Viszlát, Bethesda, meggyógyultam!

Ingyenes ballonozással búcsúzhatnak a kórháztól hosszan gyógyuló gyermekek

 

Évente 1000, hosszabb kórházi ápolásra szoruló gyermek „betegséget elengedő” ballonozással búcsúzhat a kórháztól a Bethesda Gyermekkórház, a Liget Budapest Projekt és BalloonFly ballon-kilátó különleges együttműködése révén. A hagyományteremtő kezdeményezés keretében a jövőben minden két hétnél tovább kórházban gyógyuló gyermek a Városliget ballon-kilátójában emelkedhet a magasba egy szülője és gyógyítója társaságában, ezzel megkönnyítve a búcsút a fájdalomtól. A gyógyulás, a hazatérés öröme nem mindig egyértelmű, a rítusok, a búcsú, a való világba való visszaemelkedés nagyon fontos a gyerekek pszichés gyógyulásában, a ballonozással pedig egy új reményt nyújtó hagyományt szeretnének teremteni a kórházban. A Városliget szélén található Bethesda Gyermekkórház kórtermeinek fele a Liget felé néz, a beteg gyerekek számára a Szinyei festményt idéző ballon a gyógyulás, a kórházból való szabadulás jelképévé vált. Az együttműködés keretében a kórházban működő speciális terápiás csoportok, krónikus táborozó kisbetegek is ajándékba kapják a terápia végeztével a közös élményt gyógyítóikkal. A Bethesda Gyermekkórház évente átlagosan 12.000 gyermeket gyógyít a fekvőbeteg osztályokon, a járóbeteg-rendeléseket 160.000 gyermek keresi fel.

 

A Városliget szélén található Bethesda Gyermekkórház kórtermeinek fele a Liget felé néz, a beteg gyerekek számára a Szinyei festményt idéző ballon a gyógyulás, a kórházból való szabadulás jelképévé vált. A most létrejött együttműködésnek köszönhetően évente akár 1.000, hosszabb kórházi ápolásra szoruló gyermek „betegséget elengedő” ballonozással búcsúzhat a kórháztól.

„A Liget Budapest Projektben már a kezdetektől kiemelt hangsúlyt kapott a társadalmi felelősségvállalás és az egyenlő hozzáférés, a projekt tervezésekor 140 civil szervezet képviselőivel egyeztettünk, és az általuk megfogalmazott félezer javaslat több mint 90%-át figyelembe vettük a megvalósítás során – mondta el Gyorgyevics Benedek, a Városliget Zrt. vezérigazgatója. Hozzátette: „A ligethasználók számára, a piros-fehér csíkos Szinyei ballon elsőként a Nagyjátszótéren jelent meg, amelyet eddig több mint 2 millióan látogattak meg, és bízunk benne, hogy a Bethesda Gyermekkórházban meggyógyított gyermekeket itt is viszont láthatjuk majd.” 

11 Gyorgyevics Benedek

A gyógyulás, a hazatérés öröme nem mindig egyértelmű, a rítusok, a búcsú, a való világba való visszaemelkedés nagyon fontos a gyerekek pszichés gyógyulásában, a ballonozással pedig egy új reményt nyújtó hagyományt szeretnének teremteni a kórházban. Az együttműködés keretében a kórházban működő speciális terápiás csoportok, krónikus táborozó kisbetegek is ajándékba kapják a terápia végeztével a közös élményt gyógyítóikkal. 

02 korhazi bucsuzas eredeti

„Családbarát módon gyógyítani nemcsak azt jelenti, hogy a kórházban mindent megteszünk a gyerekekért a gyógyulás ideje alatt, hanem vissza is vezetjük őket az életbe, a kortársaik közé, ez különösen fontos egy nagyégett fiatalnál, vagy hosszan rehabilitált gyermeknél. A Bethesda Gyermekkórház fekvőbeteg osztályain évente átlagosan 12.000 gyermeket gyógyítunk, akik közül mintegy ezren hosszabb ideig tartózkodnak nálunk. Számukra különösen fontosak a szimbólumok, a megállók, az ünnepek, ettől lesz maradandó a testi-lelki gyógyulás. Ezért is volt nagy öröm, amikor pozitív visszhangra talált ötletünk a Városliget és a BalloonFly vezetői körében”- vallja Dr. Velkey György János, a Bethesda Gyermekkórház főigazgatója. 

A BalloonFly-al egy több mint 120 évvel ezelőtt is nagy népszerűségnek örvendő légi attrakció tért vissza parkba, ami formájával és színvilágával Szinyei Merse Pál ikonikus festményét megidéző léghajó. Már az első felszállásait követően szinte rögtön Budapest egyik új, vidám jelképévé vált, nagy örömmel fogadták mind a budapestiek, mind a hazánkba látogató turisták. „A Ballon városligeti visszatérése óta folyamatos élményünk az, hogy annak már a puszta látványa is elegendő ahhoz, hogy felvidítsa és mosolyt csaljon az emberekre. Éppen ezért nagyon örülünk annak, hogy az együttműködésünknek köszönhetően most ezt a pozitív energiát a gyermekek gyógyulásának szolgálatába tudjuk állítani. Bízunk benne, hogy sokakat tudunk majd megörvendeztetni és bátorságot adni nekik az egészséges jövőhöz. Nem csak mi, de bárki tud segíteni a Bethesda Gyermekkórháznak azzal, ha adója 1%-át felajánlja a számukra – mondta el Nagy Balázs, a BalloonFly ballon-kilátót üzemeltető BallonKilátó Zrt. cégvezetője

Búcsú a kórháztól 

Nem is olyan könnyű elhagyni a kórház falait, ha heteket, hónapokat tölt el ott a beteg gyermek. A gyógyulás, a hazatérés öröme nem mindig egyértelmű, a rítusok, a búcsú, a való világba való visszaemelkedés nagyon fontos a gyerekek pszichés gyógyulásában. 

01 korhazi bucsuzas eredeti

Csáky Soma 105 napot töltött nagyégettként a Bethesda égésintenzív osztályán, ő is egyike lesz azoknak a gyermekeknek, akik hamarosan a magasba repülhetnek az együttműködésnek köszönhetően. „A kórházat otthagyni egyben volt nagyon jó érzés, mert nem voltam 3,5 hónapja otthon, másrészt meg fura volt, hiszen a kórházban be volt táblázva a napom, tudtam, mikor jönnek a gyógytornászok, na meg a kedves nővérek, doktorok mindig beköszöntek. Persze hazamenni nagyon jó volt, végre visszatérni az otthoni környezetbe, és én akkor jöttem rá, hogy ezt tényleg túléltem. A ballont nézni az ablakból mindig megmosolyogtató volt és arra gondoltam mi mindent látni onnan fentről.”

05 Csaky Soma eredeti

„Az emberi élet fontos átmeneteihez fűződő rítusokat átmeneti rítusoknak nevezzük. Kórházi életünk mindennapjaiban ilyen rítus, mikor egy hosszan gyógyuló gyermek meggyógyul, otthonába bocsátjuk, elkezdődhet egy új fejezet a gyermek életében. Az átmeneti rítusokra azért van szükség, hogy megkönnyítsék az egyéni életben beálló kríziseket, melyeket a változás idéz elő, a hirtelen átmenetet lassítsák. A közös ballonozással szeretnénk hagyományt teremteni, így szeretnénk rituálisan elköszönni a meggyógyult gyermekektől, és elindítani őket útjukon, vissza a korábbi életükbe.” – tette hozzá Korzenszky Klára, a Bethesda Gyermekkórház klinikai szakpszichológusa. 

Az együttműködés keretében nemcsak egy-egy gyermek juthat maradandó élményhez, hanem a kórházban működő speciális terápiás csoportok, krónikus táborozó kisbetegek is ajándékba kapják a terápia végeztével a közös élményt gyógyítóikkal. Az együttműködés keretében létrejövő utazások költségeit a Liget Budapest és BalloonFly közösen finanszírozzák.

 

FOTÓK:

Betegséget elengedő ballonozással búcsúznak a kórháztól hosszan gyógyuló gyermekek: 

https://ligetbudapest.hu/mediatar/park/liget-budapest-bethesda 

Fotókredit: Mohai Balázs / Liget Budapest Projekt

 

Budapest, 2023. 04. 26. Városliget Zrt., MRE Bethesda Gyermekkórház, BallonKilátó Zrt.

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support