Az alternatív táplálkozás és a terheség, szoptatás kapcsolata

Az alternatív táplálkozási szokások elterjedésével párhuzamosan mind gyakrabban találkozhatunk a szervezet számára nélkülözhetetlen tápanyagok hiányán alapuló betegségekkel.

Manapság elég jelentős számban vannak, akik valamilyen elvi, vallási meggyőződésen alapuló okra hivatkozva a vegetárius étrendhez ragaszkodnak. A vegetáriánus diéta hívei között is különbséget kell tennünk. A tiszta vegán étrend és a lacto-, illetve ovovegetarius étrend hívei között a vitamin, és nyomelem-ellátottság tekintetében jelentős különbségek vannak. Az utóbbiak szervezetébe, ugyanis a tejtermékek és a tojás révén vitaminok, – különös tekintettel a B12 vitaminra- ásványi anyagok bekerülnek, szemben a csak növényi táplálékot fogyasztókkal.

Vegetáriánus diétát tartó anyák

A szigorú vegetáriánus diétát tartó anyák (vegán étrend) teje elégtelen mennyiségben tartalmaz nemcsak B2 és B12 vitamint, hanem vas, kalcium és cink koncentrációja is nagyon alacsony. Ezenkívül ilyen esetekben az anyatej mennyiségi és minőségi fehérje-összetétele sem megfelelő, ezért a gyermekekben egyes létfontosságú aminósavakból hiány alakulhat ki.

Mivel a növényi eredetű tápanyagok nem tartalmaznak B12 vitamint, ezáltal anyai vegan diéta, és kizárólagos anyatejes táplálás mellett leggyakrabban B12 vitaminhiány alakul ki. Ez az édesanyának is okozhat panaszokat, de gyermekét még inkább veszélyezteti. A csecsemőknél súlyos hiányállapot alakul ki, amelynek tünetei a súlyfejlődésben való elmaradás, vérszegénység, ismétlődő hányások, bágyadtság, megnőtt alvásigény, nyelési nehezítettség, székrekedés, remegés. Súlyosabb esetben figyelemzavar, idegrendszeri károsodások is fellépnek. Ezért terhesség és szoptatás alatt a vegan diéta nemcsak a B12 vitamin, hanem az esszenciális zsírsavak elégtelen bevitele miatt is kontraindikált. Ha az anya még gyermeke veszélyeztetése ellenére sem mond le a vegan diétáról, szükség van a B12 vitamin, és egyéb hiányállapotok szűrésére (fizikális vizsgálat, idegrendszeri vizsgálat, vérkép) Amennyiben a B12 vitaminhiányra utaló tüneteket észlelünk a gyermeknél, akkor annak pótlásra van szükség Súlyos fokú vitaminhiány esetén ez megfelelő módon csak az izomba adott B12 vitamin injekció formájában lehetséges. Ezen esetekben szükséges lehet az anyatejes táplálás helyett mesterséges táplálásra áttérni. Igen súlyos, leromlott állapot esetén infúziós kezelés, súlyos vérszegénység esetén vér adására is szükséges lehet.

A fentiekből is következik, hogy a vegan diéta mind terhesség, mind szoptatás alatt ellanjavalt.

Szerző: Dr. Szabolcs Andrea

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support