Ápolási kérdések

Kisebb megbetegedések kapcsán is sok kisgyermek nagyon nyűgös, anyás lesz, azt akarja, hogy állandóan mellette legyünk. A testi kontaktust, simogatást, szeretgetést, babusgatást is fokozottan igénylik.

Szabály

Általános szabály, hogy a beteg gyermeket sohase hagyjuk egyedül. A gyermek betegsége alatt többet fekhet, aludhat, mint máskor. Sok esetben azonban bár lázas, köhög ugyanolyan virgonc, mint máskor. Nyugodtan fent lehet ilyenkor, de a játék pihentető jellegű legyen, rajzoljunk, építőkockázzunk,  társasjátékozzunk, meséljünk, stb.

Ügyeljünk arra, hogy sok folyadékot fogyasszon, sokszor kínáljuk meg teával, gyümölcslével. Lázas megbetegedés esetén ugyanis a folyadékigény nagyobb. A betegség alatt sok gyermek étvágytalanabb. Ilyenkor ne erőltessük az evést, hiszen ha egy – két napig alig eszik valamit, de a folyadékbevitel jó nem történik semmi baj. Néhány nap alatt javul az étvágya és ekkor kényeztetésünk jeléül, adhatjuk kedvenc ételeit is.

Amennyiben a gyermek hány esetleg még hasmenése is van, a folyadékbevitelt különösen forszíroznunk kell, ugyanis ilyenkor a kiszáradás veszélye nagy. Akár 10 percenként is kínáljuk meg a gyermeket néhány korty teával, gyümölcslével.

A „sokszor keveset” gyakorlattal a kiszáradást megelőzhetjük. Csecsemő, kisgyermek hasmenése esetén hasfogó adása tilos!

Ha a csecsemő, gyermek orra váladékos, életkorától függően a gondos orrszívást, – erre legalkalmasabb az orrszívó-porszívó – vagy a helyes orrfúvást szorgalmaznunk kell. A felszaporodott váladék eltávolítása nagyban javítja a közérzetet, de az alapbetegség gyógyulását is elősegítjük. Orrcsepp adásakor a gyermeket fektessük hanyatt, fejét döntsük kissé hátra, és oldalra. Lehetőleg az orrcsepp az orrsövényre jusson.

Lázcsillapítónak minden háztartásban lennie kell. Ma már inkább a bőség zavarától szenvedünk. Többféle hatóanyag-tartalmú lázcsillapító van forgalomba. A gyermek-háziorvos véleményét kérjük ki, mikor, milyen adagban adjuk a lázcsillapítót, hogyan csillapítsuk a lázat.

A mindennapi gyakorlatban az a leghelyesebb, ha a beteg gyermekkel kapcsolatos ápolási teendőket, a lázcsillapítást háziorvosunkkal már az újszülött első vizsgálata alkalmával megbeszéljük.

Szerző: Dr. Szabolcs Andrea

Kapcsolódó cikk: A lázról és a lázcsillapításról

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support