A hörghurutról

Az őszi, téli hónapok beálltával egyre szaporodnak a hurutos, lázas megbetegedések. A gyakori felső-légúti fertőzések mellett, szövődményes esetekben alsó légúti fertőzések is kialakulhatnak. Mikor is beszélünk alsó-légúti megbetegedésekről, melyek a leggyakoribb kórképek, melyek a legfontosabb tünetek?

Mikor is beszélünk alsó-légúti megbetegedésekről?

Anatómiailag a légcső alsó része, a hörgők, a hörgőcskék, a léghólyagocskák képezik az alsó-légutakat. Az alsó-légutak leggyakoribb megbetegedése a hörghurut, valamint a tüdőgyulladás.

A hörghurut esetében a légutakba került kórokozók által kiváltott gyulladás a hörgőkben, míg tüdőgyulladás esetében a léghólyagocskákban zajlik. A hörghurut, a tüdőgyulladás leggyakoribb kórokozói a baktériumok és a vírusok.

A heveny hörghurut mintegy 24-48 órával követheti a felső-légúti fertőzést, torokgyulladást. A nem kellően működő védekező rendszer következtében a kórokozók lejutnak a hörgőkig. Itt megindul a kórokozók szaporodása, majd ennek következtében a gyulladásos reakció lép fel. A heveny hörghurut legjellegzetesebb tünetei a rossz közérzet, a láz, a köhögés és a köpetürítés. A köpet kezdetben nyálkás, fehéres színű, bakteriális felülfertőzés esetén pedig sárgás-zöldes színűvé válik. Ha a hörgőkben pang a váladék, nehezen ürül ki, ez tovább segíti a baktériumok szaporodását. A gyermek vizsgálatakor a tüdő felett a hörgőkben pangó váladék okozta úgynevezett „szörtyzörejeket” hallunk. A mellkas röntgen-felvételen hörghurut esetében beszűrődés nem látható.

Kezelés

A hörghurut kezelésében is elsőrendű fontosságú a hörgőkben pangó váladék eltávolítása. A köhögés ezt a tisztító folyamatot segíti.

Amennyiben a köhögés nedves jellegű – a köhögés kapcsán köpet is ürül – produktív köhögésről beszélünk. A váladék könnyebb kiürülését, folyékonyabbá tételét a váladék „felszakadását” különböző váladékoldók is elősegíthetik. De azt is tudnunk kell, hogy a legjobb váladékoldást a megfelelő folyadékbevitel biztosítja, ezért a beteg gyermek folyadékbevitelét feltétlenül szorgalmaznunk kell. Csecsemőkorban a köhögés még kevésbé hatékony, így a váladékot a csecsemő nehezebben köhögi fel. Ebben az életkorban jó hatású a csecsemő mellkasának „kloppfolása”. Miről is van szó? Ha ujjainkat összeszorítjuk, és tenyerünkkel kúpot képezünk, akkor a mellkas „ütögetésekor” kúpozott tenyerünk és a mellkas között levegőcsapda képződik. „Ütögetéskor” a mellkasi rezonancia ráterjed a hörgők falára, és az ott lévő váladék könnyebben leválik. Amennyiben bakteriális fertőzésre van gyanú antibiotikus kezelés is szükséges lehet.

Tüdőgyulladás

A tüdőgyulladást is általában valamilyen felső-légúti fertőzés előzi meg. A legyengült állapot, a védekező rendszer csökkent működése segít a kórokozók elszaporodásának, a fertőzés ráterjedésének az alsóbb légutakra, a léghólyagocskákra. Tüdőgyulladás (különösen újszülött-csecsemőkorban) a véráramban lévő kórokozók szóródásának következményeként is létrejöhet.

A betegséget rossz közérzet, magas láz, étvágytalanság, köhögés, légzési nehezítettség, szapora légzés kíséri. A gyermek bágyadt, elesett általános állapotú. A fenti tünetek észlelésekor feltétlenül orvoshoz kell fordulni. A gyermek fizikális vizsgálatával, hallgatózás, kopogtatás segítségével az esetek nagy részében már felállítható a diagnózis. A laboratóriumi vizsgálatok, a mellkasröntgen felvétel a tüdőgyulladás kiterjedésének, súlyosságának megállapításában segít. Azt is tudnunk kell, hogy a folyamat gyorsan, akár órák alatt is változhat. A mellkasröntgenen a tüdőgyulladás röntgen jelei sok esetben csak napok múlva észlelhető.

A klinikai lefolyás, szükség szerint elvégzett laboratóriumi, bakteriológiai vizsgálatok, mellkas röntgenen észlelt elváltozás együttesen segítenek a diagnózis és a helyes terápia kiválasztásában. A súlyos bakteriális fertőzés esetén a gyermekek feltétlenül kórházi kezelést igényelnek.

A kórokozó elpusztítására az antibiotikumot, a nagyobb hatékonyság érdekében injekció, vagy infúzió formájában adják. Emellett egyéb kiegészítő, tüneti kezelés is sok esetben szükséges, pl. köhögéscsillapítás, váladékoldás, hörgtágító kezelés stb. A tüdőgyulladásban szenvedő gyermek esetében is nagyon fontos a megfelelő folyadékbevitel, a megfelelő táplálás.

Megelőzés

A megelőzésről néhány szót. Közismert, de nem elég következetesen alkalmazott módszerek tartoznak ide. Az időjárásnak megfelelő réteges öltözködés mellett, a vitamindús táplálkozás, kiegyensúlyozott életmód is segítenek az egészség megőrzésében. A gyermeket télen is vigyük szabad levegőre, sétálni, játszani. Fertőzéses időszakban kerüljük a tömeget, a közösséget, bölcsőde, óvoda.

Szerző: Dr. Szabolcs Andrea

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support