„Aki egytől függ, az nem függhet mindenkitől.” Reformációi istentiszteletünk

A Bethesdában nagy hagyománya van a reformációi istentiszteletnek. Ilyenkor jönnek el a legtöbben, ilyenkor adjuk át a Bethesda kitűzőket, ilyenkor jönnek seregével kívülről meghívott vendégek, és ilyenkor érezzük a legjobban, hogy van saját utunk az egészségügy nagy rendszerében.

Az idei ünnepségünk talán azért is volt különleges, mert ezzel zártuk itt a Bethesdában a reformáció 500. évfordulójához kapcsolódó eseményeinek sorát. Eseményekben, programokban gazdag év áll mögöttünk, ideje „lejönni a hegyről”, az ünnepi fényből, hogy a dolgos hétköznapok hirdessék csupán, gyógyítani, segíteni vagyunk a földön, ez a mi hivatásunk.

Istentiszteletünk egyszerű volt és mégis nagyszerű. Igehirdetőnk Prof. dr. Szűcs Ferenc emeritus teológiai tanár a Lukács evangéliumából (9,36) hozott idézettel világította meg, hogy mit is hangsúlyozott a reformáció. Egyedül! (Egyedül a hit, egyedül a kegyelem, egyedül Krisztus) Nincs sokféle megoldás, csak egy. Ebben kell egyeknek lennünk. Ezért szabad felülnézetből ránéznünk a világra, mert van az életünknek felülnézete is. Manapság mindenki inkább az alulnézetet érzi magáénak. Ahogy Remenyik Sándor mondja 1931-ben írt versében:

„Testvérem, társam, embernek fia.

Igaz: a hegyen nem maradhatunk.

Igaz: a völgyben más az alakunk,

Nekünk lényegünk, hogy szürkék vagyunk.

Botránkozásul vagyok neked én

És botránkozásul vagy te nekem,

Mégis: legyen nekünk vigasztalás,

Legyen nekünk elég a kegyelem:

Hogy láttuk egymás fényes arculatját,

Hogy láttuk egymást Vele – a Hegyen.”

Az istentisztelet után ritka alkalom, egy felnőtt keresztség tanúi voltunk. Színai Tamás, epilepszia klubunk tagja, régi ismerősünk, akit évtizedek óta kezelt neurológiánk, aztán átadott a felnőtt gyógyászoknak tért vissza közösségünkhöz, hogy a keresztség szentségében részesüljön.

Végül Velkey igazgató úr köszöntötte vendégeinket, támogatóinkat, akik tiszteletbeli bethesdássá léptek elő egy kis arany kitűző átadása által kórházunkért kifejtett jótékony munkájuk elismeréséül. Gui Angéla, a Nemzeti Egészségfejlesztési Intézet (NEFI) egészségkommunikációs vezetője, Dr. Bálint Balázs, a Gólyafészek Születésközpont vezetője, Dr. Feller Antal a Hungaropharma vezérigazgatója, Dr. Nemcsók Dénes környezeti és energiahatékonysági operatív programokért felelős helyettes államtitkár, Derecskey László a Belvárosi Nyomda igazgatója, Nt. Szilágy István a SÁRA Alapítvány vezetője és Nagy Tamás a Targetmedia vezetője, illetve távollétében Séllyei László vették át kitűzőjüket.

A Bethesdából 5 év hűséges szolgálat után Albertné Pere Adél, Dr. Balázsfi Réka, Bálint Emese, Balkányi Nóra, Bóbisné Buzás Klaudia, Dr. Bodó Tímea, Ecsedi Ágnes, Edviné Velti Krisztina, Garajszki Alexandra, Jászai Zsolt, Kovács Jánosné, Dr. Kováts Dávid, Molnár Nikolett, Dr. Párkányi Adrienne, Sasvári-szekeres Anita, Sztyéhlik Bernadett, Tógyer Éva, Zsitvai Klaudia vehették át jelvényüket.

Az ünnepség és istentisztelet igazi színfoltja volt a Szent István Király Zeneművészeti Szakközépiskola leánykara, akik Kodály művekkel készültek Tőkés Tünde karvezető irányítása mellett.

Az ünnepséget szeretetvendégség zárta.

-rgy-

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support