A sóbarlang és a légzőszervi betegségek

Sok kisgyermeknek okoznak újra meg újra különböző heveny vagy idült légzőszervi megbetegedést az érzékeny nyálkahártyái és a szakorvosok tapasztalatai szerint egyre nő az allergiában szenvedő és az asztmás gyerekek száma.

Kiegészítő kezelésként ajánlható számukra a sópára belégzésén alapuló kúra, amely ma már nemcsak a tengerpartok jótékony klímájában, távoli sóbányák hűs levegőjében érhető el, hanem egyre több helyen elérhető.

Só-terápia

A speciális só-terápiának elsősorban asztma, idült légcsőhurut, pollenek okozta allergiák esetében van jótékony hatása..

A világon számos hajdani sóbányában (például Lengyelországban, Erdélyben ) szerveznek kúrákat orvosi felügyelet mellett a betegeknek. A sóbányák gyógycélú megnyitása kiváló terápiás lehetőség. Hasonlóképpen javíthatja a betegek közérzetét a tengerparti klíma. A városokban egyre több helyen találkozunk a felirattal „Sóbarlang”, „Sóterápia”.

Miről is van szó,hogyan fejti ki kedvező hatását a sóterápia.

Lényege, hogy a sóbarlangba klímaoldat párolgása következtében, negatív ionizáció jön létre, így a légzőszervek nyálkahártyái aktiválódnak.

A sóterápia helyben is alkalmazható, kiváltva az utazást, szanatóriumi kezeléseket. A terápia természetesen az orvosi kezelést nem helyettesíti, hanem kiegészítő jellegű. Hasznossága lemérhető azon, hogy a betegek közérzete javul, kevesebb gyógyszerre van szükségük, tüneteik, a köhögésük, a nehézlégzésük enyhül. Az allergiásoknak a pollenszezon előtt egy-két hónappal már érdemes elkezdeni a kúrát. A kúra kezdetekor 10 percet ajánlott tölteni a sótéglákkal, sóoldatos párologtató edényekkel felszerelt kb. 20 fok hőmérsékletű sóbarlangban,majd ez az időtartam fokozatosan növelendő napi egy órányira. A sóbarlangokban a gyermekek játszhatnak. Két hetes kúra hatása eredményeképpen enyhül a gyerekek krónikus köhögése, oldódik, felszakadozik a nyálkahártyákra rakódott slejm, és az idült betegségek ritkábban, enyhébb formában jelentkeznek. Az allergiában, asztmában szenvedő gyerekeknél elsősorban ősszel és tavasszal alkalmazzák a kúrát, és télen a krónikus köhögést is enyhíti. Van arra is lehetőség, hogy a párologtatni kívánt sóoldatot hazavigyék. Így otthon is biztosítani lehet a tiszta, páradús levegőt: ugyanis a magas relatív páratartalom miatt létrejött aerosol cseppecskék lecsapódnak a por, füst és pollenszemcsékre, azokat leülepítik.

Szerző: Dr. Szabolcs Andrea

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support