Már egy palack víz is segíthet: támogatás és figyelemfelhívás a ritka betegségekre, az SMA szűrésre a Mizse és a Novartis összefogásában

Budapest, 2023. június 5.: Ötmillió 1.5 literes Mizse ásványvízpalackon jelenik meg rövid tájékoztatás a gerincvelői izomsorvadásról (SMA), valamint a betegség tavaly óta mintaprogram keretében elérhető ingyenes újszülöttkori szűréséről. Az edukációs üzenettel ellátott palackok június 1-től kerülnek forgalomba, így kiemelt időszakban találkozhatnak a vásárlók az üzenetekkel. A két vállalat a közös együttműködés keretén belül további 2.5 millió forintot adományoz a Bethesda Kórház Alapítványa és a Ritka és Veleszületett Rendellenességgel élők Országos Szövetsége (RIROSZ) számára, melyet szeptemberben adnak majd át az érintett szervezeteknek.

Az ingyenes újszülöttkori SMA-szűrés tavaly november óta érhető el mintaprogram keretében, ez történelmi mérföldkő a betegség kezelésében és ezzel összefüggésben elengedhetetlen, hogy az ingyenes szűrés lehetőségének híre minél több magyar családhoz eljusson. A vizsgálatot a kötelező újszülöttkori szűréssel együtt végzik és ugyanabból a vérmintából történik, de szülői hozzájáruláshoz kötött. A gerincvelő-eredetű izomsorvadás újszülöttkori szűrésénének fontosságát mutatja, hogy jelenleg az újszülöttek között az SMA az egyik legfőbb genetikai eredetű halálok, ugyanakkor, ha az SMA-t újszülöttkori szűrés révén korán észlelik, és haladéktalanul kezelik, akkor a gyermek szinte az egészséges társaihoz hasonló ütemben is fejlődhet.

A gerincvelő-eredetű izomsorvadás, azaz SMA olyan ritka genetikai betegség, amely hazánkban évi 12-15 újszülöttet érinthet és visszafordíthatatlan, progresszív izomsorvadáshoz vezethet megfelelő terápia nélkül. Az SMA legsúlyosabb típusánál a gyermek életének az első három-négy hónapjában a tünetek jellemzően nehezen felismerhetőek. Ennek eredményeként sok SMA-s csecsemőt későn diagnosztizálnak, amikorra már elkezdődik a mozgásért és az izmok működésért felelős speciális mozgatóidegek gyors ütemű és visszafordíthatatlan elvesztése. Az SMA legsúlyosabb formájával érintett gyermekek kezelés nélkül idővel képtelenek önállóan mozogni, enni vagy akár lélegezni, mivel az ezekért felelős izmok sorvadása tapasztalható. Ez a károsodás nem fordítható vissza, és már a második életév betöltése előtt állandó lélegeztetés szükségességéhez vagy akár halálhoz vezethet. 

Mizse palack víz is segíthet

„A mintaprogram keretében eddig 5 SMA-s újszülöttet szűrtünk ki, akik közül már négyen meg is kapták a szükséges kezelést, sőt, az első kezelt kisbabát már haza is engedhettük. Az újszülöttkori SMA-szűrés lakossági tájékoztatása kulcsfontosságú annak érdekében, hogy minél többen értesüljenek az ingyenes szűrés lehetőségéről, ezért minden közreműködő szervezetnek köszönetünket fejezzük ki a mintaprogram népszerűsítéséért, és azon kommunikációs felületek biztosításáért, amelyek tovább segíthetnek az információk célba juttatásában. Az SMA-szűrés ingyenes és önkéntes, a szülők beleegyezésével történik, ezért mindenképpen bíztatjuk a szülőket, hogy éljenek a lehetőséggel, és kérjék a szűrést, hiszen, ha korán kiderül gyermeküknél az SMA-betegség, korán kezdődhet a gyógyszeres kezelés, és az eredmények is sokkal jobbak lehetnek!” – mondta el Dr. Mikos Borbála a Magyarországi Református Egyház Bethesda Gyermekkórházának orvosigazgatója.

 

  

 „Minden jótékonysági kezdeményezés és edukációs kampány üdvözlendő, amely a több mint 8000 féle ritka betegség megismertetését, végső soron pedig a betegségek időben történő felismerését és kezelését segíti. Örülünk, hogy ez az együttműködés a RIROSZ munkáját is segíti a ritka betegségek megismerésében és elfogadásában, valamint a Mentőöv Információs Központ és Segélyvonal további működésében” – jegyezte meg Dr. Pogány Gábor, a Ritka és Veleszületett Rendellenességgel élők Országos Szövetségének (RIROSZ) elnöke.

 

Az edukációs kampány során a palackokon megjelent üzenetek mellett nagy hangsúlyt kapnak az érintett szervezetek közösségi média felületei; a Mizse csatornáin a jól ismert márkaszimbólum, a polip mellett feltűnik a ritka betegségek szimbóluma, a zebra, és további figyelemfelhívó, kreatív tartalmak segítik majd a lakossági edukációt.

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support