Éjszakai ágybavizelés

Az enuresis nocturna, vagyis éjszakai ágybavizelés, éjszaka, alvás közben bekövetkező akaratlan bevizelést jelent.

Kórosnak akkor tekinthető az enuresis, amikor lányoknál 5, fiúknál 6 éves kor felett is fennáll az ágybavizelés. Mivel a normál vizeletürítés, illetve a vizeletürítés gátlásának kialakulása általában 5 éves életkorra befejeződik. Ezért ha az éjszakai bevizelés 5 éves koron túl is fennáll vagy azon túl jelentkezik, akkor kivizsgálást igényel.

Az éjszakai ágybavizelés a harmadik leggyakoribb gyermekbetegség, előfordulási gyakorisága a 7 éves korú gyermekek között 10%, a 12 évesek között 3% és a 16-20 évesek között 1%. Egyes becslések szerint ma Magyarországon 70000 – 90000 gyermek szenved ebben a betegségben.

Gyakrabban fordul elő fiú gyermekek és elsőszülöttek körében. Amennyiben valamelyik szülő szenvedett enuresisben, úgy 40% a valószínűsége hogy a gyermeknél is kialakul a betegség, ha mindkét szülő beteg volt gyerekkorában, úgy a betegségre való hajlam valószínűsége már 70%-ra emelkedik.

Két nagy csoportra lehet osztani az ágybavizelés okait: pszichés eredetű illetve szervi megbetegedések okozta.

A leggyakoribb okok a következők

  • Pszichés eredet: a szülők gyakran gondolják, hogy az éjszakai ágybavizelés elsősorban pszichés eredetű probléma, de a gyakorlatban azonban az esetek kisebb hányada (10%-a) vezethető csak vissza erre az okra. Ilyenkor a kiváltó ok a gyermek pszichéjét ért trauma lehet például családban történt haláleset, válás, költözés, kistestvér születése és egyéb, a közvetlen környezetben fellépő probléma.
  • Agy és a húgyhólyag közötti kapcsolat: előfordulhat, hogy az agy nem reagál megfelelő módon a húgyhólyagnak a jelzésére, mert a két szerv közötti reflexkapcsolat még nem alakult ki.
  • Endokrin ok-elégtelen hormontermelődés: az éjszakai ágybavizelést kiváltó egyik leggyakoribb ok a vizelet mennyiségét szabályozó rendszer zavara (ez kb. az esetek 70%-ának az oka). Kutatási eredmények szerint ebben az esetben a vizelet mennyiségének szabályozásáért felelős anyag (vazopresszin) a szükségesnél kisebb mennyiségben termelődik a beteg gyermek szervezetében, ez a hormon csökkenti az éjszakai vizelet képződést, és annak az alacsony szinten tartását.
  • Fejletlen húgyhólyag: a húgyhólyag nem megfelelő kapacitású, ez az elváltozás lehet veleszületett, vagy szerzett betegség. A húgyhólyag kóros elváltozása szintén a kiváltó okok között szerepel. Veleszületetten, vagy szerzett betegség következtében kicsi lehet a húgyhólyag kapacitása, ezért a gyermek nem képes a normál mennyiségű vizelet tárolására.
  • Húgyúti gyulladás: Gyakori kiváltó ok, azonban ebben az esetben az ágybevizelés csak átmenetileg jelentkezik.
  • Egyéb tényezők: székrekedés, paraziták okozta fertőzések, hüvely gyulladás.
  • Rossz szokások: nagy mennyiségű délutáni és esti folyadék fogyasztás és a késői lefekvés miatt alakul ki az ágybavizelés.
  • Gyakran előfordul hogy a betegséget a fent említett okok együttes előfordulása okozza.

Vizsgálatok

Legfontosabb a szülő és a gyermek részletes kikérdezése a folyadékfogyasztási szokásokról és a vizeletürítés napi megoszlásáról. Sok információt nyerhetünk a vizeletmennyiség mérésével és a vizeletsugár alaposabb megfigyelésével.

Fizikális vizsgálattal, vizelet fajsúly és vizelet rutin vizsgálattal, valamint a vesefunkció felmérésére szolgáló vérvétellel már önmagában is jól szűrhető a betegség.

Hasi ultrahang, illetve más fájdalommentes urodynamias vizsgálatok is szükségesek lehetnek az enuresis okának tisztázása érdekében.

A betegség kezelése, gyógyítása

A gyermek kivizsgálásának eredményei alapján minden esetben személyre szabott kezelést kell kezdeni.

Az organikus vagy szervi eredetű enuresis kezelése elsősorban urológus és nefrológus tevékenységi körébe tartozik.

Nem gyógyszeres kezelési mód

Nem gyógyszeres kezelési mód: lényege, hogy gyógyszerek, gyógyhatású készítmények nélkül, életmódbeli változásokkal, figyelmeztető rendszer segítségével, folyadéknapló vezetésével, sikernaptárral, illetve hólyagtréninggel segíti a betegség megszűntetését.

A kezelés alapja minden esetben az egyenletes napszaki elosztású folyadékbevitel. Lényeges, hogy rendszeresen menjenek pisilni és ne halogassák a vizeletürítést

Vizelet-visszatartás gyakorlása: a vizelési inger megjelenése és a vizelés megkezdése közötti időtartamot a gyermek naponta 2-3 perccel megpróbálja növelni, ez a húgyhólyag kapacitását növeli.

Az éjszakai ébresztés módszer általában nem vezet sikerhez, mivel a gyerekek többsége nehezen ébreszthető fel egészen, s így félálmukban megpisiltetve őket, az idegződik be, hogy ilyenkor szabad ellazítani a hólyagzáró izmokat, s ezzel csak megerősítjük az éjszakai ágybavizelést. Másrészt minden gyermeknek szüksége van az egészséges fejlődéshez a nyugodt, zavartalan alvásra.

Léteznek ébresztő berendezések az ún. enuresis alarmok, csepp-csengők. Az ezekkel való kezelés lényege, hogy az alsóneműben elhelyezett érzékelő a pisilés kezdetén a folyadékot érzékelve, hangot ad ki. Ez a hanginger indítja el azt a folyamatot, aminek a végeredménye az, hogy a gyermekek éjszaka is képesek lesznek a vizeletüket visszatartani vagy felébrednek arra, hogy megtelt a húgyhólyagjuk.

Gyógyszeres kezelés

Gyógyszeres kezelés: a mennyiben gyakori kis mennyiségű vizelés (kis kapacitású húgyhólyag), vagy gyakori vizelési késztetés a tünet, a hólyagkapacitás az éjszakai időszakra gyógyszeresen antikolinerg szerekkel növelhető.

Ha az éjszakai vizelet mennyiség sok és alacsony koncentrációjú, szintetikus ADH alkalmazásával az éjszakai vizelet mennyisége csökkenthető, a koncentráltsága és a sűrűsége növelhető.

Előfordulhat, hogy a sikeres kezeléshez a különböző készítmények megfelelő kombinációja szükséges.

A kezelést és a hosszú után követést mindig gyermek nephrológus végzi.

Amennyiben semmilyen kóros elváltozás, vagy egyéb, orvosilag indokolható ok nincs a háttérben, akkor pszichológiai vizsgálattal tisztázandó a pszichés háttér és az okozati tényezők.

Nagyon fontos kiemelni: nem neveletlenség, dac, ellenszegülés vagy rosszaság, szándékos „kiszúrás” a bevizelés. Semmiképpen nem szigorúbb nevelési fellépéssel, tiltással, megalázással, nyomok eltakaríttatásával, kezelendő a szituáció. Az enuresis leküzdésében sokat segíthet a szeretetteljes, biztonságot adó családi légkör, a pozitív hozzáállás és odafigyelés.

Bár a pszichés eltérések gyakran észlelhetők az enuretikusoknál, ez az eltérés már a következménye a betegségnek nem pedig az okozója. Éppen ezért, a pszichés eltérések megelőzése miatt fontos az időben elkezdett gyermekpszichiáter vezette kezelés (5 éves kor után).

Megjelent a Képmás Magazinban

Szerző: Dr. Kollák Zita nefrológusunk az  éjszakai bepisilésről beszélt a Családbarát magazinban itt.

 

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support