Ellátósok Igalon

A Somogy megyei Igalon van a Bethesdának egy kis háza, nevezzük üdülőnek. Nemcsak arra való, hogy munkatársaink nyaraljanak-teleljenek ott családjaikkal, de arra is, hogy kisebb szakmai közösségek vonuljanak el oda, feltöltődni, megpihenni, vagy munkájukból adódó kérdéseket megbeszélni. Eddig a Neurológia és a Mentál részleg élt a lehetőséggel, valamint immár második alkalommal az ellátósok: egyszerűbb néven a takarítók.

Vezetőjük Pap Márta kórházhigiénikus nagy súlyt helyez arra is, hogy csapatát időről-időre összeszedje az elvonulás, pihenés, lelki feltöltődés közös élményére. Az idei alkalom némiképp jutalom is volt, hiszen a „takcsi nénik” a Norvég beruházással járó por, építési hulladék, stb. felszámolása miatt extra feladatokkal teli időszakot zártak.

11-en közülük tehát útnak indultak május 5-én a hosszú ideje szervezett és tervezett egy egész és két fél napos kirándulásra. Elkísérte őket főnökük Pap Márta, valamint Gyűszű Katalin mint a humán ügyek felelőse és Rideg Gyula kórházlelkész. A program úgy épült fel, hogy legyen benne sok fürdői program – Igal egyik áldása a thermálfürdő – legyen kultúrális esemény, és persze legyen a lelki feltöltődésre való beszélgetős, játszós együttlét is.

Utólag megállapíthatjuk: remekül sikerült az együttlét. A fürdőben már megnyilt a szabadtéri úszómedence, így aztán mindenki kedvére választhatott a vizes-örömök sportosabb vagy nagyanyósabb változatából. Elmentünk Kapsovárra, sétáltunk a csodálatosan megújított főutcán, már önmagában az is élmény. Alaposan végigjártuk a Somogy Megyei Múzeum valamennyi kiállítását, sőt művészettörténész vezetett be bennünket a Rippl Rónai kiállításon az impresszionizmus hazai követőinek világába. Különösen a fiatalon, 22 éves korában elhunyt Balázs János (Bernáth Aurél tanítvány) képei és élettörténete váltottak ki megrendüléssel vegyes tetszést.

Az esti beszélgetések a közösség, a kissebségi lét, az egyéni életút kérdéseit érintették, és jó volt a záró este önfeledt kacagásokat kiváltó játéka is, amelyet azután mélabús-borongós magyar nóta dalolás követett.

Békességben, barátságban telt el az idő, meg is állapítottuk, milyen jó volna így élni a hétköznapokban. Köszönjük a szervezőnek Pap Mártának és a Bethesda Kórház Alapítványnak a programokhoz adott támogatást.

-rgy-

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support