Mire érdemes odafigyelni gyermekkori hasmenés és Salmonella fertőzés esetén?

Mit érdemes tudni a hasmenésekről általában? A gyermekkori hasmenések jelentős részét vírusos fertőzések okozzák. A gyakran hányással kezdődő betegségeket 1-2 nap elteltével követi a hasmenés, amely általában egy héten belül szűnik. A legtöbb esetben szájon át végzett folyadékpótlással, vagy ún. rehidráló oldat alkalmazásával kisded- és gyermekkorban is otthon kezelhető betegségről van szó. A kezdeti időszakban érdemes odafigyelni arra, hogy a gyermeknek van –e rendszeresen vizelete, a hányás után kicsit várva kanalanként, kortyonként érdemes az elvesztett folyadékot pótolni, amely általában 50-100 ml, székletenként is hasonló mennyiség pótlása szükséges.

Rehidráló folyadék Hasmenés során folyadékot veszít a szervezetünk, a rehidráló oldat segít pótolni a folyadékot, és az ásványi anyagokat is.

Hivatalos neve orális rehidráló folyadék (ORS).

Kis adagokban,kortyonként ajánlott fogyasztani.

A patikában is kapható az elkészítéséhez való por (ORF), de házilag is el lehet készíteni hasonlót.

1 liter forralt és lehűtött vízben 2 evőkanál cukrot vagy mézet és egy negyed kiskanál sót oldunk fel.

Vagy, 1 liter forralt és lehűtött vízben 3 kávéskanál szőlőcukrot és fél kávéskanál sót oldunk fel.

A pótlás formája lehet a már említett rehidráló oldat, vagy -ha azt a gyermek nem fogadja el- bármilyen -lehetőleg cukortartalmú- folyadék. A mennyiség szempontjából irányadó, hogy egy 10 kg-os gyermek napi folyadékigénye 1 liter, egy 20 kg-os gyermek napi folyadékigénye 1,5 liter, ebbe leves, joghurt, kakaó stb. is beleszámolható, ezen felül székletenként, vagy hányásonként a fenti mennyiség beadása szükséges.

Mikor érdemes orvoshoz fordulni?

  • ha a gyermek vizeletének mennyisége nagyon megkevesbedett, vagy nincs
  • ha nagyon bágyadt, elesett, aluszékony
  • sokat hány, és nem mutat javuló tendenciát, vagy két napon túl is jelen van hányás
  • magas, nehezen csillapítható láza van.
  • a hányás mellett más idegrendszeri tünetet észlelünk pl.: látászavar, járászavar, aluszékonyság, beszédképtelenség, görcs stb.)


Hogyan terjed a hasmenés és hogyan lehet kimutatni a kórokozóját?

A hasmenések terjedésének oka legtöbbször a piszkos kéz, vagyis a nem megfelelően elkészített, vagy megmosott élelmiszer. A betegségben szenvedő ember, akinek széklete tartalmazza a kórokozót, amely a kézre kerülve az ételbe kerülhet, vagy testi kontaktussal tovább adható.

A különböző vírusfertőzések kimutatása egy-két kivételtől eltekintve (pl. rota- és adenovírus gyorstesztek) nehézkesek, és sokszor a tünetek meg is szűnnek, vagy jelentősen javulnak, mire a lelet megérkezne. Székletet tenyészteni, éppen ezért csak elhúzódó formák esetén van értelme, és ha felmerül, hogy valamilyen baktérium, vagy parazita áll a fertőzés hátterében.

Mi okozza a Salmonella fertőzéseket és milyen formái vannak?

A Salmonella fertőzések a gyermekkori hasmenések egy speciális csoportját alkotják, amelyeknél nem vírus, hanem egy baktérium okoz fertőzést. A Salmonella szerotípusától és a gazdaszervezettől függően a betegség különböző formákban jelentkezhet.

A fertőzésnek van egy ma már ritkán jelentkező, igen súlyos formája a hastífusz, amely magas lázzal és ködös tudatállapottal jár, de hasmenés nem kíséri, sokkal gyakoribb azonban a Salmonella hasmenést okozó formája, amelyet szalmonellózisnak nevezünk. A kórkép gyakran járványosan jelentkezik, tömeges megbetegedéseket okozva.

Hogyan terjed a szalmonellózis?

A Salmonella az állatok, szárnyasok és emberek bélrendszerében szaporodik. A legtöbb fertőzés szennyezett élelmiszerrel történik. A fertőzött étel általában normál kinézetű és normál illatú és legtöbbször állati eredetű (pl. szarvasmarha, szárnyasok, tej, vagy tojás), de más ételek (pl. zöldségek) is fertőzöttek lehetnek. A Salmonella sokszor úgy kerül bele az ételbe, hogy az ételt árusító, vagy készítő egyén nem mos megfelelően kezet a mellékhelyiség használatát követően. A fertőzést azonban állatok simogatásával is el lehet kapni, sok háziállat, szárnyas (különösen fiatal egyedek pl. kiscsibe, kiskacsa), de hüllők (pl. teknős, kígyó stb.) is hordozhatják a Salmonellát, érdemes ezért az ilyen állatok simogatását követően azonnal kezet mosni (pl. állatkerti simogató). Lényeges tudni, hogy a hőkezelés megöli a Salmonellát, ezért pasztörizálatlan tejet, vagy nyers tojást tartalmazó ételt ne fogyasszunk. Nyers hús, vagy tojás konyhai alkalmazása után mossunk mindig kezet, tisztítsuk le megfelelően a munkafelületet és kerüljük a csecsemővel- vagy kisgyermekkel való kontaktust, akik életkoruknál fogva fogékonyabbak a fertőzésre.

A szalmonellózis tünetei:

A szalmonellózis tünetei általában 12-72 órán belül jelentkeznek.

  • hasmenés,
  • láz,
  • hasi fájdalom,
  • hányinger, hányás,
  • hirtelen kezdődő fejfájás.

Milyen a betegség lefolyása és hogyan kell kezelni? Az ép immunitású egyénben a betegség általában egy hét alatt lezajlik és különösebb kezelést nem igényel. Csecsemőkben és idősekben, vagy akiknek valamilyen más okból gyengébb az immunrendszerük súlyos fertőzéseket válthatnak ki, ilyenkor a kórokozó nem csak a bélben okoz betegséget, hanem a véráramba jutva a szervezet más részeit (pl. ízületek) is megbetegíti, ilyen esetben szükséges kórházi felvétel és antibiotikus kezelés is. Enyhe esetekben azonban a feleslegesen alkalmazott antibiotikus kezelés a betegség elhúzódását, hosszas kórokozó hordozást okozhat, ezért kerülendő.

Kinél gyakori a szalmonellózis? Érdemes tudni, hogy az öt év alatti gyermekeket fertőzi meg legtöbbször a betegség, ebben a korosztályban olyan gyakori a fertőzés, mint az összes többi korosztályban együttvéve.

Vannak –e hosszú távú következményei a Salmonella fertőzésnek? Ritkán tartósan fennálló ízületi fájdalom, szemészeti problémák és vizeletürítési zavarok jelentkezhetnek Salmonella fertőzést követően.

Mi a széklettenyésztés? A betegség diagnózisát a széklet tenyésztésével lehet igazolni.

Tudni kell azonban, hogy a baktérium a bélrendszerben, epeutakban hónapokig még megmaradhat, és a korábban fertőzött egyén tovább terjesztheti a betegséget. Az előzőek miatt 0-3 éves gyermekekkel foglalkozó munkahelyeken, egészségügyi- és szociális intézményekben, illetve anyatejjel foglalkozó dolgozók körében, ha a betegségen az illető átesett, két Salmonella mentes székletmintára van szükség ahhoz, hogy ismét egészségesnek minősítsék és dolgozhasson, anélkül, hogy tovább terjesztené a betegséget. A bölcsődébe járó gyermekekre is ez vonatkozik, különben fennáll a veszélye annak, hogy a többi gyermeket is megfertőzik.

Összességében elmondható, hogy a Salmonella által okozott hasmenéses megbetegedések általában enyhe lefolyású, otthon kezelhető betegséget okoznak, kórházi bentfekvésre ritkán van szükség, az legtöbbször antibiotikus kezelésre nincs szükség. Kisgyermekek fokozottan veszélyeztettek, azonban megfelelő kéz higiénével és az ételek hőkezelésével még a nyári melegben is megelőzhető betegségről van szó.

Szerző: Dr. Major János

Kapcsolódó cikkek: 

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support