógytornász, és családterápiás konzulens kollégák team munkájával 16, korábban kórházunk endokrinológiai szakrendelésén járt gyerkőcöt táboroztattunk.

Az étkezéseknél fő szempont volt, hogy biztosítsuk a megfelelő mennyiségű rost-, vitamin-, ásványi anyag-, és fehérje-bevitelt hozzáadott cukortól mentesen. A tányérunkra sok teljes kiőrlésű pékáru, zöldség, gyümölcs, pszeudocereáliák, zsírszegény húsok és egészséges nassolnivalók kerültek.

A reggeli találkozókat követően Mohácsi Magdolna (klinikai szakpszichológus) és Németh Sándor (családterápiás konzulens) pszichológiai foglalkozásokat tartott játékosan. Izomrelaxációs gyakorlatsort és légzőgyakorlatokat is megismerhettek a tábor résztvevői. Az okostelefon-használat előnyeiről és hátrányairól is beszélgettünk.
Ezt követően Zöldyné Laszlovszky Anna (gyógytornász) mozgatta meg a gyerekeket a városligeti fák árnyékában.

Első nap egy dietetikai előadást hallgathattak meg a résztvevők, majd moziba mentünk, ahol egészséges nassolnivalókat rágcsáltunk a vetítés közben, a szokványos „mozis nasik” helyett, például csíkokra vágott sárgarépát, karalábét, snack uborkát, kölesgolyót és barna rizschipset.

Életmód tábor

Következő napon Tárnok Marica (színész, bábos és meseterapeuta) látogatott el hozzánk és megismerhettük egy gyönyörű királylány történetét, aki nem látta magát szépnek, majd egy kis segítséggel ráébredt, valójában mennyire gyönyörű. Aztán a meséhez kapcsolódóan tükrös mandalát festettünk. A későbbiekben a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumot látogattuk meg, ahol a régi korok étkezési kultúrájába nyertünk betekintést.

A szerda főleg a kézműveskedésről szólt, mivel fontos az is, hogy megtaláljuk azt a hobbit, aminek segítségével kicsit ki tudunk szakadni a hétköznapokból és csak magunkra figyelhetünk.
Zöldségekből és gyümölcsökből készítettünk különböző figurákat, melyeket el is fogyasztottuk, majd bögrét festettünk és képeket karcoltunk.
Vertigo a miniló is meglátogatott minket Ács Franciska (lovasterapeuta) kíséretében. Az apró méretű lovacskát megsimogathattuk, majd betekintést nyertünk a napi rutinját és általánosságban a lóápolás alapjaiba.

Életmód tábor

Csütörtökön A Fővárosi Állat-, és Növénykertben tettünk látogatást, játszótereztünk és cukormentes fagyit ettünk.
Visszaérve a „tojásmentés” nevezetű játékot próbálhatták ki a résztvevők, melynek lényege, hogy csapatokat alkotva különböző csomagolóanyagokra licitálva úgy kell ledobni egy tojást a magasból, hogy az ne törjön össze.

Utolsó napon A BVSC Uszodában lubickoltunk, majd a kórház területén labda-, és karikadobó, valamint egyensúlyozó vetélkedőket tartottunk. A program zárásaként a BallonFly jóvoltából a magasból csodálhattuk meg a gyönyörű Vajdahunyad várat, az Állatkertet és a Széchenyi fürdőt, meg persze ki milyen látnivalót fedezett még fel.

A lelkes kis résztvevőket a program végén ajándékcsomaggal leptük meg, melyben mindenki talált magának egy csomag legót is. Adományozóinknak ezúton is köszönjük a támogatást.

Szeptemberben újra visszavárjuk a táborozó gyerekeket, hogy megbeszéljük milyen életmódbeli változásokat sikerült elsajátítaniuk az elmúlt hetekben. A legeredményesebb változást ajándékcsomaggal fogjuk jutalmazni.

Szeretném megköszönni:

 

  • Mohácsi Magdolna klinikai szakpszichológusnak,
  • Laszlovszky Anna gyógytornásznak,
  • Németh Sándor családterápiás konzulensnek,
  • Kun Szonja, Frivaldszky Margit, és Demjén Márta segítőknek,
  • Tárnok Marica színész-, bábos- és meseterapeutának,
  • Ács Franciska lovasterapeutának,
  • a BVSC Uszoda munkatársainak,
  • a BallonFly csapatának,
  • Valamint az élelmezési osztály dolgozóinak, különösen Kovács Tamás szakácsnak és Gajda Zoltán dietetikus- és diétás szakács kollégának,

a tábor létrejöttében a sok segítséget!

Jövőre ismét sok szeretettel várjuk az életmódváltásra nyitott gyermekeket!

Sasvári-Szekeres Anita
Dietetikus

 

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support