Külhoni magyar gyermekpszichológus-képzés a Bethesdában

Kórházunk idén is felkérést kapott a nemzetpolitikáért felelős államtitkárságtól, hogy továbbképzést szervezzen külhoni magyar gyermekpszichológusok részére. Nagy öröm és megtiszteltetés mindannyiunknak, hogy a rendezvény immár hagyományosnak tekinthető – bár 2020-ban a koronavírus járvány miatt kizárólag online tudtuk megszervezni a konferenciát és a pandémia 2021-ben sem könnyítette meg a dolgunkat. Így aztán közel két és fél év után, idén májusban nyílt lehetőségünk arra, hogy végre személyesen találkozhassunk a határon túl dolgozó pszichológus, gyermekpszichiáter kollégáinkkal.

Közös traumánk a koronavírus-járvány, és közösek a háború borzalmai is. Bár más és más módon és mértékben vagyunk érintettek, de Judith Hermantól megtanultuk, hogy a lélek nem méricskéli a sérülést.  A konferencia kiemelt témájául ezért a traumát, a trauma kezelésének módszereit választottuk, ez alkalommal is sok-sok gyakorlati tapasztalatátadással, szakmai műhellyel kísérve az előadásokat. A visszajelzések szinte kivétel nélkül kiemelik, hogy a személyes találkozások, a tapasztalatok átadása, megosztása milyen nagy értéket jelentett a kollégáknak, mennyire segített saját traumáik feldolgozásában is.

Nem túlzás azt állítani, hogy az elmúlt évek az egyén és a közösség, a társadalom szintjén egyaránt olyasmit hoztak, ami elől nem lehet elbújni. Mindannyian gyógyulásra vágyunk, békére és biztonságra. Lélekkel foglalkozó szakemberként tudjuk, hogy teljesen gyógyulni csakis közösségben lehet. A mi feladatunk, a mi jövőnk gyógyulni és gyógyítani: az egyéni traumákat, és a közös sorsunkat egyaránt.  Ezért volt olyan felemelő és feltöltő újra találkozni, egymástól tanulni, együtt lenni határon innen és túl. Nagyon bízunk benne, hogy ez a meghitt, baráti légkör, ez a személyesség folytatható lesz immár hagyományos képzéseinken.

Logo konferencia

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support