“… Tartozunk azzal, hogy az erőtlenek gyengeségeit hordozzuk,...”   Róma 15,1

Felület
Állítsa be a kezelőfelületet, hogy megkönnyítse a használatát különböző körülmények között.

Magyarországi Református Egyház Bethesda Gyermekkórháza                              
1146 Budapest, Bethesda utca 3. Hiteles egészségügyi weboldal
+36-1-920-6000 
bethesda@bethesda.hu 

Bethesda Youtube Bethesda Facebook Bethesda Instagram

 

Címlap / Önkéntesség

Önkéntesség | Bethesda Gyermekkórház

Kedves Érdeklődők!

Örömmel tapasztaljuk, hogy milyen nagy az önzetlen segítés, vagy a diakóniai munka utáni vágy magánszemélyekben és közösségek csoportjaiban. Ezért hálásan és szívesen fogadunk minden megkeresést, felajánlást, jó szándékból fakadó egyéni elképzelést. Ugyanakkor tapasztalataink azt mutatják, hogy szükséges kereteket adnunk az önkéntes munkához éppen azért, hogy önkénteseink tartalmas, értelmes feladat végzése közben, a sikerrel teljesített vállalás élményének birtokában nyerjék el szándékaik igazolását és jutalmát. Ezért kérjük, olvassák el figyelmesen az alábbiakat, és keressék meg azt az önkéntes munka formát, amely szándékaiknak és lehetőségeiknek, egyéni és közösségi adottságaiknak a legjobban megfelel, amelynek teljesítésére képesek, amiért felelősséget tudnak vállalni.

 

Közösségi szolgálat középiskolások számára

Jelenleg három középiskolával van olyan megállapodásunk, amelynek alapján diákjaikat közösségi szolgálatra fogadjuk.  Ezen felül csak kivételes esetben, meghatározott programhoz tudunk újabb csoportot fogadni.

Jelentkezés és kapcsolattartás: Reményi Imre önkéntes koordinátor

 

 Betegirányító önkéntes  

Aki ezt a munkát vállalja, a kórházba érkezőket segíti információval, kíséréssel, helyszínek megtalálásával, a vendégek fogadásával, útbaigazításával, problémamegoldással. Tapasztalataink szerint a hozzátartozók szívesen veszik, ha fogadja és segíti őket valaki, a személyes törődés jeleként értékelik.
Elsősorban felvételes napokon: hétfőn, szerdán, pénteken, vagy az ünnepek előtti időszakban, amikor a betegforgalom igen nagy, jelentős segítség, ha van betegirányító önkéntesünk. A betegirányító önkéntes a portaszolgálattal együttműködve tudja a leghatékonyabb munkát végezni. Annak ajánljuk, aki jól kommunikál, gyors helyzetfelismerő és jó konfliktuskezelő képességgel rendelkezik.

 

Ambulancián segítő önkéntes

Különösen a nagy forgalmú ügyeleti időszakokban tud jó szolgálatot tenni az ambulancián segítő önkéntes, aki a várakozás feszültségét könnyítheti beszélgetéssel, foglalkozással, meséléssel, rajzolással, játékkal.
Olyanoknak ajánljuk, akik könnyen teremtenek kapcsolatot, és jól kommunikálnak, rugalmasak és elboldogulnak olykor feszült légkörben is. Fontos, hogy egyszerre több gyerekkel, azaz gyerekcsoporttal kell foglalkozni. Dajkai, óvónői, vagy más pedagógiai, foglalkoztatói, esetleg "ügyfélszolgálati" tapasztalattal rendelkezők előnyben.

 

"Az ambulancia várójában nagy a nyüzsgés. A családok jönnek, mennek, vizsgálatról-vizsgálatra. A szülők az aggodalomtól idegesek, türelmetlenek, a gyerekek, attól függően, hogy jártak-e már itt, vagy sem, vagy ijedtek, nyugtalanok, vagy izgatottan várják, mi is fog történni velük. Mindegy, hogy néhány perc, vagy hosszabb a várakozás, a feszültség ott van a levegőben, és az önkéntes feladata ezt feloldani, amennyire csak lehet. Ez az én dolgom is. Hetente egy alkalommal én próbálok ebben segíteni. A kicsiknek, rajzolgatással, mondókázással, mesekönyvvel, vagy akár babázással, kockavár építéssel, a felnőttek felé együttérzéssel, nyugalommal, alkalmanként „okos hallgatással”, olykor pedig pedagógusi tapasztalataim megosztásával próbálom a várakozás idejét elviselhetővé tenni. Boldoggá tesz, ha egy kisgyerek már nem könnyes szemmel, szülei pedig a gyógyulásban való őszinte bizakodással lépnek be a vizsgálóba, kifelé jövet pedig rám mosolyognak…"  - Szolgálat a gyerekek mellett - Anita néni

 

 

Ágy melletti önkéntes munka:

Az önkéntességnek ezt a formáját kizárólag leinformálható, azaz hiteles személyes adataikat rendelkezésre bocsájtó, testileg-lelkileg egészségesnek bizonyuló, érzelmileg érett, képzésen, a kórház önkéntes programjaiban részt vállalni szándékozó és hajlandó, valamint hosszabb távú segítésben gondolkodó ("ha pl. hozzáfogtam egy krónikusan beteg gyerek és családja látogatásához, akik akár több, mint egy évet töltenek nálunk, és akik látogatásaim nyomán kötődni kezdtek hozzám, akkor tudnom kell, hogy nem léphetek le a félidőben), 18 év feletti felnőtt, vagy érett, felelősséget vállalni tudó 16 év feletti diák, és nyugdíjas: nagyapai, nagyanyai attitűddel rendelkező, hittérítői szándéktól mentes, de spiritualitásra nyitott, mesélni, beszélgetni, meghallgatni jól tudó, rugalmas, de időkereteket tartani képes, élettapasztalattal és elfogulatlan kommunikációs készségekkel megáldott személy vállalhatja a ránk bízott gyermekek és szüleik pszichés és szociális biztonsága javára és érdekében, a "mentálhigiénés team" tagjaival való közvetlen együttműködés kontrollja alatt. Egyébként teljes önállósággal és szabadsággal rendelkeznek, és önjáróan kell működniük. Tárgyi eszközöket (munkaruha, védőeszközök, azonosító-, és belépőkártya, rajzpapír, ceruza, filc, festék, társasjáték, kesztyűbáb, szőrállat, stb.) biztosítunk.  Egészségügyi "kiskönyv", azaz évenkénti egészségügyi alkalmassági vizsgálatot igazoló (C.3151) nyomtatvány megléte kötelező!

Jelentkezés és kapcsolattartás:  Reményi Imre önkéntes koordinátor

 

Fizikai önkéntes munka

Ezt formát azok választják, akik a kórház külső és belső környezetének rendben tartásában, csinosításában szeretnék kivenni részüket. Általában idényjellegű munkákról van szó, mint pl. a kertrendezés, kerítésfestés, vagy kamion kipakolása, raktár-, irattárrendezés stb. alkalmi jelleggel. Ilyen munkára gyakran ajánlkoznak gyülekezeti (ifjúsági) csoportok, közösségek, iskolai osztályok, cserkészcsapatok, vállalati, munkahelyi közösségek, családok, magánszemélyek.
 

Jelentkezés és kapcsolattartás: Reményi Imre önkéntes korrdinátor

YouTube: 
Embedded thumbnail for Önkéntesség

©2016 | 1146 Budapest, Bethesda utca 3. (Zugló) Tel.: +36-1-364-9020  | Design: BT

Önkéntesség

Hiba

A webhelyen nem várt hiba történt. Érdemes később újrapróbálkozni.