Kórházba megyünk

Az egész családnak nagy megrázkódtatás, ha gyermekük bármilyen betegség, vagy kivizsgálás céljából kórházba kerül felvételre. Abban, hogy a gyermek hogyan tűri a kórházat, a családi környezet hiányát, a betegségen kívül az életkor, az értelmi és az érzelmi fejlettség, illetve az is közrejátszik, hogy milyen a szülő és a gyermek viszonya.

Fontos, hogy amennyiben módjuk van rá, a kórházi felvétel előtt gyermeküket kellő időben és megfelelő alapossággal készítse fel. Több lehetőség kínálkozik erre, azonban mindig tartsák szem előtt gyermekük életkorát, testi és lelki alkatát és ennek megfelelő módszert kell választani.

Kisebb gyermekek esetében javasolható, hogy játszanak a gyermekkel „orvosos, kórházas” szerepjátékot. Életkorának megfelelően el kell magyarázni neki, hogy miért kell kórházba mennie, hogyan is néz ki a kórház. Az a szülő cselekszik helyesen, aki őszintén előkészíti gyermekét mi fog vele történni.

A gyermeknek is könnyebb elviselni az előre tudott kellemetlenséget, fájdalmat, mint a szorongást, a bizonytalanságot, félelmet.

Ha előre tudják, hogy a gyermeküknek kórházba kell mennie, már néhány nappal előbb beszéljenek neki róla. Fontos, hogy a gyermek tudja: ott kell maradnia, és ott is kell aludnia! Beszélgessenek vele, mondják el neki, hogy lesznek ott más gyerekek is. Mondják el, hogy a doktor néni, vagy doktor bácsi meg fogja vizsgálni, a nővérkék fognak rá vigyázni, és mindenben fognak neki segíteni. Együtt készítsék össze a holmiját, amire a kórházban szüksége lehet.

Ha váratlanul, sürgősséggel kell mennie a kórházba, akkor is mondják el neki, hogy mi fog vele történni!

Ha már bent vannak a kórházban, és el kell válniuk gyermeküktől, akkor nagyon fontos, hogy búcsúzzanak el tőle! Ne akkor „szökjenek el”, amikor nem veszi észre!

A szülő, édesanya felvétele: Sok kórházban lehetőség van arra, hogy a szülők a gyermekük mellett maradhassanak. Szoptató anyák esetén ez természetes. Csecsemő-és kisdedkorban is sok kórházban törekszenek arra, hogy az édesanyát is elhelyezzék. Ennek különböző módozatai vannak, anyaszállók, baba-mamás kórtermek. Ha ezzel a lehetőséggel élni kívánnak, akkor forduljanak az osztályvezető főnővérhez, aki tájékoztatást tud adni. Ezután meg kell beszélni a gyermek kezelőorvosával a folyamatos benntartózkodást, aki az adott esetnek megfelelően intézkedik (más szabály vonatkozik a csecsemőjüket szoptató anyákra, a vidéken lakó szülőkre stb.). Több kórházban az édesanyák elhelyezése térítés ellenében történik.

Tudjuk, hogy gyermekük látogatása milyen fontos a család minden tagja számára és ennek érdekében igyekeznek mindenhol ezt az igényt biztosítani. De Önök is vegyék figyelembe az osztály munkarendjét, a kijelölt látogatási időt. A szűk családi kör látogasson elsősorban, egy beteget egyszerre csak egy látogató. A búcsúzás nem könnyű sem Önnek, sem gyermekének. Mondja meg gyermekének, hogy el fog menni, de biztosítsa arról, hogy visszajön, és lehetőleg a következő látogatás várható időpontját is adja meg. A látogatások alkalmával hozzanak apró ajándékokat, meglepetéseket, testvértől, társaitól rajzot. Meséljenek neki az otthoni dolgokról, arról, hogy mi történt az óvodában/iskolában, mit üzennek a társai. Így továbbra is mindenről tudni fog, és nem érzi magát elszakítva a családtól.

Ne felejtsék otthon az alábbiakat

Gyermekének: Legkedvesebb játékát, kedvenc meséskönyvét, tisztálkodási eszközöket, fogkefét, fogkrémét, fésűjét, papucsát, háló,- és nappali ruháját.

Az orvos munkájának könnyítése érdekében: Oltási kiskönyvét, az előzetes orvosi vizsgálatok, kezelések dokumentációját, a korábbi bentfekvésekről szóló zárójelentéseket, gyógyászati segédeszközöket.

A felvételi adminisztrációhoz: Érvényes biztosítási kártyát, TAJ-kártyát, orvosi beutalót, a szülő személyigazolványát, külföldi állampolgár az útlevelet, biztosítási dokumentációját, EU kártyáját.

A gyermek felvétele kórházi osztályra

A kórházi felvétel jelentős esemény a gyermek életében. Sajátos helyzetet teremt az ismeretlentől való esetleges félelem, a betegség természetéből adódó fájdalom, szorongás, a szülőktől, a családtól való elválás miatt. Gyermekük emiatt izgatott lehet, és talán soha máskor nincs nagyobb szüksége az odaadó szülői szeretetre. Kérjük, hogy szeretetteljes, de kellő határozottsággal legyenek gyermekük és a kórházi személyzet segítségére ebben a nehéz időszakban.

Az orvosok, nővérek számára minden gyermekükkel kapcsolatos információ nagyon fontos. Kérjük, hogy lényeges észrevételeiket, megfigyeléseiket, gyermekük étkezési, alvási, játék stb. szokásait részleten ismertesse. Ezekről a gyermek felvételekor mind nővéri, mind orvosi részről írásos dokumentáció is készül.

Az orvosok, a gyermek kórtörténetének megismerése, az általános fizikális vizsgálat után részletes információt adnak a további várható diagnosztikus és terápiás beavatkozásokról. Az erről szóló dokumentumot írásban is rögzítik, amelyet a szülőnek is alá kell írnia. Néhány speciális beavatkozáshoz, műtét, szövettani mintavétel, stb. a szülő kiegészítő írásos beleegyezése szükséges, amelyet szintén megelőz egy részletes szóbeli és írásbeli tájékoztatás. Az osztályos felvételkor ezenkívül mind szóban, mind írásban ismertetik az osztály házirendjét, amelyet a zökkenőmentes munka, a gyermekek nyugalma érdekében fogadjanak el.

Minden osztályon több orvossal találkozhat, akik gyermekük kezeléséhez, gyógyulásához közvetlenül, vagy közvetve hozzájárulnak. Az osztályos orvos végzi gyermeke kezelésével kapcsolatosan a mindennapos orvosi teendőket. Ezen kívül osztályvezetői vizitek, főorvosi vizitek is rendszeresen történnek, amelynek során összegzik, értékelik az addigi eredményeket, megbeszélik a kezelést, a kiegészítő vizsgálatokat. Időnként több szakorvos specialista is megvizsgálja a gyermeket, és megbeszélik a teendőket, ezeket a megbeszéléseket nevezik konzíliumnak.

Gyermekük ápolását, gondozását képzett, a gyermekápolásban jártas nővérek végzik. A gyermekápolónők műszakonként váltják egymást, ezért előfordulhat, hogy egy nap leforgása alatt több osztályos nővérrel is találkoznak.

Bármilyen kérdésük van gyermekük állapotával, kezelésével vagy ápolásával kapcsolatosan, bizalommal fordulhatnak az osztályos orvosához, illetve a szolgálatban lévő osztályos nővérhez. Kérjük, hogy az osztály munkájának zavartalansága érdekében előzetesen tájékozódjon, hogy mely időpontban a legalkalmasabb a gyermeke állapota felől személyesen, vagy telefonon érdeklődni. Tudniuk kel, hogy bizonyos vizsgálatok viszonylag gyorsan elvégezhetők, és néhány órán belül eredményt is tudunk mondani, viszont vannak olyan vizsgálatok, amelyek hosszadalmasak lehetnek, akár több hetet is igénybe vesz, míg az eredményt közölni tudjuk.

Hazaadás

Elbocsátáskor kérjük, hogy az előre megbeszélt időpontban érkezzenek gyermekükért. A hazaadás legoptimálisabb időpontja a kora délután. Nem szerencsés a gyermeket várakoztatni, akit a hazamenetel jelentősebb késése esetenként megviselhet. Kérjük, hogy a gyermek hazavitelét ne halasszák az ügyeleti időszakra, hiszen a legmegfelelőbb tájékoztatást, az otthoni utókezelésre, későbbi ellenőrző vizsgálatokra stb. vonatkozóan a kezelőorvos adhatja meg Önöknek.

A gyermek hazaadásakor kapják meg a zárójelentést, amely tartalmazza az elvégzett vizsgálatokat, azok eredményeit, a kórtörténetet, a kórismét, a gyógykezelést. Az otthonra ajánlott gyógyszereket, a javasolt életmódot, esetleg diétát. A szükséges kontroll időpontját stb.

Szerző: Dr. Szabolcs Andrea

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support