Összefogás az egyik legkülönlegesebb játszótérért

A főváros egyik legkülönlegesebb játszótere a Bethesda Gyerekkórházban található. Különleges, hiszen elsősorban a kórházi kezelés alatt álló gyerekek használják, akiknek maga a világ a játszótér, amikor – ha állapotuk engedi – a kezelések között, vizsgálatokra várva kiszabadulhatnak a kórtermekből, ahol „csigalassúsággal” telik az idő. Erre pedig ugyancsak nagy szükség van, mert sokan – például az SMA-s gyerekek, akiknek ellátásában kiemelt szerepe van a kórháznak – nem napokat, hanem heteket kénytelenek itt tölteni.

Nem szokványos a Bethesda utcai főépület kertjében lévő játszótér azért sem, mert többet kell jelentenie a játéknál. A Bethesdában 10 gyógytornász dolgozik a gyerekek mozgásfejlesztésén, rehabilitációján, így fontos, hogy a kis pácienseket a kikapcsolódásukkor is várják olyan elemek, amelyek észrevétlenül segítenek állapotuk javításában.

Mindezek ismeretében aligha meglepő, hogy rögtön széles körű összefogás alakult ki, amikor felvetődött a játszótérnek otthont adó pihenőkert kicsinosításának ötlete. A Teva Gyógyszergyár Zrt. dolgozói a magyar egészségügy napján, azaz a Semmelweis Napon láttak neki a feladatnak, hogy kezdeményezésükhöz sokan mások is csatlakozva végül több mint 150-en vegyenek részt a munkálatokban. Az önkéntesek az intézmény kérésének és útmutatásának megfelelően új homokozót alakítottak ki, és létrehoztak egy – a testtartást javító, a láb izomzatát stimuláló – mezítlábas ösvényt is, amelyet már régóta szeretett volna a kórház.

A szorgos segítők mindemellett megszépítették a pihenőkertet, növényeket ültettek, valamint új és vidám színekbe öltöztették a hintát és a csúszdát is. Ennek már csak azért is nagy a jelentősége, mert a játszótér másért is fontos a kórházba járó családok életében: sokszor itt találkozhatnak a testvéreikkel, barátaikkal a bent lakó gyerekek, a rendezett, barátságos, kényelmes környezet pedig még szebbé tudja varázsolni ezeket a perceket, órákat. A szebb, jobb, színesebb, vidámabb játszóteret a kórház által, a túlsúllyal küzdő gyerekek számára rendezett Gombóc Artúr tábor részvevői „tesztelhetik” majd elsőként.

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support