Adomány és más események

A Fidesz Női tagozata és az  EON Hungária Zrt. 1.500.000 Ft-ot adományozott a Bethesda Gyermekkórháznak azzal a céllal, hogy a Pszichoszomatikus Osztály különféle teszteket, többek közt az autizmus felismerését segítő teszteket, valamint a gyógyítást szolgáló eszközöket vásárolhasson.

Az ünnepélyes átadás helyszíne a Bethesda Pszichoszomatikus Részlege volt, ahol a Női Tagozat képviseletében Pelczné Dr. Gáll Ildikó nyújtotta át az adományt jelképező csekket. Beszédében kiemelte, hogy a Női Tagozat mennyire átérzi a pszichés problákkal küzdő gyermeket nevelő családok helyzetét, és milyen fontosnak tartják sorsukon könnyíteni. Reményét fejezte ki, hogy az adománnyal hozzájárulhatnak a kis betegek, köztük az autizmussal küzdők állapotának javításához. illetve a társadalmi beilleszkedésük segítéséhez, hiszen a becslések szerint számuk hazánkban 65 ezer és 100 ezer közé tehető és sajnálatos módon ez a szám évente emelkedik. Fontos a felismerés a szülőknek is, – folytatta – hogy korán elkezdhessék az autisták számára kidolgozott programokat. A Női Tagozat ezért keresett meg  olyan cégeket, akik társadalmi felelősségvállalásukkal kapcsolódni tudnának a programhoz. Több cég közül az EON Hungária Zrt nyújtott kezet és adta meg a kért összeget a kórház számára. A Bethesda képviseletében Dr. Velkey György főigazgató, dr. Hirsch Anikó az osztály főorvosa, dr. Sztanó Flóra pszichiáter, Boros Zsuzsanna pr-referens és az osztályon szolgálatot teljesítő nővérek fogadták és köszöntötték az adományt hozó vendégeket, valamint a sajtó képviselőit, akik érdeklődésükkel tüntették ki az amúgy csendes és házias eseményt.

A Fidelitas önkéntesei egy gyermeknap előtti akciósorozat egyik részeseményeként az Ilka utcai kert játszóeszközeit takarították le, és újították fel. Az akció lényege, hogy tizenkilenc megyében, illetve Budapesten a Fidelitas tagjai ellátogatnak gyermekekkel foglalkozó intézményekhez, óvodákhoz, iskolákhoz, nevelőotthonokhoz, gyermekotthonokhoz, ahol önkéntes munkával segítik az intézmények működését. A munkához kötődően sajtótájékoztatót is tartottak.

A skót ECO-Congregation ökumenikus programja keretében április 27-én a Bethesdába látogatott Adrian Shaw az Eco Congregation vezetője és felesége. Elkísérte őket a Református Teológiáról dr. Kodácsy Tamás, valamint Gyimóti Géza, aki az egyházak ökológiai munkájában tájékozódik műszaki szakemberként. A vendégeket a nemrég lezajlott „Norvég projekt” keretében megvalósult energiakorszerűsítési rendszerünk és az a szándék érdekelte, amivel a Bethesda a programba belefogott. A vendégeket Boros Zsuzsa pr-referens és Mészáros Imre logisztikai vezetőnk fogadta és kalauzolta, miközben megválaszolták számos kérdésüket. A beszélgetés során kéderült milyen nagyra értékelik a Bethesda azon törekvéseit, hogy az un. ökolábnyom Magyarországon minél kisebb értéket adjon, s milyen nagyszerűnek tartják, hogy épp egy egyházi intézmény jár elő jó példával. A rövid látogatás végén tovább buzdítottak az ökológiailag kiegynsúlyozó szemléletű tervezéshez és további zöld programok megvalósításához.

A Károli Gáspár Református Egyetem Hittudományi karán régi szokás, hogy a heti, teológusok számára tartott istentiszteletre meghívnak egy-egy gyülekezetet, vagy intézményt részben az ismerkedés szándékával, részben azért, hogy a vendég vendégelje meg az éhes teológusokat. Ez a szokás még a kollégiumi mendikáns időkből származik, némiképp átalakult persze a 21. századra. Nos így esett, hogy május 3-án egy kis csapat vonult el tőlünk a Ráday utcába főigazgató úr vezetésével, ahol részt vettek a Nagy professzor prédikációjával tartott istentiszteleten, majd ki-ki a maga munkaterületéről beszélt röviden. Ezt követően testületileg átvonultak a díszteremből az ebédlőbe, és a mieink a professzorok asztalánál ülve élvezték a dicsőséget valamint a teológusok vidám asztali beszélgetésének látványát nem beszélve a finom ebédről, melyet a dékán úrral közös kávézás zárt be a hajdan volt teológiai professzorok képeitől övezett kis tanácsteremben. (Küldöttségünk: Bencze János lelkész, diakóniai igazgató, Németh Sándor családterapeuta asszisztens és pásztoralpszichológiai lelkigondozó, Magai Margit katecheta pedagógus, Szalma Anna szociális munkás, és dr. Velkeys György főigazgató)

-rgy-

 

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support